Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικό «debate» για την ιδιωτική ασφάλιση

Ποιες θέσεις εξέφρασαν για την ασφαλιστική βιομηχανία οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας. Οι επισημάνσεις και οι προτροπές του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Τα αιτήματα της ΕΑΕΕ.

Πολιτικό «debate» για την ιδιωτική ασφάλιση

Την ώρα που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε το σύνολο των βασικών αιτημάτων των ασφαλιστικών εταιρειών, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας «έκλεισε το μάτι» στους παράγοντες του κλάδου, αφήνοντας υπονοούμενα και υποσχέσεις για το μέλλον.

Ζητούμενο βέβαια για τους παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς παραμένει το αν και πότε οι διαφαινόμενες καλές προθέσεις των πολιτικών θα μετατραπούν σε πράξη.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης που ακολούθησε την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος:

• Υιοθέτησε πλήρως τη λύση των τριών πυλώνων στο συνταξιοδοτικό, όπως ακριβώς τους εννοεί η ΕΑΕΕ (υποχρεωτικός δεύτερος πυλώνας ανταποδοτικού χαρακτήρα με δυνατότητα επιλογής φορέα, προαιρετικός τρίτος πυλώνας με επίσης ανταποδοτικό χαρακτήρα).

• Πρότεινε τη συνεργασία μέσω ΣΔΙΤ κρατικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να εκλογικευθούν οι δαπάνες του δημοσίου και να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους ασθενείς. Μάλιστα υποσχέθηκε ισχυρά φορολογικά κίνητρα, έτσι ώστε τα ποσά που σήμερα ξοδεύουν οι ασθενείς «από την τσέπη τους» να περάσουν στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά.

Από την πλευρά του, στην ίδια εκδήλωση ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

• Στην αξιοσημείωτη αντοχή που επέδειξε ο ασφαλιστικός κλάδος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

• Στο ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι συμπληρωματική της δημόσιας ασφάλισης και όσο περνούν τα χρόνια, αυτή η συμπληρωματικότητα θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

• Στο θέμα της συνεργασίας κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών μέσω ΣΔΙΤ, που αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή και πρέπει να συζητηθεί. Παραδέχτηκε ωστόσο πως και πέρυσι είχε αναφερθεί στην αναγκαιότητα του διαλόγου για τα σχετικά ΣΔΙΤ, χωρίς όμως ο διάλογος αυτός να έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα…

Χαρακτηριστική επίσης ήταν και η αναφορά της γενικής διευθύντριας της ΕΑΕΕ Μαργαρίτας Αντωνάκη, που προέτρεψε τον κ. Πιτσιόρλα λέγοντας: «Θέλουμε πιο έντονη συνεργασία. Πρέπει να μιλάμε».

Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (εποπτεύουσα αρχή) Θεόδωρος Μητράκος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον μεγάλο βαθμό ανταπόκρισης των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών στις απαιτήσεις του αυστηρού εποπτικού πλαισίου Solvency II, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

• Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, γιατί πάντα θα υπάρχουν πιθανές νέες προκλήσεις.

• Την ανάγκη θέσπισης φορολογικών κινήτρων -στο μέτρο του δυνατού- για τη συμμετοχή των Ελλήνων στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης.

• Την ευρύτερη συνεργασία των εποπτικών αρχών της Ευρώπης για την αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν προκύψει με τις ΕΠΥ (Εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών).

• Την αισιοδοξία του για μελλοντική άνοδο της ασφαλιστικής αγοράς.

• Την προσδοκία ότι το 2017 οι δείκτες φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών βελτιώθηκαν.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δημήτρης Μαζαράκης επανέλαβε τα αιτήματα του κλάδου για τους τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού, τη συνεργασία με τα κρατικά νοσοκομεία στον τομέα της υγείας και την ανάγκη για υποχρεωτική κάλυψη των κατοικιών έναντι σεισμού, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε:

• Σε μια σειρά κινήσεων της ΕΑΕΕ για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων (π.χ. Ασπίς Πρόνοια, Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου), για τα οποία δεν ευθύνονται οι ασφαλιστικές εταιρείες.

• Στο ότι η ασφαλιστική αγορά είναι πανέτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των πελατών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v