Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουντώνει η κόντρα για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Λίγες ώρες μετά τις νέες δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας περί σχεδίου για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η διοίκηση των τελευταίων απάντησε με επιστολή προς το προσωπικό. Μιλάει για καταστροφικό σχέδιο. Τι λέει για το διαιτητικό δικαστήριο.

Φουντώνει η κόντρα για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Με μια επιστολή προς τους εργαζόμενους, η διοίκηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) «απαντά» στα σχέδια του Στέργιου Πιτσιόρλα για τη δημιουργία νέου ναυπηγοεπισκευαστικού φορέα.

Η διοίκηση της ΕΝΑΕ δηλώνει ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης «αντιμετωπίζει την απόλυτη καταστροφή, τον τεμαχισμό και πλειστηριασμό των εγκαταστάσεων και των περιουσιακών στοιχείων της, την απώλεια των θέσεων εργασίας και τη μετατροπή της σε κέλυφος κενό περιεχομένου».

Παράλληλα υπόσχεται στους εργαζόμενους χρήματα έναντι των οφειλών της από την αποζημίωση που αναμένει από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο.

Νωρίτερα ο Σ. Πιτσιόρλας είχε παρουσιάσει το πλάνο της κυβέρνησης για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στο πλαίσιο της τακτικής Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017.

Για να προχωρήσει, βέβαια, το σχέδιο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση απαιτείται η συμφωνία τόσο των ιδιωτών που ελέγχουν σήμερα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όσο και των ιδιοκτητών των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Υπενθυμίζεται, πάντως, πως η δημιουργία ενιαίου ναυπηγοεπισκευαστικού φορέα περιλαμβανόταν από την πρώτη στιγμή στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στο Ναυπηγείο θα εισέλθει ειδικός διαχειριστής, ένας από τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς ομίλους στον κόσμο, ο οποίος θα αναλάβει, όπως έχει κατ' αρχάς συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να βγάλει σε πλειστηριασμό ορισμένα από τα περιουσιακά του στοιχεία. Οπως είχε υποστηρίξει πρόσφατα ο κ. Πιτσιόρλας, κατά την επίσκεψή του στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου είχε συναντηθεί με τους εργαζόμενους, το ελληνικό δημόσιο προτίθεται να κινηθεί ως πιστωτής των ναυπηγείων με στόχο να εγκαταστήσει τον ειδικό εκκαθαριστή. Μάλιστα, τότε, ο υφυπουργός Οικονομίας είχε υποστηρίξει πως θα ακολουθηθεί "το μοντέλο του ΔΟΛ".

Σε δεύτερη φάση, το Ναυπηγείο θα χωριστεί σε δύο κομμάτια, όπως επιτάσσει και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως αντιστάθμισμα για τις παράνομες επιδοτήσεις που δόθηκαν στα ΕΝΑΕ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Το πρώτο θα είναι αποκλειστικά στρατιωτικό Ναυπηγείο και θα περιλαμβάνει τη λεγόμενη τέταρτη σταθερή δεξαμενή και τους προβλήτες που την υποστηρίζουν. Στο λεγόμενο εμπορικό κομμάτι, θα εμπλακούν και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου.

Η επιστολή της διοίκησης των ναυπηγείων στους εργαζόμενους

Με προηγούμενες ανακοινώσεις, η Εταιρία σάς πληροφόρησε για τα μέτρα που άμεσα έλαβε, με σκοπό να αντιμετωπίσει την έσχατη υπαρξιακή απειλή που αντιπροσωπεύει το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως περιγράφηκε από τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Για χρόνια, η ΕΝΑΕ ασφυκτιεί οικονομικά γιατί η Ελληνική Δημοκρατία αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σήμερα, όμως, με το σχέδιο της κυβέρνησης, αντιμετωπίζει την απόλυτη καταστροφή, τον τεμαχισμό και πλειστηριασμό των εγκαταστάσεων και των περιουσιακών στοιχείων της, την απώλεια των θέσεων εργασίας και τη μετατροπή της σε κέλυφος κενό περιεχομένου.

Σήμερα, σας πληροφορούμε ότι με σκοπό να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ με την έγκριση του κύριου μετόχου, αποφάσισε την εκχώρηση από την όποια αποζημίωση που μπορεί να επιδικασθεί στην ΕΝΑΕ από το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο (ICC), του ποσού που αντιστοιχεί στην πληρωμή των απολαβών σας για την περίοδο 1ης Οκτωβρίου 2013 έως 30ής Απριλίου 2014.

Καλούμε το Σωματείο σας δια του νομικού συμβούλου του να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για την ανωτέρω εκχώρηση και την εκχώρηση των 25 εκατ. ευρώ σχετικά με την καταχρηστική κατοχή και χρήση του Ναυπηγείου και των εργαζομένων του για εργασίες πέραν της ολοκλήρωσης των υποβρυχίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v