Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Κρίσιμος μήνας για τα ακάλυπτα οχήματα

Πώς βλέπουν παράγοντες της αγοράς το δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς. Το «στοίχημα» της ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα οχήματα και η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται για προϊόντα υγείας αλλά και ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια.

Ασφαλιστικές: Κρίσιμος μήνας για τα ακάλυπτα οχήματα

Παρά το γεγονός ότι ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων πείθεται για την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης, τουλάχιστον στους τομείς της σύνταξης και της υγείας, τροχοπέδη στην αύξηση της παραγωγής αποτελεί η συνεχής μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Ενδεικτική είναι η πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής του πρώτου φετινού εξαμήνου, όπου στον κλάδο ζωής παρατηρήθηκε αύξηση 1,3%, η οποία όμως οφείλεται στις επιδόσεις των τριών πρώτων μηνών (+3,5% στο τρίμηνο, +2,7% στο πεντάμηνο, -5,4% τον Ιούνιο) και είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα:

α) Της αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας, η οποία ώθησε κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αρκετούς πελάτες σε προϊόντα που τους εξασφάλιζαν από τα ενδεχόμενα του bail in και του GREXIT.

β) Της σημαντικής ζήτησης που υπάρχει για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, ως αποτέλεσμα της πρόθεσης των επιχειρήσεων να δώσουν κίνητρα στους εργαζόμενους και να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα τα ικανά τους στελέχη.

Όσο για το +1% της παραγωγής στους κλάδους ζημιών ήταν αποτέλεσμα της (έστω και ημιτελούς) κίνησης που έκανε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με στόχο τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων.
Ικανοποιητικά, τέλος, συνεχίζεται η ζήτηση για προϊόντα υγείας, λόγω και της αδυναμίας του κρατικού συστήματος να προσφέρει ικανοποιητικές υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες.

Κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της παραγωγής κατά το δεύτερο μισό του έτους, προβλέποντας μέση μονοψήφια αύξηση παραγωγής για το σύνολο της χρονιάς, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ΑΑΔΕ θα «επανέλθει δριμύτερη» στο ζήτημα της διασταύρωσης και του εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων.

Παράγοντες της αγοράς ελπίζουν ότι ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, η ΑΑΔΕ θα βρει κάποιες λύσεις σε τεχνικά ζητήματα και έτσι θα προχωρήσει σύντομα στον ουσιαστικό εντοπισμό όλων σχεδόν των ανασφάλιστων οχημάτων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των ασφαλισμένων αυτοκινήτων κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Σε περίπτωση ωστόσο που οι διαδικασίες της ΑΑΔΕ «κολλήσουν», τότε υπάρχει ο φόβος ότι πολλοί από όσους έσπευσαν να ασφαλιστούν κατά το τρίμηνο Μαΐου-Ιουλίου με τρίμηνα συμβόλαια θα… επιστρέψουν στις «παλιές, καλές συνήθειές τους».

Πάντως, όλα δείχνουν πως και φέτος οι κερδοφορίες των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών θα κυμανθούν σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα.

Το Euro2day.gr είχε αναφερθεί στις 12 Ιουλίου στα «καλοκαιρινά δώρα για τις ασφαλιστικές εταιρείες», όπου εκτός των άλλων τονίζονταν και οι θετικές υπεραξίες χαρτοφυλακίου μέσα στο 2017 όσων εταιρειών διαθέτουν σημαντικό ποσοστό των επενδύσεών τους σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα. Μάλιστα, λόγω των capital controls, το ποσοστό των επενδύσεων σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία (assets) έχει αυξηθεί κατά την τελευταία διετία.

Η Εθνική Ασφαλιστική σημείωσε (με τη βοήθεια και μη επαναλαμβανόμενων κερδών) στο πρώτο εξάμηνο προ φόρων αποτέλεσμα +47,8 εκατ. ευρώ έναντι +31,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Η Interlife ανέβασε μέσα στο πρώτο μισό του 2017 την παραγωγή της κατά 5,7% και τα προ φόρων κέρδη της από τα 3,28 στα 8,33 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη, που διαθέτει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο κατά κύριο λόγο εστιασμένο «από Γερμανία και πάνω», μετά την περυσινή ιστορική της κερδοφορία, εκτιμάται ότι θα πετύχει και φέτος ένα πολύ ικανοποιητικό αλλά μάλλον χαμηλότερο αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v