Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν: Στην Ευρώπη βασιστήκαμε πολλές φορές σε ψέματα

«Αν συνεχίσουμε να μην βλέπουμε το τι συμβαίνει θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Τι δεν είπαμε στους Ελληνες και φτάσαμε σε δέκα χρόνια λιτότητας. Εισηγείται οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων και δημοκρατικές διαδικασίες.

Μακρόν: Στην Ευρώπη βασιστήκαμε πολλές φορές σε ψέματα

Μιλώντας στα ελληνικά ο Εμμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε για το ότι του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει από την Πνύκα. Στην ομιλία του ο γάλλος πρόεδρος μίλησε για τις κοινές αξίες των δυο χωρών και τόνισε ότι στην Πνύκα επινοήθηκε το σύγχρονο κράτος.

Εδώ οι Αθηναίοι αποφάσισαν αν δώσουν την εξουσία στους πολλούς, εδώ πρέπει να δούμε τι κάνουμε εμείς οι ευρωπαίοι για την Δημοκρατία, δήλωσε.

«Στην Ευρώπη σήμερα η εθνική κυριαρχία και η δημοκρατία απειλούνται», τόνισε. Η κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αφορούσε την Ευρώπη. Ηταν μια αποτυχία της Ευρώπης.

Πρέπει να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη γιατί δεν είμασταν στο ύψος των περιστάσεων, αναρωτήθηκε. Πρέπει να κλειστούμε σε μια αίθουσα στο Ευρωπαϊκο Συμβούλιο χωρίς να επικοινωνούμε με τους υπόλοιπους; Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος, υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η Ευρώπη είναι μεταμόρφωση. Περισσότερο παρά ποτέ χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Πρέπει να γίνει αυστηρή κριτική για το τι έγινε τα τελευταία χρόνια. «Αν συνεχίσουμε να μην βλέπουμε το τι συμβαίνει θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης».

«Η εναλλακτική που προτείνω είναι η ανάκαμψη της Ευρώπης», τόνισε και στάθηκε ενάντιος στην γραφειοκρατία και τους τεχνοκράτες.

Η εθνική κυριαρχία δεν μπορεί να είναι αγαθό που χρησιμοποιούν οι πολέμιοι της Ευρώπης, υποστήριξε. Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα και γύρω από την Ευρώπη, σημείωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Εκτίμησε ότι μόνο ενιαία η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως το προσφυγικό, η τρομοκρατία αλλά και τις βουλές ισχυρότερων, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Στην Ευρώπη βασιστήκαμε πολλές φορές σε ψέματα. Δεν είπαμε την αλήθεια. Δεν είπαμε σε ένα κάτοικο της Αθήνας ότι δεν μπορεί να ζει χωρίς μεταρρυθμίσεις όπως ζει κάποιος στο Βερολίνο. Αυτό το πλήρωσε ο ελληνικός λαός με δέκα χρόνια κρίσης.

Εχουμε φτάσει σε ένα είδος «εμφυλίου πολέμου» και ξεχάσαμε ότι υπάρχουν απέναντι από την Ευρώπη άλλες δυνάμεις.

Πρέπει να σχεδιάσουμε την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος και όπως είπε θα προτείνει έναν οδικό χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. Μίλησε για προϋπολογισμό ευρωζώνης, έναν εκτελεστικό υπεύθυνο και ένα κοινοβούλιο ευρωζώνης στο οποίο θα λογοδοτεί.

Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας και τι τους δίνουμε τα τελευταία δέκα χρόνια: λιτότητα και ανεργία. Αρχικά όμως είχαμε υποσχεθεί ότι θα μπορούσαν το ίδιο καλά με αυτούς στο Παρίσι και το Βερολίνο.

Ο οδικός χάρτης

Ο Εμμανουέλ Μακρόν μίλησε για Ευρώπη γραφειοκρατίας την οποία δεν κατανοούν οι ευρωπαίοι πολίτες. Αυτό που σήμερα σιγά σιγά διαλύεται γιατί λειτουργεί με παράλογο τρόπο πρέπει να το διορθώσουμε.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο οδικός χάρτης που εισηγείται δεν πρέπει να κριθεί σε κλειστές αίθουσες, αλλά αρχές του 2018 να υποβληθούν στον λαό. Εισηγείται επί έξι μήνες να υπάρξουν διαβουλεύσεις και οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν.

ο γάλλος πρόεδρος μίλησε για μια «κρυφή Ελλάδα» που βρίσκεται στη ψυχή κάθε δυτικού πολίτη και τόνισε ότι αυτό που μας ενώνει είναι ο πολιτισμός μας και οι κοινές αξίες.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v