Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Στο διαδίκτυο οι χρηματοδότες κομμάτων για ποσά άνω των €5.000

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων για δωρεές άνω των 5.000 ευρώ είναι σύμφωνη με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και το νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Αρχή Προστασίας Δεδομένων: Στο διαδίκτυο οι χρηματοδότες κομμάτων για ποσά άνω των €5.000

Η δηµοσιοποίηση των στοιχείων κάθε χρηματοδότη πολιτικού κόμματος με ποσό κάτω των 5.000 ευρώ στην επίσηµη ιστοσελίδα της Βουλής απαγορεύεται σύμφωνα με γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της γνωμοδότησης, η δημοσιοποίηση των στοιχείων αποκαλύπτει τις πολιτικές προτιµήσεις του δωρητή, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητο δεδοµένο.

Ωστόσο η δημοσιοποίηση των ονομάτων για δωρεές άνω των 5.000 ευρώ είναι σύμφωνη με την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και το νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η ανάρτηση των στοιχείων των χρηματοδοτών στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ελέγχου για χρονικό διάστηµα 10 ετών, όπως προβλέπει ο ν. 3023/2002, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της χρονικά πεπερασµένης διατήρησης των δεδοµένων και μάλιστα όταν αυτά δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Αρχή, ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων στην ιστοσελίδα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια και πρέπει παράλληλα να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση της μη αλλοίωσης των στοιχείων που θα αναρτώνται, αλλά και του προφίλ του κάθε ατόμου.

Η γνωμοδότηση της Αρχής εκδόθηκε με αφορμή την άρνηση του ΚΚΕ να χορηγήσει στοιχεία για δωρητές του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v