Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Υπερθεματίζουν για αυστηρή εποπτεία

Γιατί οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες επικροτούν και προβάλλουν το αυστηρό, «Made in Europe», εποπτικό τους πλαίσιο. Πώς αντιλαμβάνονται το ζήτημα των ΕΠΥ και τι προτείνουν για την αποφυγή πιθανής ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων οδηγών.

Ασφαλιστικές: Υπερθεματίζουν για αυστηρή εποπτεία

Αποφασισμένη να βάλει πλήρη τάξη στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας δημιουργήσει ήδη αυστηρότατο εποπτικό πλαίσιο και προσπαθώντας να κλείσει… πιθανές «τρύπες» σε μηχανισμούς όπως αυτός των εταιρειών Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ).

Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι στην Ελλάδα, παρά τη βαθύτατη κρίση και τις εντονότατες παρενέργειες του PSI (βαθύ κούρεμα κρατικών ομολόγων), μόνο ένας όμιλος (International Life) έκλεισε κατά την τελευταία επταετία και αυτό χωρίς να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες στους πελάτες του (τα περισσότερα συμβόλαια του κλάδου ζωής μεταφέρθηκαν στην Εθνική Ασφαλιστική και τα υπόλοιπα θα αποζημιωθούν είτε από τα όποια αποθεματικά της International Life, είτε από το Εγγυητικό Κεφάλαιο του κλάδου ζωής. Μάλιστα, οι δικαιούχοι καλούνται έως και την 23η Μαρτίου να αναγγείλουν τις απαιτήσεις τους στον Εκκαθαριστή).

Και ενώ τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μπει σε τάξη (δείκτες φερεγγυότητας πάνω από τα απαιτούμενα ευρωπαϊκά όρια), η ελληνική αγορά δοκιμάστηκε ως ένα βαθμό στον κλάδο αυτοκινήτου από τον θεσμό των ΕΠΥ, των ξένων δηλαδή εταιρειών που δραστηριοποιούνται νομίμως στην Ελλάδα, χωρίς να διαθέτουν ούτε θυγατρική, ούτε γραφείο αντιπροσωπείας.

Ειδικότερα, μία από αυτές (η Enterprise με έδρα το Γιβραλτάρ) έβαλε λουκέτο το 2016 και σήμερα περίπου δέκα χιλιάδες Έλληνες οδηγοί περιμένουν ακόμη να αποζημιωθούν, ενώ άλλες δύο (πέρυσι η Elite από το Γιβραλτάρ και πρόσφατα η Alpha Insurance από τη Δανία) υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη σύναψη νέων συμβολαίων.

«Θα πρέπει να τονίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι υπάρχουν και σοβαρές ΕΠΥ, που κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους. Απλά, οι ελληνικές εταιρείες διέγνωσαν έγκαιρα κάποια φαινόμενα ορισμένων τέτοιων εταιρειών που εγκυμονούσαν κινδύνους, τα κατήγγειλαν άμεσα και τελικά αποδείχτηκε ότι είχαν δίκιο. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο Ευρωπαίος επόπτης αντιλήφθηκε το πρόβλημα που έπληξε και άλλες χώρες και τώρα έχει ξεκινήσει να ασκεί την απαιτούμενη εποπτεία και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η αποτελεσματική εποπτεία σε συνδυασμό με την ένταξη των ΕΠΥ στο καθεστώς του «φιλικού διακανονισμού» (κάθε οδηγός θα αποζημιώνεται από τη δική του ασφαλιστική εταιρεία) θα εξασφαλίσει τους πελάτες μας και θα ενισχύσει περαιτέρω την αξιοπιστία του κλάδου», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η άποψη άλλου παράγοντα της ασφαλιστικής βιομηχανίας: «Μέρος της κοινής γνώμης παραμένει διστακτικό απέναντι στην αξιοπιστία των ασφαλιστικών εταιρειών, έχοντας ίσως υπόψη του φαινόμενα του παρελθόντος, όπως αυτό της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια. Όμως, όταν ενημερώνεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ελέγχονται αυστηρά σε πανευρωπαϊκή βάση, ή όταν τους θυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια της κρίσης συνέχιζαν να καταβάλλουν κανονικά τις συμφωνημένες αποζημιώσεις προς τους πελάτες τους, τότε βλέπουμε τις ενστάσεις των περισσότερων πολιτών να κάμπτονται. Πιστεύω πως είναι θέμα ενημέρωσης των πολιτών και σ’ αυτό μεγάλη ευθύνη πλέον έχουμε εμείς, οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Το μόνο βέβαιο είναι πως σε πανευρωπαϊκή βάση, υπάρχει η πολιτική βούληση να μην επαναληφθούν ακρότητες του παρελθόντος στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό χώρο, όπως π.χ. αυτή που ζήσαμε στον τραπεζικό κλάδο την προηγούμενη δεκαετία, με τον υπερδανεισμό και τα διάφορα τοξικά προϊόντα. Σήμερα, όχι μόνο ελέγχονται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά μπαίνουν ρητές πρόνοιες προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλη έκθεση σε επικίνδυνες επενδύσεις, να μην αναλαμβάνονται πολλά συμβόλαια με υψηλό ρίσκο και επίσης να μην παίρνονται επιχειρηματικές αποφάσεις από λίγους, χωρίς διαφάνεια.

Αυτό που επίσης πρέπει να τονιστεί είναι πως οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι αυτές που ζητούν την αυστηρότερη εποπτεία. Έχουμε καταλάβει πολύ καλά πως δεν μπορούμε από τη μια πλευρά να ζητάμε εμφατικά από την Πολιτεία να παίξουμε ενεργό ρόλο στο ασφαλιστικό, στην υγεία και γενικότερα στην προστασία των συμφερόντων των συμπολιτών μας και από την άλλη πλευρά, να αμφισβητείται η φερεγγυότητά μας. Σήμερα, οι πελάτες μας είναι περισσότερο εξασφαλισμένοι, όσο ποτέ άλλοτε κατά το παρελθόν», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v