Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παζάρι για γερά νεύρα με προσφυγικό-χρέος

Πλήρης επιβεβαίωση του Εuro2day.gr για τις γερμανικές πιέσεις για σκληρές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής. Τα μηνύματα που στέλνονται από τον γερμανικό Τύπο. Αποφασίζουν EwG-Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

Παζάρι για γερά νεύρα με προσφυγικό-χρέος

Χωρίς να τοποθετηθεί η Γερμανία ολοκληρώθηκε το EwG που προετοίμασε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. 

Πληροφορίες από πηγές του EwG αναφέρουν ότι η Κομισιόν είναι αισιόδοξη και ότι η συνεδρίαση «πήγε καλά» εκτιμώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία σήμερα. Παρ’ όλα αυτά πηγές από το Βερολίνο υποστηρίζουν ότι η Γερμανία δεν άνοιξε τα χαρτιά της στο EwG και αναμένεται να γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στο Eurogroup.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των υπ. Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είχε προγραμματιστεί για το πρωϊ αναβλήθηκε για το βράδυ. 

Να σημειωθεί ότι έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα δεν έχουν να κάνουν με την τελική απόφαση του EwG που θα παραπεμφθεί στο Eurogroup, αλλά με παλαιότερη σύσταση πάνω στην οποία δούλεψε το EwG και από το οποίο βγήκαν τα έγγραφα που είχε βγάλει στη δημοσιότητα το Euro2day.gr. Αυτό ανέφερε το πρωί αξιωματούχος της ευρωζώνης που βρισκόταν καθ' οδόν για τη συνεδρίαση.

Πολιτική η λύση

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στην Ιορδανία ενώ ο κ. Γούνκερ βρέθηκε στο Δουβλίνο καθώς η γραμμή της τριμερούς -με Μακρόν- είναι ανοικτή από χθες το βράδυ.

Η γερμανική εφημερίδα FAZ επιβεβαίωσε σήμερα το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Euro2day.gr της Τρίτης, ότι η Γερμανία, με «πλάτες» του κ. Γιούνκερ, θέλει με διμερείς συμφωνίες να επαναφέρει τους πρόσφυγες στη χώρα εισόδου και παραθέτει μάλιστα το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου της Κυριακής.

Επίσης στη γερμανική εφημερίδα Die Ziet δημοσιεύτηκε σήμερα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, άρθρο με τίτλο ότι η Γερμανία συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με το προσφυγικό, όμως κατά την εφημερίδα, η κα Μέρκελ δεν εκβιάζει, απλά παρακαλεί την Ελλάδα και την Ιταλία να τη βοηθήσουν στο προσφυγικό, προκειμένου να κρατήσει τη θέση της ως καγκελαρίου. «Είναι εκβιασμός αυτός;» αναρωτιέται η εφημερίδα.

Το ευρωπαϊκό αντίκτυπο που είχε η χθεσινή αποκάλυψη του Euro2day.gr φέρνει σε δύσκολη θέση και την Ιταλία καθώς ο νέος πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να βοηθήσει την κα Μέρκελ (με ανταλλάγματα βεβαίως), όμως, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σαλβίνι σχεδιάζει την απέλαση μεταναστών που μπήκαν στη χώρα την τελευταία διετία.

Εν τω μεταξύ, όλοι οι εμπλεκόμενοι με πρώτο τον κ. Σεντένο, εκφράζουν αισιοδοξία για ένα πακέτο λύσης στο χρέος σήμερα, χωρίς ωστόσο να δίνουν τη σιγουριά και το περίγραμμα της συμφωνίας. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί με δύο τρόπους:

1. Κρατούνται οι προσδοκίες χαμηλά για να εκπλήξουν ευχάριστα τις αγορές.

2. Κρατούνται οι προσδοκίες αλλά κανείς δεν ξέρει εάν θα υπάρχει ομοφωνία για όλα τα ακανθώδη θέματα και χρειαστεί να πάμε στο Eurogroup του Ιουλίου (που βεβαίως θα είναι μετά τις δύο κρίσιμες Συνόδους Κορυφής).

Πάντως ασφαλείς πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η κα Μέρκελ και ο κ. Γιούνκερ είναι πεπεισμένοι ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία θα υπογράψουν την Κυριακή τις διμερείς συμφωνίες με τη Γερμανία για επαναπατρισμό προσφύγων στη χώρα εισόδου....

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v