Εκλεισε συμφωνία για δόση στα 8,5 δισ. ευρώ

Ποσό 8,5 δισ. θα λάβει η Αθήνα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, όπως φέρονται να αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών. «Ομοφωνία στο Eurogroup για Ελλάδα», έγραψε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ. Περισσότερη σαφήνεια για το θέμα του χρέους αλλά «αριθμοί» το 2018 η συνταγή Ντάισελμπλουμ.

Εκλεισε συμφωνία για δόση στα 8,5 δισ. ευρώ

Ολοκληρώνεται το κρίσιμο Eurogroup στο Λουξεμβούργο και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε εκταμίευση δόσης 8,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα παρέχονται περισσότερες διευκρινήσεις αναφορικά με το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. 


Από νωρίς υπήρξε αισιοδοξία ότι θα κλείσει σήμερα η συμφωνία που θα οδηγεί στην εκταμίευση της δόσης. Το μήνυμα έσπευσε να δώσει ο επικεφαλής του Eurogroup που αποκάλυψε ότι τα προαπαιτούμενα έχουν καλυφθεί και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να γίνει μεγάλη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως είπε οι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν περισσότερη διαύγεια στο θέμα του χρέους, όπως ζητούν Ελλάδα και ΔΝΤ αλλά η «αριθμητική» θα γίνει το 2018. «Σήμερα θα δώσουμε περισσότερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ που έχει ζητήσει αυτή τη σαφήνεια, για το πώς θα προχωρήσουμε, πώς θα μεθοδεύσουμε την απαιτούμενη ελάφρυνση χρέους του χρόνου», σημείωσε. 

«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία του πώς θα ρυθμιστεί αυτή η ελάφρυνση, ποιος θα την υλοποιήσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά για το συνολικό πακέτο. Αυτές τις συζητήσεις θα κάνουμε σήμερα. Δεν θα υπάρξει ένα νούμερο που θα διαρρεύσει μετά από αυτό. Το νούμερο θα προκύψει στο τέλος του προγράμματος», τόνισε.

Μια τέτοια εξέλιξη οδηγεί στο ερώτημα της αντίδρασης του ΔΝΤ. Η Γενική Διευθύντριά του, Κρ. Λαγκάρντ ήταν πολύ φειδωλή στις δηλώσεις της προ του Eurogroup. Αρκέστηκε να πει ότι «έρχομαι με εποικοδομητική προσέγγιση που όμως στηρίζεται και σε αρχές, γιατί πρέπει να έχουμε μια προσέγγιση που στηρίζεται σε αρχές».

«Θα δούμε πως πάει».

Το βασικό σενάριο, όπως είναι γνωστό προβλέπει να αποφασίσει το Ταμείο τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, αλλά να μην προχωρήσει σε εκταμίευση πριν ξεκαθαρίσει απόλυτα το θέμα του χρέους.

Την αισιοδοξία των υπόλοιπων, πάντως, έσπευσε να ασπαστεί και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του προγράμματος και σημείωσε πως πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία σήμερα για την εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως έχει βρεθεί τρόπος να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά έριξε και το καρφί του προς την Αθήνα, σημειώνοντας ότι «είχαμε εδώ και τρεις εβδομάδες συμφωνία, αλλά οι Ελληνες ζήτησαν άλλες τρεις για επικοινωνιακούς λόγους».

Αισιόδοξος δήλωσε και ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος νωρίτερα σήμερα και πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών. Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς έσπευσε να δώσει πολιτική διάσταση:  Τα πρωτοσέλιδα είναι από τώρα έτοιμα. Αν κλείσει συμφωνία «Τα έδωσαν όλα, δε πήραν τίποτα». Αν δε κλείσει «Καταστρέφεται η χώρα» κλπ κλπ, έγραψε στο twitter.


Η δόση

Περί τα 8-8,5 δισ. ευρώ αναμένεται να διαθέσουν οι δανειστές στη χώρα με το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Βλ. Ντομπρόβσκις αρνήθηκε να απαντήσει με συγκεκριμένα ποσά στην ερώτηση αν η δόση είναι 8,5 δισ. ευρώ, αρκούμενος να πει ότι περιμένει πως θα εκταμιευτεί ένα σημαντικό ποσό, που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας.

Περισσότερο σαφής ήταν ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών κος Kazimir, λέγοντας ότι ο ESM θα κάνει την εισήγησή του. Εκανε αναφορά σε ένα εύρος από τα 7,4 δισ. έως τα 8,5 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι τελικά θα κινηθεί στο επίπεδο των 8 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος έβαλε «πάγο» σε σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο χρέος, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος και «αν χρειάζεται».

Σε ότι αφορά πάντως τη δόση ο σλοβάκος έσπευσε να μεταφέρει μέσω twitter ότι περιμένει πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιστρέψει στην Αθήνα με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v