Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Ηθική υποχρέωση της Ευρώπης η ελάφρυνση χρέους

«Αυτό που ζητούμε από το ΔΝΤ είναι διαύγεια», τονίζει ο Ελληνας υπουργός. Μένουν 14 μήνες για να λήξει το πρόγραμμα, πρέπει να αποφασίσει το ΔΝΤ τι θέλει να κάνει.

Τσακαλώτος: Ηθική υποχρέωση της Ευρώπης η ελάφρυνση χρέους

Η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση να προσφέρει στην Ελλάδα κάποιας μορφής ελάφρυνση χρέους και το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει αν θα μετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στη Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Συμπλήρωσε πως η χώρα έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της και παρότι μπορεί να υπάρξει η συζήτηση για το εύρος της ελάφρυνσης χρέους, οι πιστωτές θα πρέπει να σταματήσουν να πετούν παρακάτω το τενεκεδάκι και να συμφωνήσουν στο πακέτο.

«Αυτό που ζητούμε από το ΔΝΤ είναι διαύγεια», είπε ο Ελληνας υπουργός. «Μένουν μόνο 14 μήνες για να λήξει το πρόγραμμα. Νομίζω ότι είναι ώρα να αποφασίσει το ΔΝΤ το τι θέλει να κάνει και τι πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνει».

«Η Γερμανία και η Ολλανδία επιμένουν να βρίσκεται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Δεν μπορεί όμως το ΔΝΤ να είναι καλό για τις μεταρρυθμίσεις και κακό για το χρέος. Αν πιστεύουν ότι το ΔΝΤ είναι ένας υπέροχος θεσμός και το θέλουμε στο πρόγραμμα, θα πρέπει να το ακούσουν και στις δύο παραμέτρους», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Χωρίς σαφήνεια στο χρέος, νιώθω σαν να προετοιμάζω μια ομάδα ποδοσφαίρου για έναν αγώνα χωρίς να μου έχει δείξει κανείς πού είναι το τέρμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, με φόντο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΚΤ δουλεύει με «μυστήριους τρόπους», καθώς μεταξύ άλλων δεν διευκρινίζει αν μοιράζεται τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκούς οργανισμούς με τη δική τους άποψη, οι οποίοι θα εργάζονται ανεξάρτητα από μη ευρωπαΪκούς οργανισμούς», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε με νόημα ότι την απόφαση για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη η ελληνική κυβέρνηση την έλαβε τον Ιούλιο του 2015.

*H ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v