Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα στρατηγική από τις τράπεζες για τα ομόλογα

«Ουδέτερη» χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες την όρεξη των ξένων επενδυτών να τοποθετηθούν στα ελληνικά assets. Συνεχίζονται οι επαφές του ΟΔΔΗΧ με ξένους, με το βλέμμα στα spreads. Το σενάριο για έκδοση εντός του Ιουλίου.

Νέα στρατηγική από τις τράπεζες για τα ομόλογα

Το φθινόπωρο μεταφέρονται τα σχέδια των τραπεζών για ομολογιακές εκδόσεις συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, καθώς το κλίμα στους κόλπους των επενδυτών παραμένει «ουδέτερο» όσον αφορά την όρεξή τους να τοποθετηθούν -σε ελκυστικές τιμές- σε ελληνικά assets ενώ πρέπει να προηγηθεί η έκδοση από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας σε λιγότερο από 50 ημέρες από σήμερα δεν αποτυπώνεται ακόμη σε δυναμική ανάκαμψη του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών, κάτι που φαίνεται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο ημερήσιος τζίρος «είναι αναιμικός», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ανάγκη

Στις τελευταίες επαφές με τους εκπροσώπους των ξένων επενδυτών που είχαν στο Λονδίνο, τα μηνύματα όσον αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήταν, όπως τονίζουν στο Euro2day.gr, συγκρατημένα αισιόδοξα καθώς υπάρχει recovery αλλά δεν είναι δυνατό.

«Οι ξένοι fund managers και επενδυτές δεν μετρούν τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ που προκύπτει μόνο από τον τουρισμό αλλά τον δείκτη των άμεσων ξένων επενδύσεων που γίνονται σε μία χώρα», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας που μετείχε στα ραντεβού με τους ξένους και προσθέτει: «Χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό μπαράζ. Ένα επενδυτικό story. Όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά σε πραγματική ροή ξένων κεφαλαίων. Προς το παρόν δεν το βλέπουμε…».

Βαρόμετρο το δημόσιο

Η έξοδος του δημοσίου στις αγορές αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, ένα σημαντικό πρώτο κρας τεστ καθώς θα πρόκειται για την πρώτη έκδοση που θα γίνει σε περιβάλλον εξόδου από το πρόγραμμα. Το γεγονός αυτό αποτελεί βαρόμετρο και για τις εκδόσεις των τραπεζών καθώς η τιμολόγησή της θα αποτυπώσει σε σημαντικό βαθμό την πραγματική εκτίμηση των ξένων επενδυτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του δημοσίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτελείς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους βρίσκονται σε επαφή με τους ξένους επενδυτές, έτσι ώστε αν βρεθεί «παράθυρο» ευκαιρίας -δηλαδή ικανοποιητικά spreads- ακόμη και εντός του Ιουλίου, να γίνει το βήμα είτε με 3ετή είτε με 10ετή έκδοση.

Ακόμη και στην περίπτωση που το δημόσιο καταφέρει να βγει στις αγορές μέχρι το τέλος Ιουλίου, οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν στις ομολογιακές τους εκδόσεις από τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών για τους επενδυτές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v