Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» Μυτιληναίου για το ενεργειακό κόστος

Σημαντικούς κινδύνους για την βιομηχανία αλουμινίου εγκυμονούν οι εξελίξεις στη ΔΕΗ, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Έχουμε μείνει πίσω στην απελευθέρωση της αγοράς τονίζει ο Μιχάλης Στασινόπουλος. Οι κίνδυνοι από τους δασμούς των ΗΠΑ.

«Καμπανάκι» Μυτιληναίου για το ενεργειακό κόστος

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχει το κόστος ενέργειας τη μεταποίηση και ιδιαίτερα στον κλάδου του αλουμινίου, έκρουσαν σήμερα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Μιχάλης Στασινόπουλος.

Στη διάρκεια εκδήλωσης για το ελληνικό αλουμίνιο, οι δύο άνδρες ανέδειξαν το υψηλό κόστος της ενέργειας στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τον κλάδο, με τον κ. Μυτιληναίο να επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «όταν κλυδωνίζεται η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού, τότε κλυδωνίζεται όλη η μεταποιητική δραστηριότητα».

Ο ίδιος αμέσως μετά την εκδήλωση, διευκρίνισε ότι η σημερινή κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον κλάδο. Κατά τον Ευάγγελο Μυτιληναίο το μοντέλο της ενεργειακής αγοράς της ΔΕΗ και το κυρίαρχο λιγνιτικό καλάθι δεν άλλαξε όταν έπρεπε. Δεν έγινε έγκαιρα ο προσανατολισμός υπέρ του φυσικού αερίου, των υδροηλεκτρικών και των ΑΠΕ και τώρα πέφτει αναπόφευκτα στα βράχια. Υπό αυτό το πρίσμα χρειάζεται η Πολιτεία και η αγορά να δώσουν κίνητρα για όσο πιο γρήγορο αναπροσανατολισμό της αγοράς στις παραπάνω κατευθύνσεις (με ΑΔΙ κλπ)..

Όπως διευκρίνισε, αυτή τη στιγμή όλες οι λιγνιτικές μονάδες αντιμετωπίζουν κίνδυνο και αν αναλογιστεί κανείς ότι το 40% της ηλεκτροπαραγωγής βασίζεται στη λιγνίτη, τότε το μέγεθος του προβλήματος γίνεται εύκολα αντιληπτό.

«Έως να υπάρξει αλλαγή του μίγματος παραγωγής το οποίο απαιτεί περίπου πέντε με έξι χρόνια, η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Μην ξεχνάτε ότι μεταξύ των χωρών της ΕΕ, είμαστε σε ένα… νησί με λιγνίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι «στις άλλες χώρες υπάρχουν διασυνδέσεις και εισαγωγές».

Από την πλευρά του ο κ. Στασινόπουλος, για το ίδιο θέμα, τόνισε ότι «είμαστε σε πολύ χειρότερη θέση από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές μας λόγω του κόστους της ενέργειας. Έχουμε μείνει πολύ πίσω στο θέμα της απελευθέρωσης και για αυτό θα πρέπει να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας».

Στην εκδήλωση, επισημάνθηκε η δυναμική του κλάδου του αλουμινίου, ο οποίος παρά τα προβλήματα, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς εξαγωγικούς τομείς της χώρας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μυλωνά, διευθύνοντα σύμβουλο της Alumil ΑΕ, η μόνη ασφαλής διέξοδος για τον κλάδο είναι η εξωστρέφειά του, ενώ αναφέρθηκε και στην ολοένα και μεγαλύτερη χρήση του αλουμινίου στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Με την εκτίμηση αυτή συμφώνησε και ο κ. Στασινόπουλος, λέγοντας ωστόσο, ότι οι θετικές επιδόσεις οφείλονται και στη θετική διεθνή οικονομική συγκυρία. Για αυτό και επεσήμανε ότι η ανάπτυξη του κλάδου μπορεί να επηρεαστεί ανά πάσα στιγμή από τις διεθνείς εξελίξεις.

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι πέραν των εξαγωγών, στόχος του ομίλου είναι η διεύρυνση των πωλήσεων και στην εσωτερική αγορά, αναφέροντας ότι το κόστος μεταφοράς είναι μικρότερο, ενώ από την άλλη και οι ελληνικές επιχειρήσεις επεξεργασίας αλουμινίου διευκολύνονται, καθώς δεν είναι υποχρεωμένες να διατηρούν στοκ, κάτι που κάνει η Αλουμίνιον της Ελλάδας.

Ο εμπορικός πόλεμος

Κληθείς να σχολιάσει τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι, αν και ο όμιλος δεν εξάγει στις ΗΠΑ, «είναι το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί. Θα είμαστε χαμένοι όλοι μας. Το θέμα του εμπορικού πολέμου είναι φωτιά -και ξέρετε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται».

Προβληματισμένος για τα συγκεκριμένο ζήτημα εμφανίστηκε και ο κ. Στασινόπουλος ο οποίος όπως είπε, «έχουμε διαχρονικά παρουσία στις ΗΠΑ και έχουμε αποκτήσει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, το οποίο σχεδιάζαμε να επεκτείνουμε. Μας πειράζει το θέμα, αλλά θα αντεπεξέλθουμε».

Από την πλευρά του ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι η Alumil, δεν πλήττεται ιδιαίτερα, διότι θα εξάγει στις ΗΠΑ κωδικούς προϊόντων που δεν επηρεάζονται από την αύξηση των δασμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v