Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι... ξεχασμένες δεξαμενές

Πέρασαν 18 μήνες για να τροποποιηθεί υπουργική απόφαση για τα συστήματα εισροών-εκροών στα πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών. Απαλείφθηκε όμως η υποχρέωση της καταγραφής των δεξαμενών. Ξέσπασε κόντρα ΥΠΟΙΚ-ΝΔ.

Το λαθρεμπόριο καυσίμων και οι... ξεχασμένες δεξαμενές

Μία νέα κωμικοτραγική ιστορία έρχεται να προστεθεί στις διαχρονικά κυβερνητικές απόπειρες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου των καυσίμων.

Κι ενώ η απώλεια εσόδων ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, οι παλινωδίες δεν έχουν τελειωμό. Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στις 17 Δεκεμβρίου του 2015 μετά από πολυετή απραξία, εκδίδονται δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην υποχρεωτική τοποθέτηση συστημάτων εισροών – εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και πωλητών θέρμανσης καθώς και σε πλωτά μέσα (σλέπια κλπ.) μεταφοράς πετρελαιοειδών.

Οι αποφάσεις αυτές, όπως είχε επισημάνει από τότε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων είχαν ασάφειες και ήταν ανεφάρμοστες.

Πέρασε 1,5 χρόνος και στις 16 Αυγούστου εκδίδεται απόφαση που τροποποιεί τη δεύτερη για την τοποθέτηση συστημάτων εισροών εκροών στα πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών, με σκοπό την άρση των ασαφειών.

Κι όμως, όπως παρατηρεί η ΠΟΠΕΚ, από το κείμενο της νέας απόφασης λείπει παράρτημα της προς 18 μηνών ΚΥΑ, το οποίο θέσπιζε το μητρώο δεξαμενών και καθιέρωνε την καταγραφή και παρακολούθηση των εισροών – εκροών πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων. Με πιο απλά λόγια θα γινόταν καταγραφή και απογραφή όλων των τύπων δεξαμενών που συμμετέχουν στην αλυσίδα διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων που είναι οι υπέργειες, υπόγειες και κινητές επί χερσαίων και θαλάσσιων μέσων.

Οι πρατηριούχοι εύλογα διατυπώνουν εκ νέου τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικές οι διατάξεις της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης καυσίμων. Όπως εξηγούν στελέχη της ΠΟΠΕΚ, με την υποχρεωτική καταγραφή και των μητρώο δεξαμενών οι έλεγχοι θα είναι επαρκείς καθώς όποιος αποθηκευτικός χώρος δεν θα είναι καταγεγραμμένος αυτόματα θα οδηγεί στον εντοπισμό λαθραίας αποθήκευσης και διάθεσης πετρελαιοειδών.

Χρειάστηκε λοιπόν, να περάσει 1,5 χρόνος για να τροποποιηθεί μία υπουργική απόφαση ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η πάταξη του παράνομο εμπορίου αλλά και πάλι, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ, το πλέγμα των παρεμβάσεων είναι αποσπασματικό.

Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς υγρών καυσίμων, υπενθυμίζουν πως πέραν αυτής της νέας παλινωδίας υπάρχει και το άλλο χρόνιο πρόβλημα του τυφλού... συστήματος υποδοχής και ελέγχου των δεδομένων που δέχεται η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τα συστήματα εισροών εκροών των 5.000 και πλέον πρατηρίων.

Μπορεί τα βενζινάδικα να στέλνουν κάθε μέρα αναλυτικά στοιχεία για τις ποσότητες που μπαίνουν και βγαίνουν από τις δεξαμενές τους, ωστόσο, στη ΓΓΠΣ δεν υπάρχει το επαρκές προσωπικό για να κάνει διασταυρώσεις.

Προσθέτουν δε τα ίδια στελέχη της ΠΟΠΕΚ, ακόμη και στα πρατήρια όπου τοποθετήθηκαν συστήματα εισροών – εκροών η εικόνα των δεξαμενών να είναι πλασματική. Άνετα, μπορούν επιτήδειοι να διαθέτουν και αδήλωτους αποθηκευτικούς χώρους απ’ όπου κάνουν την παράνομη διακίνηση καυσίμων. Κι αυτό επειδή δεν έχει εφαρμοστεί το μητρώο δεξαμενών.

ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει ψηφισμένους νόμους για το λαθρεμπόριο καυσίμων

«Την ώρα που οι πολίτες στενάζουν από την υπερφορολόγηση, που κόβονται μισθοί, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Την ώρα που κοινωνικές δομές καταρρέουν, που καρκινοπαθείς αποκλείονται από θεραπείες, πυροσβεστικά και ασθενοφόρα παραμένουν καθηλωμένα λόγω έλλειψης χρημάτων για τη συντήρησή τους. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια επειδή αρνείται να εφαρμόσει ψηφισμένους νόμους για τον έλεγχο αγοράς καυσίμων», καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία.

«Υποσχέθηκαν 1,5 δισ. ευρώ έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Από αυτά, υποτίθεται θα χρηματοδοτούσαν τις ψεύτικες υποσχέσεις τους. Εισπράττουν λιγότερα από 3.000.000 ευρώ το χρόνο!

Κάνουν 10 φορές λιγότερους ελέγχους και έχουν πολύ λιγότερα έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη Κυβέρνηση.  Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είτε λόγω ανικανότητας, είτε επειδή διαπλέκεται πιο γρήγορα από τη σκιά της, βλάπτει τη χώρα και τα συμφέροντα των Ελλήνων.

Η Νέα Δημοκρατία ως η επόμενη Κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα εφαρμόζοντας τις πολιτικές που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της αγοράς καυσίμων».

ΥΠΟΙΚ: Ασφαιρα τα πυρά της ΝΔ για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία μετά την ανακοίνωσή της για το λαθρεμπόριο καυσίμων, εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών. 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: 

«Από τις φωτιές, στο Ταλίν και διάλειμμα με λαθρεμπόριο…

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει να έχει ως μοναδικό πολιτικό της όπλο το ψέμα και τις ψευδείς ειδήσεις. Και έχει το θράσος να μοιράζει υποσχέσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, όταν και αν γίνει κάποτε κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να υποσχεθούν τίποτα. Είχαν την ευκαιρία τους να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο, όταν κυβερνούσαν χωριστά το κάθε κόμμα και όταν κυβερνούσαν μαζί. Δεν το έκαναν.

Ακόμη και όταν υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν νόμους για την πάταξη του λαθρεμπορίου επέλεξαν να τους αφήσουν ανενεργούς, καθώς δεν εξέδωσαν τις απαραίτητες εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις.

Η αλήθεια είναι ότι κυβέρνησή μας όχι μόνο ολοκλήρωσε τις εκκρεμότητες που είχαν αφήσει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αλλά και βελτίωσε το θεσμικό πλαίσιο που παρέδωσαν, καθώς περιείχε πολλές αδυναμίες και ελλείψεις.

Το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων προβλέφθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3784 του 2009. Αλλά επέτρεπε την εγκατάσταση λογισμικού από διαφορετικές εταιρείες, χωρίς τις απαραίτητες πιστοποιήσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στον έλεγχο αλλά και προβλήματα με παραποιήσεις του λογισμικού και των στοιχείων που στέλνουν οι αντλίες. Η κυβέρνησή μας έχει δρομολογήσει όλες τις νομοθετικές και άλλες ενέργειες ώστε να τελειώσει το πρόβλημα αυτό.

Το σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) στα μεταφορικά μέσα πετρελαιοειδών (βυτιοφόρα κλπ.) νομοθετήθηκε το 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του εκδόθηκαν από τη δική μας κυβέρνηση.

Τα συστήματα εισροών – εκροών στις «ελεύθερες εγκαταστάσεις» πετρελαιοειδών ψηφίστηκε το 2013 επίσης χωρίς να εκδοθεί η απαραίτητη εφαρμοστική απόφαση. Έπρεπε να έρθει η δική μας κυβέρνηση για να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση. Το ίδιο ισχύει και με τη νομοθεσία για τα συστήματα εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες.

Όλες αυτές οι δράσεις έχουν συμπληρωθεί και με νέα νομοθεσία, όπου ήταν απαραίτητο, όπως άλλωστε κάναμε και με το λαθρεμπόριο σε άλλα είδη (καπνικά, αλκοολούχα).

Τα πυρά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κατά του λαθρεμπορίου ήταν πάντα άσφαιρα και μόνο για τα μάτια του κόσμου. Για αυτό και τώρα τα κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου βρίσκονται σε πανικό καθώς βλέπουν ότι νόμοι για το λαθρεμπόριο μπορούν και να γίνονται και να εφαρμόζονται και να δώσουν αποτελέσματα.» 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v