Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «γκαζώνει» η CVC Capital για κλινικές

Την ώρα που βρίσκεται στην τελική ευθεία η απόκτηση του 97,2% της Ιασώ General, το fund φέρεται να εκδηλώνει ενδιαφέρον για το Θεραπευτήριο Υγεία ή/και το Ερρίκος Ντυνάν. Η ανάγκη απόκτησης κρίσιμης θέσης στην αγορά της Αθήνας, για να βγει η προσδοκώμενη απόδοση και οι δυσκολίες.

Γιατί «γκαζώνει» η CVC Capital για κλινικές

Περισσότερο επιθετική πολιτική για την απόκτηση κρίσιμης θέσης στην αγορά υπηρεσιών παροχής υγείας της Αθήνας δείχνει να υιοθετεί, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου και στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, η CVC Capital Partners.

Τους προηγούμενους μήνες, η CVC Capital Partners ολοκλήρωσε την απόκτηση της κλινικής Metropolitan, συνάπτοντας, μάλιστα, με κάποιους από τους μετόχους της (Σπυρίδης, Θεοχαράκης) μετοχική συνεργασία για τις εν Ελλάδι τοποθετήσεις στον κλάδο.

Ακολούθησε η συμφωνία για την εξαγορά του 97,2% της Ιασώ General, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης καθώς η Εθνική Τράπεζα, ως ο μοναδικός πιστωτής της προς πώληση κλινικής, δείχνει έτοιμη να παράσχει την έγγραφη συναίνεσή της για το deal. Με δεδομένο ότι έχει προηγηθεί η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πριν ακόμη κλείσει η μεταβίβαση της Ιασώ General, η CVC Capital φέρεται να εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόκτηση του Θεραπευτηρίου Υγεία, ενώ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το Ερρίκος Ντυνάν, στον διαγωνισμό που είναι υποχρεωμένη να τρέξει η Πειραιώς, εφόσον η κρούση για το Υγεία δεν συναντήσει πρόσφορο έδαφος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, οι όποιες επαφές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ενώ μια συμφωνία αυτού του είδους για μεγάλη κλινική θα πάρει χρόνο και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες της αγοράς, το fund εντείνει την επιθετική στρατηγική του, αντιλαμβανόμενο ότι οι «θερμές» εξελίξεις στον κλάδο, το οποίο εν πολλοίς πυροδότησε, ενδέχεται να δυσκολέψουν τον στόχο απόκτησης κρίσιμης θέσης στην αγορά του Λεκανοπεδίου.

«Για να επιτευχθεί η προσδοκώμενη απόδοση στον ορίζοντα που έχουν funds, όπως η CVC Capital, απαιτείται να ελέγξεις γρήγορα τουλάχιστον το 50% της αγοράς, στην οποία εστιάζεις» σημειώνουν στελέχη επενδυτικής τραπεζικής. «Αν το κάνεις, αποκτάς ισχυρή θέση έναντι των ασφαλιστικών, που αποτελούν τον βασικό επιθυμητό πελάτη και μεγάλες ευχέρειες για συνέργειες».

Επιπρόσθετα, η εγχώρια αγορά έχει, σύμφωνα με τους ίδιους, την ιδιαιτερότητα ότι παραμένει ιατρο-κεντρική. Με εξαίρεση πολύ ισχυρά και ιστορικά brand names, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών επιλέγει ιδιωτικό νοσοκομείο με κριτήριο τον ιατρό. Επομένως, η εφαρμογή στην Ελλάδα του concept του «doctors hospital», που έχει αναπτύξει επιτυχημένα σε άλλες αγορές η CVC Capital Partners, προϋποθέτει, επίσης, να κατέχεις κρίσιμη θέση στην επιμέρους αγορά.

Οι δυσκολίες

Μόνο που η ως τώρα τακτική της CVC Capital να αγοράζει μεσαίας δυναμικότητας κλινικές με ικανοποιητικά, μάλιστα, τιμήματα έναντι της λειτουργικής κερδοφορίας τους, ενδέχεται να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για την ίδια.

Κατ' αρχάς πυροδότησε τα αντανακλαστικά ανταγωνιστών και το ενδιαφέρον άλλων funds, που επιδιώκουν να τοποθετηθούν στον κλάδο, εξέλιξη που αποτυπώνεται ήδη στις κεφαλαιοποιήσεις όλων των εισηγμένων του κλάδου, οι οποίες έχουν τριπλασιασθεί μέσα σε μερικούς μήνες.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι ιδιωτικές κλινικές επιδεικνύουν σημαντική βελτίωση στη λειτουργική τους κερδοφορία, περικόπτοντας όπου μπορούν τις χρεώσεις στον ΕΟΠΥΥ και μειώνοντας κόστη.

Υπό τις παραπάνω εξελίξεις, το τοπίο έχει αλλάξει άρδην σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Όσοι από τους ιδιοκτήτες κλινικών δεν «καίγονται» να πουλήσουν, θα συζητούσαν το ενδεχόμενο μόνο εφόσον το τίμημα ενέχει σημαντικό premium, που να καλύπτει και μέρος της προσδοκώμενης ενίσχυσης της κερδοφορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v