Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ύψη τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών

Θετικά μηνύματα από τα ετήσια αποτελέσματα Εθνικής Ασφαλιστικής και Interamerican. Κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ τα κέρδη των εγχώριων εταιρειών κατά την τελευταία πενταετία. Αναβαθμίζεται το διεθνές ενδιαφέρον και η διαπραγματευτική ισχύς του κλάδου.

Στα ύψη τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσαν στην αγορά οι ανακοινώσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής και της Interamerican για τις περυσινές οικονομικές τους επιδόσεις, καθώς επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις ότι η προηγούμενη χρονιά χαρακτηρίστηκε για τις ασφαλιστικές εταιρείες ως ένα έτος υψηλής κερδοφορίας, ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων τους και ανόδου των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Ειδικότερα, η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε για το 2017 κέρδη προ φόρων 73,9 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 27,9% σε σχέση με το 2016), ενώ η Interamerican παρουσίασε επαναλαμβανόμενα προ φόρων κέρδη 27,9 εκατ. (έναντι 18,7 εκατ. ευρώ το 2016) και συνολικά προ φόρων κέρδη 31 εκατ. (έναντι 3,1 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, σημαντική βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημείωσε πέρυσι και η NN Hellas (για φέτος, το τμήμα agency έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη κερδοφορίας-ρεκόρ), ενώ θετικές είναι οι προσδοκίες για την εικόνα που θα εμφανίσουν οι επιδόσεις πολλών άλλων ασφαλιστικών εταιρειών.

Έτσι, ενώ το σύνολο των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών σημείωσε το 2016 καθαρά κέρδη 225 εκατ. ευρώ, μόνο Εθνική και Interamerican σε προ φόρων επίπεδο ξεπέρασαν πέρυσι το επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ.

Η ουσία είναι πως οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες, μετά τις περιπέτειες του PSI (οι πλείστες εξ αυτών υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να εξακολουθήσουν να τηρούν τους απαιτούμενους ελάχιστους δείκτες φερεγγυότητας), το 2013 σημείωσαν αθροιστικά καθαρά κέρδη γύρω στα 400 εκατ. ευρώ, το 2014 περί τα 280 εκατ., το 2015 κοντά στα 350 εκατ. και το 2016, 225 εκατ. ευρώ (μέση αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στο 7%).

Δηλαδή, ο κλάδος σημείωσε κατά την τετραετία 2013-2016 καθαρά κέρδη 1,225 δισ. ευρώ και είναι πολύ πιθανόν ότι κατά την πενταετία 2013-2017 το ποσό αυτό θα προσεγγίσει, ή ακόμη και θα ξεπεράσει, το 1,5 δισ. ευρώ!

Ορισμένοι βέβαια σημειώνουν ότι μέρος των υψηλών κερδών -και ιδίως των εταιρειών εκείνων που έχουν τοποθετήσει σημαντικό ποσοστό του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία- προέρχεται από τη μεγάλη ανατίμηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υποστηρίζεται πως τα ελληνικά ομόλογα έχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου κατά την επόμενη διετία.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν αλλάξει τα δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι ξένοι επενδυτές την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Interamerican κ. Γιάννη Καντώρου, ότι η μητρική Achmea είναι αποφασισμένη να επενδύσει περαιτέρω στην Ελλάδα (σε αντίθεση με κάποιες επιλεκτικές ρευστοποιήσεις στο εξωτερικό). «Η Achmea έχει αποφασίσει να επενδύσει στην Ελλάδα, ωστόσο δεν κρύβω ότι σε προηγούμενες δύσκολες χρονικές περιόδους όπως το 2012 και το 2015 υπήρχε ένας ευρύτερος σκεπτικισμός για το πού βαδίζει η χώρα και το αν τελικά θα παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η βελτίωση της στάσης των ξένων φάνηκε άλλωστε κατά τα τελευταία χρόνια τόσο με τις επενδύσεις από το εξωτερικό σε ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες (π.χ. της Fairfax στη Eurolife, της ERGO στην ΑΤΕ Ασφαλιστική και της EBRD στην Ευρωπαϊκή Πίστη), όσο και με το ενδιαφέρον που εμφανίζεται για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σε κάθε περίπτωση, η ισχυρή κερδοφορία των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών:

• Από τη μια πλευρά, γίνεται δεκτή με ικανοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος (εποπτεύουσα αρχή), καθώς οδηγεί σε δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα απαιτούμενα επίπεδα του Solvency II.

• Και από την άλλη, αναβαθμίζει τον διαπραγματευτικό ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών στον διάλογο με την πολιτεία και ειδικότερα στη διεκδίκηση ενεργότερου ρόλου στους τομείς της υγείας και της σύνταξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v