Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζιαμαρόλι: Αποπροσανατολιστική η υπερβολική συζήτηση για το χρέος

Η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, όμως η υπερβολική προσοχή που δίνεται στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους αποσπά την προσοχή από αυτό που πρέπει πραγματικά να συμβεί, δηλαδή την πλήρη ιδιοκτησία και ταχεία εφαρμογή του προγράμματος, τόνισε ο εκπρόσωπος του ESM.

Τζιαμαρόλι: Αποπροσανατολιστική η υπερβολική συζήτηση για το χρέος
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι σημαντικό ζήτημα, όμως θα ήταν καλύτερα αν η συζήτηση γινόταν για το τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ESM στην Ελλάδα κ. Νίκολα Τζιαμαρόλι, στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη.

Η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί για τις μέχρι τώρα μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, που έδωσαν τη δυνατότητα στους πιστωτές να καταλήξουν σε προκαταρκτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, υπογράμμισε, σημειώνοντας πως οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις θα ωφελήσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Όμως, συμπλήρωσε, η υπερβολική προσοχή που δίνεται στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους αποσπά την προσοχή από αυτό που πρέπει πραγματικά να συμβεί, δηλαδή την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος και την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα.

«Θα ήθελα να διαβάσω περισσότερα άρθρα για αυτό στις εφημερίδες, διότι είναι το κλειδί ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις χρηματοαγορές. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό», σχολίασε.

Κατά τον ίδιο, η «καλύτερη απόδειξη είναι πως η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2014, όταν ήταν να τελειώσει το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης. Είχε αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών διότι μεταρρύθμιζε την οικονομία της.

Γνωρίζω πως δεν μπορώ να αποφύγω τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους. Χρειάζονται βιώσιμες συνθήκες χρηματοδότησης για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη οι επενδυτές. Όμως ευελπιστώ πως μπορώ να σας δώσω μια διαφορετική οπτική στο θέμα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζιαμαρόλι, «πρέπει να θυμόμαστε πως οι πιστωτές έχουν ήδη δώσει στην Ελλάδα μια πολύ σημαντική ελάφρυνση χρέους. Το 2012 οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα δέχθηκαν "κούρεμα" 53% σε όλο σχεδόν το χρέος τους, που αντιστοιχούσε σε 107 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση τότε, όμως τελικά βοήθησε την Ελλάδα.

Αυτές οι προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα συνοδεύτηκαν από ένα μεγάλο πακέτο ελάφρυνσης χρέους του δημόσιου τομέα. Μαζί με τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού του EFSF, αυτό αντιπροσώπευε μια μείωση της αξίας του χρέους της Ελλάδας κατά 40% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Αυτά τα οφέλη συνεχίζουν να συντηρούν την Ελλάδα χρόνο με τον χρόνο», είπε.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ESM, «τα χαμηλά επιτόκιά μας και οι μακρές λήξεις των δανείων αντιπροσωπεύουν καθαρή εξοικονόμηση περίπου 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τον ελληνικό προϋπολογισμό, κοντά στο 6% του ΑΕΠ».

Επιπλέον, «οι πιστωτές έφτιαξαν έναν οδικό χάρτη με ακόμα μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους πριν από έναν χρόνο. Υπάρχουν τρία σετ μέτρων που θα εφαρμοστούν εάν τηρηθούν ορισμένοι όροι: τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα.

Στον ESM εκτελούμε τώρα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Η επίπτωση, και πάλι, θα είναι σημαντική: μια εκτιμώμενη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Ακούω ελάχιστα για αυτό στον δημόσιο διάλογο.

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα συμφωνήθηκαν πριν από έναν χρόνο. Θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αν αποδειχθεί πως το χρέος της Ελλάδας εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο στο τέλος του προγράμματος του ESM και αν τηρηθούν όλες οι μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.

Τα μακροπρόθεσμα μέτρα υπάρχουν ως δικλίδα ασφαλείας για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ακόμα πιο μελλοντικά».

Καταλήγοντας, ο κ. Τζιαμαρόλι επανέλαβε: «Τα βασικά στοιχεία για την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος είναι η εφαρμογή πολιτικής και η ιδιοκτησία του προγράμματος. Αυτός είναι ο μόνος  τρόπος ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην αγορά και να θέσει την οικονομία της σε βιώσιμη βάση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v