Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δέκα μεγάλοι πονοκέφαλοι από τα προαπαιτούμενα

Πολυνομοσχέδιο-σκούπα αναμένεται να κλείσει βασικές εκκρεμότητες, όπως η απλοποίηση των διαδικασιών ΦΠΑ. Επιστρέφουν την Τετάρτη οι εκπρόσωποι των δανειστών, πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια. Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις.

Οι δέκα μεγάλοι πονοκέφαλοι από τα προαπαιτούμενα

Με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει προσχέδιο Staff Level Agreement στις αποσκευές τους, οι επικεφαλής του κουαρτέτου ξεκινούν από την Τετάρτη στην Αθήνα -ίσως- τον τελικό γύρο διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Σήμερα ξεκινούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης ενημερώνει το EwG για τη μέχρι σήμερα πρόοδο.

Στον βαθμό όπου τα βήματα της συμφωνίας δεν παρεκκλίνουν του αρχικού προγραμματισμού, η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα πρέπει να κλείσει στις 24 Μαΐου, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και εφόσον πιστοποιηθεί η υλοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των 88 προαπαιτούμενων, θα επιδιωχθεί μια συνολική συμφωνία για την αξιολόγηση, τη μεταμνημονιακή εποπτεία και το χρέος στις 21 Ιουνίου ή το αργότερο στις 12 Ιουλίου.

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι δανειστές, απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από το Μνημόνιο αποτελεί η ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων, με εξαίρεση ίσως ορισμένα (π.χ. άδεια Καζίνο στο Ελληνικό) για τα οποία ο χρόνος είναι εξ ορισμού ανεπαρκής.

Στο μέτωπο των προαπαιτούμενων, παρότι για τα περισσότερα δεν απαιτείται νομοθετική δράση, θα πρέπει να αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα για όλες τις εκκρεμότητες. Μεταξύ αυτών η μνημονιακή δέσμευση για την απλοποίηση των διατάξεων ΦΠΑ, μέτωπο στο οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες διατάξεις βρίσκονται ήδη στο γραφείο του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Οι δυσκολίες δεν είναι νομοθετικής φύσης αλλά πρακτικής. Πληθώρα δύσκολων διατάξεων έχουν ήδη ψηφιστεί και τώρα έρχεται πλέον η ώρα της υλοποίησης, χωρίς περιθώρια αναβολής.

Μεταξύ αυτών:

1. Συντάξεις: Το Μνημόνιο όριζε ότι έως τα μέσα Μαρτίου θα έπρεπε να έχει γίνει ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων . Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, ο επανυπολογισμός των συντάξεων με την καταγραφή της προσωπικής διαφοράς -δείγμα των περικοπών που θα ακολουθήσουν- αναμένονται τον Οκτώβριο.

2. ΕΝΦΙΑ: Μετά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τον Μάιο θα πρέπει να ψηφιστούν οι προσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ, αν χρειαστεί, ώστε να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά τον Αύγουστο χωρίς μεταβολή των βεβαιωμένων εσόδων σε σχέση με πέρυσι.

3. ΦΠΑ στα νησιά: Αύξηση συντελεστών κατά 30% σε Χίο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Λέρο, στο τέλος Ιουνίου.

4. Ληξιπρόθεσμα: Μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς ιδιώτες (3,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο) έως το καλοκαίρι.

5. ΕΚΑΣ: Έκδοση υπουργικής απόφασης τον Ιούνιο για την πλήρη κατάργησή του από την 1η Ιανουαρίου 2019.

6. ΟΜΕΔ: Αναθεώρηση της λειτουργίας του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας. Οι δανειστές φέρονται να επιθυμούν κατάργηση της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων.

7. Συλλογικές συμβάσεις: Δημιουργία μηχανισμού μέτρησης της αντιπροσωπευτικότητας των συμμετεχόντων στις εργοδοτικές οργανώσεις.

8. Δημόσιο: Τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο και ηλεκτρονική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, το αργότερο έως τον Ιούνιο.

9. Αφορολόγητο: Ψήφιση διάταξης νόμου για μείωση του αφορολογήτου από το 2019, εάν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές κρίνουν ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής εφαρμογή του μέτρου.

10. Αποκρατικοποιήσεις: Πωλητήρια για λιγνιτικές μονάδες της ΔEH και το 17% της επιχείρησης, καθώς και σε μέρος της συμμετοχής του δημοσίου σε Ελ. Βενιζέλος, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v