Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Γκάζι σε πωλήσεις θυγατρικών και δανείων

Πώς επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη βελτίωση του κλίματος. Το νέο «κύμα» πωλητηρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι περιπτώσεις Ντυνάν, Grivalia και η προετοιμασία για πωλήσεις δανείων. «Κράχτης» για τη χώρα, η πιθανή πώληση των Νηρεύς-Σελόντα. Οι σχεδιασμοί Πειραιώς, Εθνικής, Alpha, Eurobank.

Τράπεζες: Γκάζι σε πωλήσεις θυγατρικών και δανείων

Με ένα νέο «κύμα» πωλητηρίων σε εγχώριες και ξένες θυγατρικές, δάνεια και συμμετοχές, θα επιδιώξουν οι τράπεζες να αξιοποιήσουν τη σημαντική βελτίωση κλίματος που φέρνει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να υλοποιήσουν σειρά δεσμεύσεων, έναντι τόσο της DG Comp όσο και του SSM.

Η υποχώρηση της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία έρχεται σε καλή περίοδο, καθώς διεθνώς επικρατεί αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, εξέλιξη που ευνοεί τα εγχώρια assets. Υπό το παραπάνω πρίσμα και με δεδομένο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι εξελίξεις αναμένεται να τρέξουν γρήγορα.

Ήδη οι εγχώριες τράπεζες έχουν σε ώριμη εξέλιξη σειρά διαγωνισμών για την πώληση θυγατρικών σε Ελλάδα και εξωτερικό, από τους οποίους, εφόσον ολοκληρωθούν, εκτιμάται ότι θα εισπράξουν περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται να βγάλουν προς πώληση non core business assets αλλά και χαρτοφυλάκια δανείων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η απόφαση της Πειραιώς να ξεκινήσει εκ νέου διερεύνηση ενδιαφέροντος για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, οι επαφές της Eurobank για -άμεση- διάθεση μικρού μέρους της εναπομείνασας μετοχικής της θέσης στην Grivalia και η προετοιμασία Eurobank και Alpha για πωλήσεις προβληματικών καταναλωτικών δανείων με υψηλές προβλέψεις, είναι ενδεικτικές της ταχύτητας με την οποία θα τρέξουν από δω και πέρα οι τράπεζες.

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πωλήσουν άμεσα ή όχι τους ομίλους ιχθυοκαλλιεργειών Νηρεύς και Σελόντα, τον έλεγχο των οποίων έχουν αποκτήσει από τα τέλη του 2015, με μερική μετοχοποίηση χρέους.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες δεν αποδέχθηκαν τη δελεαστική πρόταση της Pillarstone για ανάληψη της διαχείρισης των δύο εταιρειών, με αναχρηματοδότηση των δανείων τους, και θα προχωρήσουν σε άμεση πώληση.

Ο διαγωνισμός πώλησης των δύο εταιρειών θα λειτουργήσει, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ως «κράχτης» για τη χώρα, αλλά και για την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων -επιχειρηματικών- δανείων καθώς αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων επενδυτικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, έχει ήδη αποφασισθεί ότι A&M και PwC θα διενεργήσουν τον αναλυτικό οικονομικό και νομικό έλεγχο, ενώ η Lazard θα ετοιμάσει τον φάκελο πώλησης και το Virtual Data Room, ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία.

Νέος γύρος για το Ερρίκος Ντυνάν

Η Πειραιώς προσέλαβε, πρόσφατα, ως σύμβουλο για την πώληση της ΗΜΙΘΕΑ (Ερρίκος Ντυνάν) την εταιρεία Deloitte. Εφόσον διαπιστωθεί ενδιαφέρον για την απόκτηση του νοσοκομείου, θα ξεκινήσει νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το κόστος της Πειραιώς ανέρχεται σε περίπου 125 εκατ. ευρώ και στον προηγούμενο διαγωνισμό, που απέβη άκαρπος, είχε λάβει προσφορά που αποτιμούσε την ΗΜΙΘΕΑ πέριξ των 80 εκατ. ευρώ.

Πέραν της CVC Capital Partners και των εγχώριων συνεταίρων της (Θεοχαράκης - Σπυρίδης), ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και από άλλα σχήματα κλινικών και επενδυτικών κεφαλαίων.

Μίνι placement στην Grivalia

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προεργασία για περαιτέρω μικρή μείωση του ποσοστού (20%) που κατέχει η Eurobank στην Grivalia ΑΕΕΑΠ. Δέσμευση της τράπεζας, έναντι της DG Comp, αποτελεί η πώληση του συνόλου της εναπομείνασας συμμετοχής της (20%) στην ΑΕΕΑΠ.

Όπως όλα δείχνουν, η δέσμευση θα υλοποιηθεί τμηματικά. Άμεσα θα διατεθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές ένα μικρό ποσοστό και θα υπογραφεί νέα συμφωνία μετόχων, η οποία θα επιτρέπει στην τράπεζα να διατηρήσει τη διοίκηση και επομένως να ενοποιεί πλήρως την Grivalia, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό της θα υποχωρήσει κάτω του 20%.

Η διερεύνηση ενδιαφέροντος για το mini placement διενεργείται και με δεδομένο ότι η μετοχή της Grivalia δεν διαπραγματεύεται πλέον με discount έναντι του NAV, ο χρόνος τρέχει ήδη αντίστροφα.

Πώληση καταναλωτικών δανείων από Eurobank

Η Eurobank ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά προς πώληση πακέτο προβληματικών καταναλωτικών δανείων, για τα οποία έχει σχηματίσει ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις. Με βάση τον σχεδιασμό, οι μη δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν εντός του Ιουνίου και οι δεσμευτικές τον προσεχή Σεπτέμβριο, ώστε η πώληση να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Η τράπεζα διαθέτει περίπου 1 δισ. μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια, για τα οποία έχουν σχηματισθεί προβλέψεις που ξεπερνούν το 90% της ονομαστικής αξίας, ενώ έχει διαγράψει λογιστικά απαιτήσεις από καταναλωτικά, ύψους περίπου 1 δισ.

Η αγορά εκτιμά ότι το προς πώληση χαρτοφυλάκιο θα αφορά δάνεια που δεν έχουν διαγραφεί, ώστε σε περίπτωση πώλησης να μειωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), κατά περίπου 1 δισ., συμβάλλοντας στην επίτευξη ή την υπέρβαση του φετινού στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 1,9 δισ.

Αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζει και η Alpha Bank καθώς στο μείγμα δράσεων της φετινής χρονιάς για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περιλαμβάνεται και η πώληση προβληματικών δανείων.

Οι διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη

Τέλος, οι τράπεζες έχουν μια σειρά από διαγωνισμούς πώλησης σε εξέλιξη, που εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της ρευστότητάς τους (άμεσα και μέσω εξόφλησης δανείων) κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

Πρωταγωνιστής είναι η Εθνική Τράπεζα, η οποία ως το τέλος Μαΐου θα πρέπει να ανακηρύξει πλειοδότη για την Εθνική Ασφαλιστική και τη θυγατρική της στη Ρουμανία, καθώς και να αποφασίσει αν θα ολοκληρώσει ή θα ακυρώσει τον διαγωνισμό για τη θυγατρική της στην Κύπρο.

Στο μέτωπο της πώλησης τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει, τις επόμενες ημέρες, τη συνέχιση του διαγωνισμού, με κατάθεση βελτιωτικών προσφορών από τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους (Fosun και Calamos-ExinPartners). Προσδοκάται ότι οι τελικές προσφορές θα αποτιμούν το 100% της ασφαλιστικής πάνω από 800 εκατ. ευρώ, μαζί με τη συμφωνία bancassurance για 10+5 έτη.

Για τη ρουμανική θυγατρική της, Banca Romaneasca, η Εθνική, μέσω της Credit Suisse, έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες αξιολογούνται, ενώ στην Κύπρο θα πρέπει να αποφασίσει αν μετά τις διευκρινίσεις-βελτιώσεις των τριών δεσμευτικών προσφορών για την Εθνική Κύπρου θα ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής ή ο διαγωνισμός θα κηρυχθεί άγονος και η διαδικασία θα επαναληφθεί σε μερικούς μήνες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός πώλησης της θυγατρικής της Eurobank στη Ρουμανία (Bancpost), με επόμενο στάδιο (σ.σ. τις προσεχείς ημέρες) την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Τέλος, η Πειραιώς έχει σε εξέλιξη τον διαγωνισμό για την πώληση της Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις (Avis). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μη δεσμευτικές προσφορές αποτιμούσαν το equity ως 90 εκατ. ευρώ, με ανάληψη υφιστάμενου δανεισμού της τάξης των 245 εκατ.

Ως εκ τούτου υπάρχει προσδοκία ότι σε συνολική αξία (enterprise value) η εταιρεία θα αποτιμηθεί γύρω στα 330 με 340 εκατ. ευρώ.

Άγονος βαίνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 40,44% της Hellenic Seaways, παρότι επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι. Η Πειραιώς θα επανεκτιμήσει τα δεδομένα στον κλάδο της ακτοπλοΐας και θα σχεδιάσει νέα πλάνα, συνδυαστικών ή μεμονωμένων κινήσεων αποεπένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v