Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Τα «χρυσά» κέρδη στηρίζουν τους συντελεστές φερεγγυότητας

Τα προ φόρων κέρδη της τελευταίας πενταετίας, που υπολογίζονται γύρω στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν βοηθήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες στην επίτευξη ικανοποιητικών δεικτών φερεγγυότητας. Αναλυτικοί πίνακες.

Ασφαλιστικές: Τα «χρυσά» κέρδη στηρίζουν τους συντελεστές φερεγγυότητας

Υψηλούς και πολύ συχνά βελτιωμένους δείκτες φερεγγυότητας εμφανίζουν οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι το ισχύον ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο του Solvency II είναι πολύ πιο αυστηρό από το προϋπάρχον.

Έτσι, σε αντίθεση με τους φόβους που είχαν διατυπωθεί προ ολίγων ετών για το πόσες τελικά ασφαλιστικές θα περνούσαν τον πήχη των νέων εποπτικών ελέγχων, όλα δείχνουν πως το σύνολο σχεδόν των εταιρειών εμφανίζει από ικανοποιητικούς έως πολύ υψηλούς δείκτες φερεγγυότητας.

Ο βασικότερος λόγος των ικανοποιητικών αυτών δεικτών είναι η πολύ υψηλή κερδοφορία των τελευταίων ετών και ειδικότερα μετά το περιβόητο PSI του 2012, όταν οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν υποχρεωθεί σε μεγάλες ζημίες λόγω του κουρέματος των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Ωστόσο, κατά την τετραετία 2013-2016 οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες (βλέπε στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα) σημείωσαν αθροιστικά προ φόρων κέρδη ύψους 1,685 δισ. ευρώ, που μετά την αφαίρεση της φορολογίας διαμορφώνονται στο 1,19 δισ. ευρώ!

Στο καθόλου ευκαταφρόνητο αυτό ποσό θα πρέπει να προστεθούν και τα πολύ σημαντικά κέρδη που σημείωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες μέσα στο 2017.

Με βάση τα στοιχεία του δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα, μόνον οκτώ από τις 57 δραστηριοποιούμενες εταιρείες (Εθνική, Eurolife, Ευρωπαϊκή Πίστη, NN Hellas, Interamerican, NP Insurance, Υδρόγειος, Δύναμις) έχουν εμφανίσει προ φόρων κέρδη που αθροιστικά διαμορφώνονται στα 230 εκατ. ευρώ (τα αποτελέσματα αυτά μάλιστα οδήγησαν ορισμένες εταιρείες να αποφασίσουν και τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους τους, όπως ήδη έχουν ανακοινώσει οι Interamerican και Ευρωπαϊκή Πίστη). Επιπλέον, η ασφαλιστική εταιρεία Interlife έχει προϊδεάσει για σαφώς αυξημένα κέρδη το 2017 έναντι εκείνων του 2016.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά την πενταετία 2013-2017 τα αθροιστικά προ φόρων κέρδη προσεγγίζουν τα δύο δισ. ευρώ και τα καθαρά αποτελέσματα το 1,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ένα τμήμα των υψηλών αυτών κερδών των τελευταίων ετών είναι σε ορισμένες περιπτώσεις μη επαναλαμβανόμενο, καθώς οφείλεται στα πολύ θετικά επενδυτικά αποτελέσματα.

Μεταξύ των θετικών παραγόντων, συγκαταλέγεται και η μεγάλη αύξηση των τιμών που σημείωσαν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από το 2013 έως και το 2017.

Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες εταιρείες μόνο ένα τμήμα των επενδυτικών κερδών πέρασε στην κατάσταση των αποτελεσμάτων χρήσεως, ωστόσο το υπόλοιπο ενίσχυσε απευθείας την καθαρή θέση (ίδια κεφάλαια) των συγκεκριμένων εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v