Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

VRS: Μετ' εμποδίων η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Η συμφωνία καθιστά φερέγγυο το χρέος της χώρας, τα μέτρα οδηγούν σε βελτιώσεις, ενώ η χαλάρωση των capital controls και η μείωση των NPLs βοηθούν τις τράπεζες. Ωστόσο, όλα αυτά συμβαίνουν σε περίοδο πολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη.

VRS: Μετ εμποδίων η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 γίνεται σε μια περίοδο πολιτικών αναταράξεων στην Ευρώπη και έτσι η αντίδραση των αγορών είναι αμφίβολη, αναφέρει η VRS σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Όπως επισημαίνει, το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας έχει οδηγήσει σε οικονομική ανάκαμψη και έχει βελτιώσει περαιτέρω τη δημοσιονομική της αξιοπιστία. Μετά από μια πρωτοφανή ύφεση, η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε και ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ επιταχύνθηκε. Το ποσοστό των εσόδων από τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία ως προς το ΑΕΠ είναι σταθερό, στο 7,71% και στο 5,21% αντίστοιχα τα τελευταία τρία χρόνια.

Επιπλέον, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από τα προ κρίσης επίπεδα. Οι μισθοί είναι τώρα ανταγωνιστικοί, όμως πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να λαμβάνουν ποσά χαμηλότερα του κατώτατου μισθού, λόγω των part-time συμβάσεων. Επιπλέον, ο πληθωρισμός της Ελλάδας αυξήθηκε στο 1% τον Ιούνιο του 2018.

Το δημόσιο χρέος συνεχίζει τη σταθερή του πορεία και οι θετικές προοπτικές της ανάπτυξης του ΑΕΠ το καθιστούν φερέγγυο, σύμφωνα με την Κομισιόν. Αντίστοιχα, το ισοζύγιο πληρωμών έχει επίσης σταθεροποιηθεί στο -0,85% κατά μέσο όρο τα τελευταία τρία χρόνια. Η πρόβλεψη για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των συνολικών σταθερών επενδύσεων, σε πραγματικούς όρους, είναι 9,1%, ενώ η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις και θα αυξήσει την εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Αναφερόμενη στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, η VRS υπενθυμίζει πως η κυβέρνηση συμφώνησε σε διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, και στη συνέχεια 2,2% έως το 2060. Επίσης, εξασφάλισε περαιτέρω αναβολή των τόκων και αποσβέσεων του EFSF κατά 10 χρόνια και επέκταση της μέγιστης μέσης σταθμισμένης ωρίμανσης κατά 10 χρόνια, ενώ το πακέτο που εγκρίθηκε από τη Βουλή περιλαμβάνει νέες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, στην αγορά εργασίας και τη δημόσια διοίκηση, καθώς και μέτρα για τη διαχείριση και μείωση των NPLs, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, οι πιστωτές επιβεβαίωσαν τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας», που σημαίνει πως θα παρασχεθούν 20 δισ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει την απαραίτητη ρευστότητά της.

Για τον τραπεζικό κλάδο, η VRS αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ και συνέχισαν επιτυχώς τις προσπάθειές τους για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπλέον, η χαλάρωση των capital controls και η αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών είχαν θετική επίπτωση στην πραγματική οικονομία και βοήθησαν τις τράπεζες να λειτουργήσουν σωστά και να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v