Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τέσσερις επισημάνσεις για τη μελέτη της ΤτΕ

Η ΔΕΗ σημειώνει πως "έχοντας υπόψη τη βαρύτητα ενός Οργανισμού όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και την επιρροή που ασκεί εξ αντικειμένου στην οικονομική ζωή της χώρας", επιφυλάσσεται "να τοποθετηθεί συνολικά".

ΔΕΗ: Τέσσερις επισημάνσεις για τη μελέτη της ΤτΕ

Για "θεοποίηση του ανταγωνισμού", για "αυθαίρετες" αναφορές στις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και για παραινέσεις για αυξήσεις τιμών σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, κάνει λόγο η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της, στην οποία σχολιάζει την έρευνα της ΤτΕ για τον τομέα της Ενέργειας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔEH, αναφέρει τα εξής:

"Στο τεύχος 47 (Ιούλιος 2018) του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος δημοσιεύεται μελέτη με τίτλο «Ο Τομέας της Ενέργειας: Εξελίξεις και Προοπτικές». Εχοντας υπόψη τη βαρύτητα ενός Οργανισμού όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, και την επιρροή που ασκεί εξ αντικειμένου στην οικονομική ζωή της χώρας, η ΔEH επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά για τα διαλαμβανόμενα σ’ αυτή. Ωστόσο κρίνεται αναγκαίο σήμερα να επισημάνουμε τα εξής:

1. Πράγματι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε από το 2005 μέχρι και το 2014 κατά 150% για τα νοικοκυριά και 44% για τη βιομηχανία. Οι συντάκτες ωστόσο της μελέτης, αναφέρουν εντελώς αυθαίρετα, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά, ότι η αύξηση συντελέστηκε έως το 2016. Όπως είναι γνωστό, και μάλιστα επαληθεύεται από το γράφημα της EUROSTAT που έχει περιληφθεί στη μελέτη, από το 2015 και μέχρι σήμερα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν κυρίως λόγω της έκπτωσης του 15% που χορήγησε η ΔEH το 2016. Σημειώνεται ότι η ΔEH καθιέρωσε αυτή την έκπτωση έχοντας μερίδιο αγοράς πλέον του 95% δηλαδή πριν ανοίξει ουσιαστικά η αγορά. Οι λοιποί πάροχοι ακολούθησαν με δικές τους εκπτώσεις.

2. Στον παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών οι συντάκτες της μελέτης, ίσως για να επαληθεύσουν δογματικές αντιλήψεις θεοποίησης του ανταγωνισμού, αγνόησαν το βασικότερο: Το κόστος παραγωγής. Σε όποιο βαθμό και αν είναι αναπτυγμένος ο ανταγωνισμός , όσο και αν έχει περιοριστεί το μερίδιο της δεσπόζουσας επιχείρησης, όπως η ΔEH, εάν το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και οι τιμές θα ακολουθήσουν.

3. Την περίοδο ιδιαίτερα από το 2009 μέχρι και το 2014 ήταν ακριβώς οι στρεβλώσεις της αγοράς με μηχανισμούς που επιβάρυναν τη ΔEH όπως ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους και τα... Πιστοποιητικά Ισχύος (σ.σ. υπολογίζεται σωρευτικά πάνω από 1,5 δισ. ευρώ), οι οποίοι επέδρασαν στο κόστος και ώθησαν στην τεράστια άνοδο των τιμών, ως «εύκολη» λύση. Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείπεται η άστοχη πολιτική εκείνων των χρόνων σε σχέση με τις ΑΠΕ που έχει επιβαρύνει υπέρμετρα τους καταναλωτές και τη ΔEH.

4. Η άποψη που διατυπώνεται στη μελέτη για ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίες απολαμβάνουν χαμηλότερα τιμολόγια, όπως οι αγρότες ή η (μεγάλη) βιομηχανία είναι μετέωρη. Μήπως οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν την αύξηση των τιμών σ’ αυτές τις κατηγορίες;"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v