Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ασφαλιστικές και η κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τον δεύτερο πυλώνα

Πώς βλέπουν κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς τη διαμάχη της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για το ασφαλιστικό. Ο νόμος Κατρούγκαλου, τα σχέδια ΝΔ για τρεις πυλώνες ασφάλισης και ο διάλογος με τους φορείς.

Οι ασφαλιστικές και η κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τον δεύτερο πυλώνα

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που ο δεύτερος ασφαλιστικός πυλώνας (τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία) φαίνεται να μπαίνει στην πρώτη γραμμή της ελληνικής προεκλογικής περιόδου.

Έτσι, την ώρα που και τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα υπόσχονται μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών:

• Από τη μια πλευρά, η Νέα Δημοκρατία διακηρύσσει πως θα καταργήσει τον «νόμο Κατρούγκαλου» και θα προωθήσει ένα νέο σύστημα βασισμένο σε τρεις πυλώνες, στο πλαίσιο που έχουν υιοθετήσει μέχρι σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (η αναφορά του βουλευτή Κώστα Καραγκούνη περί Πινοσέτ και Αργεντινής ήταν προφανέστατα ατυχής). Η πρόταση αυτή ακούγεται ευχάριστα από την αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης, τόσο από τις εταιρείες όσο και από τους διαμεσολαβούντες.

• Και από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο να συνεχίσει να σηκώνει μόνο του το κράτος στις πλάτες του (πρώτος πυλώνας) το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος, αμφισβητώντας τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στο όλο θέμα (κάποιοι υπενθυμίζουν την περίπτωση του «λουκέτου» της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια).

Πάντως, κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς -αν και υποστηρίζουν ενεργά τον δεύτερο πυλώνα και την ανάγκη εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα σ’ αυτόν- εκτιμούν πως το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, χρήζει εξαντλητικού διαλόγου μεταξύ των φορέων και των πολιτικών κομμάτων, έτσι ώστε να προκύψουν συναινετικές λύσεις.

«Νομίζω πως δεν είναι καθόλου χρήσιμο, το θέμα του δεύτερου πυλώνα να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης στα τηλεπαράθυρα μεταξύ αδαών και ημιμαθών, σε έναν πολωμένο προεκλογικό αγώνα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πάντως, στελέχη της κυβέρνησης (π.χ. Στέργιος Πιτσιόρλας) είχαν βρει κάποια σημεία επαφής-συνεργασίας με τις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα στο μέτωπο των ΣΔΙΤ.

Από πράξη όμως (εδώ και δεκαετίες) τίποτε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v