Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: H EKT δεν θα ξαναμιλήσει για συντάξεις και μεταρρυθμίσεις

Διαχωρίζει τη θέση της η κεντρική τράπεζα από τις μελλοντικές συζητήσεις για μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και συντάξεις. Τι ανέφερε για τη μελέτη της ΕΚΤ που αξιολογεί το ρόλο της στα προγράμματα διάσωσης.

Ντράγκι: H EKT δεν θα ξαναμιλήσει για συντάξεις και μεταρρυθμίσεις

Τέλος στις εκτιμήσεις σε ότι αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις στις χώρες με προγράμματα βάζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, επικαλούμενος αξιολόγηση που έχει εκπονήσει η τράπεζα για τον ρόλο της στα προγράμματα διάσωσης. 

Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο και απαντώντας σε ερώτηση του Νότη Μαριά για την περικοπή των συντάξεων ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε: Κατά την αναθεώρηση της συμμετοχής της σε πρόσφατα προγράμματα η ΕΚΤ διαμόρφωσε για τον εαυτό της ένα διαφορετικό χώρο πολιτικών που σχετίζονται κυρίως με τους μακροοικονομικούς και χρηματοοικονομικούς τομείς της οικονομίας. Κατόπιν αυτού η ΕΚΤ δεν θα τοποθετείται στο εξής σε θέματα που αφορούν πλέον για συντάξεις, δομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και πολλά άλλα θέματα στα οποία η ΕΚΤ τοποθετήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ως κατώτερος (junior) θεσμός.

Όπως είπε η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε δική της επίσημη εκτίμηση για τα προγράμματα διάσωσης στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες. Η δήλωση ακολούθησε ερώτηση του Νότη Μαριά για τα λάθη στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι η μελέτη που επικαλέστηκε ο ευρωβουλευτής και δημοσιεύτηκε από ερευνητές της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι επίσημη θέση της ΕΚΤ, καθώς δεσμεύει μόνο τους συντάκτες της.

Ντράγκι: Χαμηλά τα επιτόκια ως το τέλος του καλοκαιριού του 2019

Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ανάκαμψη του πληθωρισμού βασίζεται στην εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδο μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού της επόμενης χρονιάς, τόνισε τη Δευτέρα ο Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτήρισε «σχετικά ισχυρή» την επιτάχυνση του πληθωρισμού και εξέφρασε την εκτίμηση πως θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία των μισθών. Ωστόσο, επανέλαβε την υπόσχεση της ΕΚΤ να κρατήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα ως το τέλος του καλοκαιριού του 2019, απορρίπτοντας έμμεσα εκκλήσεις ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως η ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιούνιο του 2018, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα «τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού παραμένει ευθυγραμμισμένη με τις τρέχουσες προσδοκίες μας για ένα σταθερό μονοπάτι προσαρμογής» βοήθησε την αγορά να προσαρμόσει τις εκτιμήσεις της για το oικονομικό outlook και την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

«Η καθοδήγηση των προσδοκιών για την πορεία των επιτοκίων ήταν κρίσιμη γιατί η πορεία του πληθωρισμού που το Διοικητικό Συμβούλιο έβλεπε ότι πλησιάζει στο στόχο μιας βιώσιμης προσαρμογής βασίζεται - και ακόμα βασίζεται - σε μια χρονική διάρθρωση των επιτοκίων που περιλαμβάνει τις προσδοκίες για το επίπεδο των επιτοκίων για μια εκτεταμένη περίοδο μετά το Δεκέμβριο του 2018 (σ.σ. όταν αναμένεται να τελειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων» επισήμανε ο κ. Ντράγκι.

Η δήλωση του Μάριο Ντράγκι οδήγησε υψηλότερα το ευρώ, με τα κέρδη του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου να αγγίζουν το 0,6%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v