Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκαραμαγκάς: Εντός των ημερών η δικαστική απόφαση

Εντοπίστηκε φάκελος με προκαταβολές πολλών εκατ. ευρώ για παραγγελίες που δεν εκτελέστηκαν. Καθεστώς ειδικής διαχείρισης και σπάσιμο σε εμπορικό και στρατιωτικό τμήμα προβλέπει το σχέδιο διάσωσης για τον Σκαραμαγκά.

Σκαραμαγκάς: Εντός των ημερών η δικαστική απόφαση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η λύση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς η απόφαση της διαιτησίας στην οποία έχει προσφύγει το ελληνικό δημόσιο, επιδιώκοντας την ανάκτηση περίπου 600 εκατ. ευρώ από τη διοίκηση του ναυπηγείου, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, γνωστοποιώντας παράλληλα τον εντοπισμό φακέλου με προκαταβολές ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν για την εκτέλεση παραγγελιών, οι οποίες ωστόσο δεν αξιοποιήθηκαν.

Πληρέστερη ενημέρωση για το μείζον αυτό θέμα θα υπάρξει στο επόμενο διάστημα, εντούτοις η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα στην κυβέρνηση για την αποπομπή των ιδιοκτητών από τα ναυπηγεία.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Ο κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε ότι σε κάθε περίπτωση το ναυπηγείο θα τεθεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, χωριζόμενο σε δύο τμήματα. Το εμπορικό και το στρατιωτικό, για το οποίο όπως σημείωσε, θα επιδιωχθεί να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα. Χωρίς να παράσχει κάποια επιπλέον πληροφορία, άφησε να εννοηθεί ότι μάλλον θα εξαγορασθεί από κάποια ευρωπαϊκή εξοπλιστική εταιρεία.

Η Ελευσίνα και το Νεώριο

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, για τα οποία το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έντονο, κάνοντας λόγο για την ανάπτυξη της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας. «Είναι παράλογο», είπε, «να έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και να μην έχουμε ναυπηγοεπισκευή. Ούτε καν διαλυτήριο πλοίο δεν έχουμε».

Όπως ο ίδιος τόνισε, αν αναπτυχθεί ορθά η ναυπηγική βιομηχανία μας, τότε θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμη και το 10% του ΑΕΠ της χώρας μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v