Λύση στο γόρδιο δεσμό του χρέους αναζήτησαν Τσίπρας-Μέρκελ

Αναγκαία και εφικτή η συμφωνία στις 22 Μαΐου, εκτιμούν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Δεν βρέθηκε η χρυσή τομή στο EwG και αναζητείται λύση σε ανώτερο πολιτικά επίπεδο.

Λύση στο γόρδιο δεσμό του χρέους αναζήτησαν Τσίπρας-Μέρκελ

Την πολιτική συμφωνία που θα επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών στο προσεχές Eurogroup ή όπως είναι το πιθανότερο έως τις 15 Ιουνίου αναζήτησαν Τσίπρας και Μέρκελ στην τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Η συζήτηση, που συμπίπτει με την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, έρχεται στον απόηχο των πληροφοριών ότι το EwG δεν κατάφερε να βρει απαντήσεις στο πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορές Γερμανίας-ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να απαιτείται να λυθεί το θέμα σε «υψηλότερο επίπεδο».

Από ελληνικής πλευράς, έγινε γνωστό ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία και εφικτή η συμφωνία επί του ελληνικού χρέους στο προσεχές Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Ωστόσο περνούν τα 24ωρα μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα και σαφής ένδειξη δεν προκύπτει, παρότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι συζητήσεις γίνονται σε καλό κλίμα και με διάθεση από όλους τους εμπλεκόμενους να δοθούν απαντήσεις.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών συναντήθηκαν στο EwG το βράδυ της Δευτέρας για να συζητήσουν πώς να κάνουν περισσότερο συγκεκριμένη την υπό πολλές αιρέσεις υπόσχεση που έδωσαν για ελάφρυνση χρέους τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να ικανοποιήσουν το ΔΝΤ και να κάνουν ευκολότερο το έργο των υπουργών την προσεχή Δευτέρα.

Στη συνάντηση όμως δεν έγινε πρόοδος, λένε αξιωματούχοι.

«Υπάρχουν ακόμα σημαντικά κενά στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους. Οι αναπληρωτές δεν ήταν ποτέ πιθανό να καλύψουν αυτό το κενό. Πρέπει αν γίνει σε ανώτερο επίπεδο», είπε ένας εξ αυτών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v