Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υφεση το πρώτο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία

Αρνητικά πρόσημα στην πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ τόσο σε τριμηνιαία (-0,1% του ΑΕΠ) όσο και σε ετήσια βάση (-0,5%). Εχει προηγηθεί η επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ της χρονιάς από την κυβέρνηση.

Υφεση το πρώτο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία

Με αρνητικά πρόσημα κινήθηκε το ΑΕΠ τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Ετσι το 1ο τρίμηνο του 2017 καταγράφεται μείωση 0,1% του ΑΕΠ σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2016 και πτώση 0,5% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2016. Ετσι, συμπληρώνεται δεύτερο συνεχόμενο αρνητικό τρίμηνο καθώς όπως είναι γνωστό με αρνητικό πρόσημο (-1,1% του ΑΕΠ) είχε κινηθεί και το τέταρτο τρίμηνο του 2016. 

Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά και αναμένεται να αναθεωρηθούν στις 2 Ιουνίου, οπότε θα δοθεί η νέα εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας με επιπρόσθετα στοιχεία (όπως ισοζύγιο πληρωμών Μαρτίου).

Η ανακοίνωση έρχεται λίγα 24ωρα αφότου η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε στη Βουλή ως τμήμα του πολυνομοσχεδίου, ο πήχης για φέτος περιορίστηκε στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι 2,7% που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο και από την (επίσης μειωμένη) εκτίμηση της Κομισιόν, η οποία στις εαρινές προβλέψεις μιλούσε για ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ φέτος.

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v