Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον προθάλαμο δύο νέα προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου

Κίνητρα για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων και τη συνεργασία τους με ερευνητικούς φορείς. Ειδικές ενισχύσεις σε ΜΜΕ για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, προκειμένου να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα. Οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δαπάνες.

Στον προθάλαμο δύο νέα προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου

Εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Ιουλίου «τοποθετούν» στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης την προκήρυξη των δύο καθεστώτων-προγραμμάτων του αναπτυξιακού νόμου (ν.4399/2016) «Συνέργειες και Δικτυώσεις» και «Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ».

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο προγραμμάτων έχει οριστεί στα 200 εκατ. ευρώ (από 100 εκατ. ευρώ το καθένα) και αποσκοπούν στην ενίσχυση και τη δημιουργία clusters μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων, καθώς και στην παροχή κινήτρων για την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στις μορφές των ενισχύσεων που παρέχουν τα δύο αυτά καθεστώτα περιλαμβάνονται η επιχορήγηση, η επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, η φορολογική απαλλαγή και η επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Οι «Συνέργειες και Δικτυώσεις»

Στο πλαίσιο του καθεστώτος «Συνέργειες και Δικτυώσεις», οι επιχειρηματικές συστάδες (clusters) μπορούν να αποτελούνται από επιχειρήσεις, ερευνητικά/εκπαιδευτικά ιδρύματα (πανεπιστήμια, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί έρευνας και ανάπτυξης, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. κ.λπ.), που δραστηριοποιούνται σε περιφερειακό ή διαπεριφερειακό επίπεδο και έχουν θεματική εστίαση.

Οι επιχειρηματικές συστάδες διευθύνονται και συντονίζονται από φορέα διαχείρισης με νομική προσωπικότητα, στον οποίο συμμετέχουν όλα τα μέλη του. Ο φορέας διαχείρισης της επιχειρηματικής συστάδας την εκπροσωπεί, αναπτύσσει και εφαρμόζει δραστηριότητες που υποστηρίζουν την ανάπτυξή της και δημιουργεί προστιθέμενη αξία για καθέναν από τους συμμετέχοντες σε αυτήν.

Για να υπαχθεί μια επιχειρηματική συστάδα στο πρόγραμμα, θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον έξι επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Αττικής ή στο Νομό Θεσσαλονίκης, ή τέσσερις επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στους λοιπούς νομούς της επικράτειας.

Στις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δαπάνες, περιλαμβάνονται επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού και επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού. Επίσης, χρηματοδοτείται το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου υπολογιζόμενο για περίοδο δύο ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης.

Η ενίσχυση χορηγείται αποκλειστικά στους φορείς που διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές συστάδες. Οι επιχειρηματικές συστάδες που αποτελούνται από ΜΜΕ, ενισχύονται με τις ενισχύσεις της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Αντίστοιχα, στις επιχειρηματικές συστάδες στις οποίες περιλαμβάνεται μεγάλη επιχείρηση με ποσοστό συμμετοχής στον φορέα διαχείρισης μεγαλύτερο του 50%, παρέχονται τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης. Δηλαδή δεν παρέχεται ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησης.

«Ενισχύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜμΕ»

Δικαίωμα συμμετοχής στο συγκεκριμένο καθεστώς έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα επενδυτικά σχέδια που μπορούν να υποβάλλουν αφορούν στην ανάπτυξη τεχνολογίας ή και στη δια της τεχνολογικής ανάπτυξης παροχή υπηρεσιών, παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή στην εισαγωγή διαδικαστικών ή οργανωτικών καινοτομιών.

Τα παραπάνω σχέδια πρέπει να πληρούν μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) να αξιοποιούν αποτελέσματα έρευνας και ανάπτυξης, εφόσον αποδεικνύεται η συνάφεια των ερευνητικών αποτελεσμάτων και του παραγόμενου προϊόντος ή της παρεχόμενης υπηρεσίας και η επένδυση συνίσταται στην εμπορική εκμετάλλευση του παραχθέντος ερευνητικού αποτελέσματος,

β) να επιδιώκουν τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό τους με τη χρήση διαδικαστικών και οργανωτικών καινοτομιών, με έργα και προγράμματα ανάπτυξης και αξιοποίηση εξειδικευμένου επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού,

γ) να αποσκοπούν στην εφαρμοσμένη χρήση της γνώσης για τη δημιουργία νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών, που θα τυγχάνουν άμεσης παραγωγικής και εμπορικής αποδοχής.

Στις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δαπάνες περιλαμβάνονται επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού και επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού. Επίσης, χρηματοδοτείται το μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου, υπολογιζόμενο για περίοδο δύο ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης.

Όπως προαναφέρθηκε, τα επενδυτικά σχέδια του συγκεκριμένου καθεστώτος - προγράμματος ενισχύονται με τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v