Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Οικονομίας: Το τρίπτυχο που οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη

Ποιοι τομείς δίνουν ώθηση στην οικονομία. Οι βάσεις του 2017 και η αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. Γιατί δεν ανησυχεί η κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής. Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη.

Υπ. Οικονομίας: Το τρίπτυχο που οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη

Οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και ο τουρισμός, είναι οι βασικοί τομείς της οικονομίας, οι οποίοι, σύμφωνα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα οδηγήσουν την οικονομία στην εποχής της «βιώσιμης ανάπτυξης».

Όπως καταγράφεται στο οικονομικό δελτίο του υπουργείου που αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα, με παρακαταθήκη την αύξηση του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2017 και με δεδομένη, τον ερχόμενο Αύγουστο, έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, δημιουργούνται οι βάσεις για τη διατήρηση μεσοπρόθεσμα αξιοσημείωτων ρυθμών ανάπτυξης, με τις προβλέψεις να την τοποθετούν μεταξύ 1,9 έως 2,3%.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου στηρίζονται σε μια σειρά συγκεκριμένων γεγονότων αλλά και στην ενισχυμένη πλέον εμπιστοσύνη των αγορών. Μάλιστα αναφέρεται ότι καταγράφηκαν τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ το 2017, συνεχίζεται η ομαλή πορεία υλοποίησης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ολοκληρώθηκαν εγκαίρως οι δύο τελευταίες αξιολογήσεις και αναμένεται από όλους τους θεσμούς η επιτυχημένη ολοκλήρωση του Προγράμματος, πραγματοποιείται επιτυχώς η σταδιακή έξοδος στις αγορές για τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος (cashbuffer), πιστοποιείται η θετική έκβαση των τραπεζικών stress tests και αναβαθμίστηκε από τους οίκους αξιολόγησης η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Στα παραπάνω, προστίθενται και οι εν εξελίξει διεργασίες για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Κατά τους συντάκτες του δελτίου, παρότι ακόμη δεν είναι διαθέσιμα τα επίσημα αποτελέσματα για την πορεία της οικονομίας στο α' τρίμηνο 2018, έχουμε σειρά επιμέρους μεγεθών και δεικτών καταγραφής κλίματος που προκαλούν βάσιμη προσδοκία για τη συνέχιση και ενδυνάμωση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Οπότε, είναι εύλογο οι σαφείς αναπτυξιακές τάσεις που διαμορφώθηκαν το 2017 να αποκτήσουν νέα δυναμική.

Πρώτη και πιο σημαντική τάση, υπογραμμίζεται, συνιστά η τόνωση των παραγωγικών επενδύσεων, δηλαδή του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου, οι οποίες έκλεισαν το δ' τρίμηνο 2017 με ετήσια άνοδο 28,9%. Αυτό είχε ως συνέπεια να μεταβληθεί η εικόνα για το σύνολο του έτους και στις μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις ο λόγος επενδύσεων προς ακαθάριστη προστιθέμενη αξία να αυξηθεί το 2017 κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) και σχεδόν 6 π.μ. έναντι του 2013. Εξέλιξη που οφείλεται αποκλειστικά στις ιδιωτικές επενδύσεις, δεδομένου ότι οι δημόσιες έμειναν στάσιμες εξαιτίας των δημοσιονομικών περιορισμών όλης της περιόδου.

Βασική κινητήριος δύναμη του συνόλου των παραγωγικών επενδύσεων είναι η αύξηση των εισροών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, οι οποίες την περίοδο 2015-2017 υπερτριπλασιάστηκαν (29,5% αύξηση το 2017). Η τάση αυτή συνεχίζεται το 2018, αφού στο α' δίμηνο σημειώνουν άνοδο 16,4% σε ετήσια βάση και καταγράφουν ρεκόρ πενταετίας.

 Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην κλιμακούμενη ανάκαμψη της οικονομίας είναι η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η ανοδική τάση των οποίων συνεχίζεται μέσα στο 2018, προδιαγράφοντας την επίτευξη μιας νέας κορυφαίας επίδοσης για τη χώρα.

Όλες οι αναφορές που γίνονται για την τουριστική κίνηση και τις μεταφορές διαμηνύουν τη φετινή αξιοσημείωτη άνοδο των εξαγωγών υπηρεσιών, ιδιαίτερα του τουρισμού. Συγχρόνως, τα στοιχεία των εξαγωγών αγαθών του α' τριμήνου 2018 μαρτυρούν ισχυρή άνοδο -πιθανότατα ισχυρότερη της περσινής- για το σύνολο του έτους.

Για το υπουργείο, μόνη εξαίρεση στις ευνοϊκές τάσεις που διαγράφονται για την οικονομία στις αρχές του 2018 αποτελεί η μικρή κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία στο α' δίμηνο του έτους υποχώρησε κατά 1,6% παρά τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών και τη θεαματική εκτίναξη του όγκου της οικοδομικής δραστηριότητας, που αποτελούν δύο βασικές πηγές ζήτησης για τα ελληνικά βιομηχανικά προϊόντα.

Ωστόσο, εκτιμάται πως πρόκειται για προσωρινή κάμψη, που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχίες για τους εξής λόγους:

- το α' δίμηνο 2017 είχε εκτιναχθεί η βιομηχανική παραγωγή κατά 8,8%, με συνέπεια η σύγκριση του 2018 να έχει υψηλό επίπεδο αφετηρίας,

- η κάμψη του α' διμήνου 2018 οφείλεται αποκλειστικά στην πτώση της παραγωγής ηλεκτρισμού (-15%) και νερού (-4,2%), αντίθετα με την παραγωγή μεταποίησης (3,3%) και ορυχείων-λατομείων (2,8%) που σημείωσαν άνοδο,

- το 12μηνο Μάρτιος 2017 - Φεβρουάριος 2018 ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας σημείωσε ετήσια αύξηση 9,6%,

- το α' δίμηνο 2018 ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία γνώρισε ετήσια αύξηση 10,5%,

- ο όγκος του λιανικού εμπορίου σημειώνει μικρή ετήσια άνοδο το α' δίμηνο του έτους (0,4%), ενώ για φέτος προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μικρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (0,5%), που αναμένεται να ενισχύσει τη βιομηχανική παραγωγή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v