Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κωδικός κυβερνητικής αισιοδοξίας: γραβάτα

Ισχυρή δόση αισιοδοξίας από τον Α. Τσίπρα για χρέος-αγορές-επενδυτικό τσουνάμι. Τα θετικά «σινιάλα» από Λαγκάρντ και Μέρκελ. Απόψε η ονομαστική ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα.

Κωδικός κυβερνητικής αισιοδοξίας: γραβάτα

Με μία ισχυρή δόση αισιοδοξίας για την πορεία του ελληνικού ζητήματος, θέλησε ο Αλέξης Τσίπρας να τονώσει το ηθικό της κοινωνίας και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ένα 24ωρο πριν από την ψήφιση  (απόψε) του πολυνομοσχεδίου με τα νέα προαπαιτούμενα.
 
Την ίδια στιγμή, κορυφαίος υπουργός με εμπλοκή στη διαπραγμάτευση μεταφέρει σε συνομιλητές του τη διαβεβαίωση που έδωσε (και) στην Αθήνα ο Β. Σόιμπλε ότι το Βερολίνο δεν θα «πάει» στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου με ανοικτό το ελληνικό θέμα.
 
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τις πληροφορίες, αυτή τη θέση είχε διατυπώσει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά το τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στις αρχές Απριλίου.
 
Όσο για τη χρονική στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση ΔΝΤ-Βερολίνου για το ελληνικό χρέος, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε πει στον κ. Τσακαλώτο (σ.σ. την ίδια περίοδο της Εαρινής Συνόδου) ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, ωστόσο τον είχε διαβεβαιώσει ότι η εκκρεμότητα θα κρατήσει μέχρι τα μέσα του Ιουνίου «το πολύ».

«Too good to be true»;

Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε χθες ο κ. Τσίπρας, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή: εξέφρασε μεν την πεποίθηση ότι θα υπάρξει οριστική λύση για το χρέος στις 22 Μαΐου, «ή στη χειρότερη περίπτωση στις 15 Ιουνίου».
 
Ακροβατώντας ανάμεσα στο επιθυμητό και το ρεαλιστικό, ο πρωθυπουργός μίλησε για τόσο καλά νέα που έρχονται για το ζήτημα του χρέους, που ίσως αποδειχθούν too good to be true αλλά ίσως και... να τον αναγκάσουν να φορέσει γραβάτα. (σ.σ. Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχε ρωτηθεί εάν ούτε ως πρωθυπουργός θα φορέσει γραβάτα και είχε απαντήσει ότι θα το κάνει μόνο εάν υπάρξει συμφωνία για το χρέος).

Από Λαγκάρντ και Μέρκελ τα μηνύματα

Όπως φάνηκε από τις απαντήσεις που έδωσε στο μπαράζ των δημοσιογραφικών ερωτήσεων, ο κ. Τσίπρας βασίζει την αισιοδοξία του στα μηνύματα που του έστειλαν οι δύο ισχυρές κυρίες:
 
* Η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν στη συζήτηση που είχαν στο Πεκίνο την προηγούμενη Κυριακή ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ στηρίζει την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Επίσης, ότι «το Ταμείο εννοεί όσα λέει» -όπερ, εάν δεν υπάρξει λύση, δεν θα μπει στο πρόγραμμα. (Σ' αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι χωρίς ΔΝΤ, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που θα ψηφιστούν απόψε).
 
* Η Άγκελα Μέρκελ, όταν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα τον διαβεβαίωσε πως το ζήτημα του χρέους δεν το χειρίζεται μόνο ο υπουργός Οικονομικών της αλλά και η ίδια. Κατά τον κ. Τσίπρα μάλιστα, η κ. Μέρκελ δεν θα ήθελε να εισέλθει στην προεκλογική περίοδο με ανοικτό το  ελληνικό ζήτημα.
 
Επ' αυτού, κυβερνητικός παράγοντας θέλησε να αφήσει ασχολίαστη την αρνητική απάντηση που έδωσε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου σε ερώτηση εάν το Βερολίνο επιβεβαιώνει όσα ανέφερε η ελληνική κυβέρνηση για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας.
 
«Ισχύει ό,τι είπαμε», απάντησε.

«Επενδυτικό τσουνάμι»

Ο πρωθυπουργός ενίσχυσε… ακόμη περισσότερο τη δόση αισιοδοξίας, λέγοντας ότι με το κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας (αξιολόγηση-χρέος) θα έλθει… επενδυτικό τσουνάμι στη χώρα «και όχι μόνο από την Κίνα».
 
Άποψη που μεταφέρουν και στενοί συνεργάτες του το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι «είναι πολλά και σημαντικά τα ώριμα επενδυτικά σχέδια», με τους επενδυτές να περιμένουν το «σινιάλο» από το κλείσιμο της συμφωνίας.
 
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές: είναι πιθανό, είπε, να γίνει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι (Αύγουστο), εάν η χώρα ενταχθεί στο QE μέχρι τον Ιούλιο.

Καυστικός για ΝΔ

Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να καυτηριάσει την τακτική της ΝΔ, η οποία κατέθεσε χθες τροπολογία με τέσσερις προτάσεις αντιμέτρων, εκ των οποίων τα τρία είναι ήδη μέσα στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.  
 
«Θέλω να καλωσορίσω το ενδιαφέρον της ΝΔ στα αντίμετρα. Εμένα μου κάνει εντύπωση ότι οι τροπολογίες της ΝΔ γίνονται στα αντίμετρα ενώ στα μέτρα δεν υπάρχει καμία συζήτηση, παρά μόνο η δέσμευσή της ότι θα τα εφαρμόσει», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Γκεμπελίσκοι και… μεταξωτά αντίμετρα

Η συζήτηση στην Ολομέλεια για τα προαπαιτούμενα ολοκληρώνεται απόψε με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και ονομαστική ψηφοφορία που προτίθεται να ζητήσει η ίδια η κυβέρνηση.
 
Η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση (και κυρίως με την αξιωματική) ήταν και χθες σκληρή, ενώ τον τόνο έδωσαν δύο ομιλίες:
 
* Του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος μίλησε για «γκεμπελίσκους» της ΝΔ οι οποίοι κατασκευάζουν σχήματα προπαγάνδας εις βάρος της κυβέρνησης. 
 
«Είμαστε αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, την οποία επιφέρατε με όσα κάνατε και κυρίως όσα δεν κάνατε στα χρόνια των παχέων αγελάδων», ήταν ένα σημείο της ομιλίας του.
 
* Του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο οποίος αφού παρατήρησε ότι… «τα μεταξωτά αντίμετρα θέλουν και επιδέξια διαπραγμάτευση», κατηγόρησε τη ΝΔ για ακραία δεξιά πολιτική και μίσος προς την Αριστερά, προπαγανδίζοντας μία καταστροφή που δεν ήρθε ποτέ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v