Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βάζουν στο στόχαστρο τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών

Πρεμιέρα στην τρίτη αξιολόγηση, με τα κλιμάκια των δανειστών να πιάνουν δουλειά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ο προϋπολογισμός, οι αρρυθμίες στα έσοδα, τα «φέσια» του Δημοσίου και ο κίνδυνος νέων μέτρων.

Τι βάζουν στο στόχαστρο τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών

Καθυστερήσεις, ενστάσεις και ανησυχίες στον δρόμο για την τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να αναδείξουν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία πιάνουν δουλειά στην Αθήνα.

Η αρχή αναμένεται να γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Εργασίας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος, με συλλογή στοιχείων και αξιολόγησή τους αναφορικά με τον προϋπολογισμό, την πορεία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, τον ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων αλλά και τις πρόσφατες διατάξεις νόμου για την αδήλωτη και την απλήρωτη εργασία, οι οποίες πυροδότησαν κάποιες πρώτες ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών.

Το μέγεθος των ενστάσεων θα φανεί τις επόμενες ημέρες, αν θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Ως προς την πορεία των εξελίξεων κρίσιμη αναμένεται να είναι και η επίσκεψη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα στις 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα που θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. 

Οι αρρυθμίες των εσόδων τον Ιούλιο στον προϋπολογισμό καταγράφηκαν από την πλευρά των δανειστών, όπως άλλωστε και τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, τα οποία ανέδειξαν τόσο τη μείωση των εισοδημάτων κατά την περασμένη χρήση, όσο και την κόπωση των φορολογουμένων.

Την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Αύγουστο, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν δραματοποιούν την κατάσταση. Επί του παρόντος, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως «αν η υστέρηση παγιωθεί, θα μπορούσε να επηρεάσει τις προβλέψεις για το 2018», συμπληρώνοντας όμως πως είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος, όταν θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018.

Προς το παρόν, δεν έχουν υπάρξει νύξεις για το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα μέτρα το επόμενο έτος. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, όμως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητήσει την ταχύτερη εφαρμογή των ψηφισμένων ήδη νέων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Κρίσιμη παράμετρο για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης αποτελούν και οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμη έως το τέλος Οκτωβρίου και τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να παραλάβουν τα στοιχεία των πληρωμών το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα οποία θα κρίνουν εάν -και πότε- θα υπάρξει η εκταμίευση της δόσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει επιτάχυνση των πληρωμών σε ιδιώτες ιδίως τον Αύγουστο, κόντρα στις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τη διεύρυνση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου τον Ιούλιο (κατά 343 εκατ. ευρώ). Καθυστερήσεις στην εκταμίευση της δόσης θεωρείται βέβαιο πως δεν θα αποτελούσαν καλό σημάδι στην έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων άλλωστε θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες ένα προς ένα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και ο βαθμός προόδου σε μία σειρά από ανοιχτά μέτωπα, με τα προεόρτια της αξιολόγησης να δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πατήσει γκάζι -όπως φάνηκε ότι επιδιώκει και από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού- μέχρι την έλευση των επικεφαλής του κουαρτέτου μετά τα μέσα Οκτωβρίου. Εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη η πολιτική βούληση, θα μπορούσαν να διαμορφωθούν οι συνθήκες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος, έως τον Δεκέμβριο, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι το ΔΝΤ δεν θα δημιουργήσει σοβαρά πολιτικά προβλήματα.

Ο φόβος είναι υπαρκτός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v