Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με μπλόκο της δόσης απειλεί η Ισπανία για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

Απειλή μπλοκαρίσματος της δόσης από τον Iσπανό υπουργό Οικονομικών, αν δεν λυθεί το θέμα με τις διώξεις τριών ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, διαμηνύει η κυβέρνηση.

Με μπλόκο της δόσης απειλεί η Ισπανία για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

Καθησυχαστική εμφανίζεται η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα που ανέκυψε με τη δίωξη κατά μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που χειρίστηκαν την υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back) 28 ακινήτων του Δημοσίου.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά τις δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Luis de Guindos (φωτ.), ο οποίος είπε ότι το Eurogroup μπορεί να μπλοκάρει τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, αν η Ελλάδα δεν δώσει αμνησία σε αξιωματούχους που κατάγονται από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 ασκήθηκαν διώξεις κατά των τριών στελεχών για την υπόθεση που ακόμα εκκρεμεί.

«Αν δεν υπάρξει οριστική λύση για την υπόθεση των τριών μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, το Eurogroup θα μπλοκάρει τη δόση», είπε ο Luis de Guindos, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε από την πλευρά του στο πρακτορείο ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά το θέμα που ανέκυψε με τα τρία μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (του ΤΑΙΠΕΔ), εντός του πλαισίου της νομιμότητας».

Το ιστορικό

Τον Μάιο του 2014 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση δύο χαρτοφυλακίων ακινήτων (με 14 ακίνητα έκαστο) που στέγαζαν δημόσιες υπηρεσίες μέσω συμφωνίας πώλησης και επαναμίσθωσης (sale and lease-back) 20ετούς διάρκειας. Το πρώτο χαρτοφυλάκιο αποκτήθηκε από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ έναντι 115.500.000 ευρώ και το δεύτερο από την Grivalia ΑΕΕΑΠ έναντι 145.810.000 ευρώ.

Στον κατάλογο των 28 ακινήτων περιλαμβάνονται κτίρια πέντε υπουργείων (Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών), κτίρια που στεγάζουν αστυνομικές διευθύνσεις και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η Γ.Α.Δ.Α. και το Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, κτίρια υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των οποίων και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς και άλλα κτίρια όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους και οι πρώην Καπναποθήκες Κεράνη. Το συνολικό ενοίκιο που θα πληρώνει το δημόσιο για τα 28 κτίρια προσδιορίστηκε με βάση τη σχετική σύμβαση στο 10% της τιμής πώλησης - δηλαδή 25.590.240 ευρώ - για 20 χρόνια.

Μοσκοβισί: Θα λυθεί το θέμα με τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως το θέμα που τέθηκε για τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, θα επιλυθεί και ότι θα συνεχίσει να συζητά το θέμα με την Ισπανία -που ήταν και η μία από τις τρεις χώρες που το έθεσαν- κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα.

«Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Δεν θα πρέπει να το δραματοποιούμε. Η εκταμίευση θα λάβει χώρα και ταυτόχρονα θα βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε ότι η εκταμίευση θα προχωρήσει καθώς αξιολογείται η πρόοδος για το θέμα των στελεχών αυτών και ότι είναι αισιόδοξος για μια γρήγορη λύση.

Ο Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα ότι η χθεσινή συμφωνία για την Ελλάδα «ήταν η καλύτερη δυνατή, ίσως δε και η καλύτερη που έχει επιτύχει έως σήμερα το Eurogroup».

Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της συμφωνίας, αλλά και το γεγονός ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τελικές ρυθμίσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v