Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Δεν φτάνουν τα νέα δάνεια για να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία

Τα νέα δάνεια που χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι αρκετά για να "ανεβάσει ταχύτητα" η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Γιατί είναι απαραίτητη η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Το πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων.

BBG: Δεν φτάνουν τα νέα δάνεια για να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, στις 20 Αυγούστου, ιδιώτες και επιχειρήσεις αυξάνουν τα αιτήματά τους προς τις τράπεζες να συμβάλουν ώστε να αρχίσει να κινείται η πραγματική οικονομία, γράφει το Bloomberg.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha bank, αναμένεται να «ρίξουν» έως και 11 δισ. ευρώ στην οικονομία φέτος, υπό τη μορφή νέων δανείων, από 8,6 δισ. ευρώ πέρυσι.

Ωστόσο, το ποσό αυτό ίσως να μην είναι αρκετό για μια οικονομία που έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ την τελευταία δεκαετία και προσπαθεί να ανακάμψει.

Τον Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τις τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους και να στηρίξουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με ρευστότητα. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, «θαμμένες» κάτω από «βουνά» μη εξυπηρετούμενων δανείων, τηρούν επιφυλακτική στάση και ίσως χρειαστούν περισσότερη ενθάρρυνση, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα για επενδύσεις, όμως υπάρχει έλλειψη χρηματοδότησης και ακόμα και όταν υπάρχει ρευστότητα, το κόστος κεφαλαίου είναι υπερβολικά υψηλό», σημειώνει ο κ. Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που είχε διατελέσει διαπραγματευτής στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας από το 2012 μέχρι το 2014.

Για την Ελλάδα, το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά από το 2006 σε όρους άμεσων ξένων επενδύσεων, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 3,6 δισ. ευρώ. Όμως, οι άμεσες ξένες επενδύσεις εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλές για να στηρίξουν μια βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.

«Οι πραγματικές επενδύσεις εξακολουθούν να είναι λιγότερες από το 40% των προ κρίσεως επιπέδων και τώρα αντιστοιχούν σε μόλις 13% του ΑΕΠ, το ήμισυ του επιπέδου που ήταν προ κρίσεως (25%)», έγραφε σε έκθεσή της τον Ιούλιο η HSBC.  

Η Ελλάδα έχει τώρα μια «μεγάλη ευκαιρία να δείξει μεγαλύτερη ανοικτότητα στις άμεσες ξένες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να αυξηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας», σημείωνε η HSBC. Για το 2018 η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, τον υψηλότερο από το 2007.

«Αυτό που μπορεί να ‘ξεκλειδώσει’ τις επενδύσεις είναι το γεγονός πως τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι φθηνά και μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού που δεν έχει δουλειά είναι μορφωμένο και μπορεί να απασχοληθεί με ανταγωνιστικούς μισθούς», σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου.

Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές τράπεζες δέχονται πιέσεις να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια και να διασφαλίσουν πως τα νέα δάνεια που θα χορηγούν, θα είναι ασφαλή. Στο τέλος Μαρτίου, η μη εξυπηρετούμενη έκθεση του τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν σε 92,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο ήμισυ του ΑΕΠ της χώρας. Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την έκθεσή τους σε «κόκκινα» δάνεια στα 64,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, κάτι που τις καθιστά υπερβολικά επιφυλακτικές στη χρηματοδότηση οποιουδήποτε project.

Στο θέμα των δανείων, πάντως, οι μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται πως τα πηγαίνουν καλύτερα απ’ ότι οι μικροί δανειολήπτες, που δυσκολεύονται να πάρουν δάνειο λόγω των εγγυήσεων που ζητούν οι τράπεζες. Οι τράπεζες έχουν προϋπολογίσει περισσότερα κεφάλαια για μεγαλύτερες εταιρείες που μπορούν εύκολα να παράσχουν εγγυήσεις για τις νέες γραμμές πίστωσης που ζητούν. Η Πειραιώς έχει διοχετεύσει το ήμισυ των νέων δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η Alpha Bank προσπαθεί να αυξήσει την αναλογία των δανείων προς τους λιανικούς πελάτες φέτος.

Η Eurobank επίσης σχεδιάζει να χορηγήσει 1,3 δισ. ευρώ σε εταιρικά δάνεια, ή πάνω από το ήμισυ του συνολικού ποσού των 2,2 δισ. ευρώ νέων δανείων το 2018.

Αυτό που η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές, τονίζει ο κ. Τσακλόγλου.

«Αν οι ξένοι επενδύσουν τα χρήματά τους στη χώρα, θα είναι ένα ισχυρό σήμα για τους εγχώριους καταθέτες, τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, πως οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει και μπορούν να ξαναβάλουν τα χρήματά τους στο τραπεζικό σύστημα», είπε. «Και θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας ενάρετος κύκλος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v