Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Πρόταση-πλαίσιο για κάλυψη κατοικιών από φυσικές καταστροφές

Τι προτείνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στην κυβέρνηση, με στόχο την καθολική κάλυψη των Ελλήνων έναντι φυσικών καταστροφών. Ανασφάλιστο είναι σήμερα περίπου το 85% των κατοικιών στη χώρα.

Ασφαλιστικές: Πρόταση-πλαίσιο για κάλυψη κατοικιών από φυσικές καταστροφές

Στον απόηχο της πρόσφατης καταστροφής στο Μάτι, πρόταση-πλαίσιο προς την ελληνική πολιτεία, με στόχο την καθολική ασφάλιση των νοικοκυριών από φυσικές καταστροφές, καταθέτει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία και τα ειδικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Ο CEO της AXA Ασφαλιστικής Ερρίκος Μοάτσος, στο πλαίσιο του 20ού Διεθνούς Ασφαλιστικού και Αντασφαλιστικού Συνεδρίου, ανέφερε ότι:

α) το 85% των κατοικιών είναι σήμερα ανασφάλιστο.

β) με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, είναι αβέβαιο το ποσοστό κάλυψης της ζημιάς από το κράτος και παράλληλα η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα. Επίσης, είναι αμφίβολο το κατά πόσο μπορεί το Δημόσιο να καλύπτει μελλοντικές ζημιές, οι οποίες θα μπορούσαν να ανέλθουν σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η συμμετοχή των πολιτών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν ξέρω αν πρέπει να είναι υποχρεωτική, αλλά σίγουρα πρέπει να έχει καθολικό χαρακτήρα και να υποστηρίζεται από μια σειρά κινήτρων/αντικινήτρων για να πετύχει», ανέφερε ο κ. Μοάτσος, συμπληρώνοντας ότι ένα τέτοιο σύστημα θα ελαχιστοποιήσει τα ασφάλιστρα, θα εξυπηρετήσει καλύτερα τους πολίτες, θα κατανείμει με δικαιότερο τρόπο το κόστος και θα συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών για τη λήψη αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Οι πρώτες κατευθύνσεις του πλαισίου συζήτησης προς την πολιτεία μιλούν για:

- Απλή ασφάλιση (μόνο κατοικίας σε πρώτη φάση)

- Απλός τρόπος ισολογισμού ασφαλιστικών κεφαλαίων (αντικειμενικός προσδιορισμός)

- Σύστημα προσαρμογής στις ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών

- Εντοπισμός τυχόν εξαιρέσεων (π.χ. εξοχικές κατοικίες) και ειδικές διατάξεις για περιπτώσεις ιδιαίτερα αυξημένων κινδύνων

- Κοινοί όροι ασφάλισης

Τέλος, η πρόταση αφήνει ανοικτό και τον συμπληρωματικό ρόλο ενός άλλου φορέα (κρατικού ή μη), ο οποίος θα μπορεί να προσθέτει χρηματοδότηση στο σύστημα, να μειώνει τα ασφάλιστρα, να αποτελεί πρόσθετο εγγυητικό μηχανισμό και να αναλαμβάνει περιπτώσεις κάλυψης ιδιαίτερα αυξημένων κινδύνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v