Ο πρώτος «τελικός» για το χρέος στο Eurogroup

Βέβαιη η κυβέρνηση ότι θα βρεθεί λύση αλλά «όχι κατ΄ ανάγκη» στο Eurogroup της Δευτέρας. Προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων το ζητούμενο. «Τώρα είναι η ώρα για συμφωνία» λέει η Κομισιόν. «Εμείς ψηφίσαμε, σειρά σας τώρα» διαμηνύει ο Αλ.Τσίπρας.

Ο πρώτος «τελικός» για το χρέος στο Eurogroup

Κρατώντας μικρό καλάθι ως προς τη χρονική στιγμή της συμφωνίας για το χρέος αναχωρούν το απόγευμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης για τις Βρυξέλλες όπου θα συγκληθεί αύριο το Eurogroup.

Παρά τις πιθανότητες «50-50» που έδιναν τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχοι της ευρωζώνης για εξεύρεση λύσης, οι πληροφορίες και οι διαρροές εμφανίζουν αυξημένο το ποσοστό που αφορά την παράταση της εκκρεμότητας, καθώς ΔΝΤ-Βερολίνο έχουν κάνει μεν βήματα προσέγγισης, ωστόσο η μεταξύ τους απόσταση δεν έχει μηδενιστεί.

Αντιθέτως, το Μαξίμου δεν αφήνει καμία πιθανότητα να τιναχτεί η προσπάθεια στον αέρα, δηλαδή να μην βρεθεί λύση και να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Αρμόδια στελέχη μάλιστα διευκρινίζουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει καν επεξεργαστεί σχετικό plan B, επικαλούμενα τις διαβεβαιώσεις που έχουν φτάσει στον πρωθυπουργό από κεντρικούς «παίκτες», όπως η Κριστίν Λαγκάρντ (στο τετ α τετ που είχαν στο Πεκίνο) και η Αγκελα Μέρκελ (στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το πρωί της Τρίτης).

Ειδικά για την Γερμανίδα καγκελάριο, οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα πως το ζήτημα του χρέους δεν το χειρίζεται μόνο ο Β. Σόιμπλε αλλά και η ίδια. Που σημαίνει ότι στο τέλος των (σχεδόν) παράλληλων διαδρομών θα κινηθεί ώστε οι δύο πλευρές (ΔΝΤ-Βερολίνο) να συγκλίνουν.

Ως προς το «πότε», αν και η ελληνική πλευρά θέλει διακαώς να βρεθεί λύση στο αυριανό Eurogroup, ουδόλως αποκλείει την παράταση, με dead line πάντως το επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ή μια έκτακτη συνεδρίαση στο ενδιάμεσο.

Ο κ. Τσίπρας πάντως έθεσε τους εταίρους προ των ευθυνών τους, επιλέγοντας, για πρώτη φορά, να κάνει δημόσια δήλωση μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα τη νύχτα της Πέμπτης: τηρήσαμε στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα – τώρα είναι σειρά των δανειστών να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους – αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού.

«Μεγάλη περίοδος χάριτος»

Οι κυβερνητικοί επιτελείς δεν δείχνουν ανησυχία για το απαισιόδοξο κλίμα που μετέφεραν χθες γερμανικά μέσα ενημέρωσης μιλώντας για σκλήρυνση της στάσης Σόιμπλε. «Δεν υπάρχει σκλήρυνση. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εμμένει στη γνωστή θέση του. Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν είναι ελάφρυνση του χρέους», τονίζουν.

Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας διευκρινίζει ότι το ζητούμενο, για την ελληνική πλευρά, είναι να εξειδικευτούν τα μέτρα («ει δυνατόν να περιγραφούν αναλυτικά και με νούμερα») και να συμφωνηθεί όσο γίνεται πιο μεγάλη «περίοδος χάριτος», δηλαδή επιμήκυνση με πληρωμή μόνο τόκων.

Σ΄ αυτό το σημείο άλλωστε εδράζεται και η διαφορά ΔΝΤ-Σόιμπλε, καθώς ο δεύτερος εμμένει σε «μονοψήφιο αριθμό» όσον αφορά στην χρονική διάρκεια της επιμήκυνσης, έναντι της... γενναιόδωρης πρότασης της κ. Λαγκάρντ – με την οποία συμφωνεί, φυσικά, η Αθήνα.

Με σύμμαχο την Κομισιόν

Στην αυριανή μάχη πάντως η χώρα θα έχει σύμμαχο την Κομισιόν: «Είναι ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο και αισιόδοξο κεφάλαιο για την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ με τις ίδιες λέξεις τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπράιτχαρτ: τώρα είναι η ώρα για να συμφωνηθεί μια στρατηγική για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, είπε.

Αποφεύγοντας ωστόσο να «προβλέψει» συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v