Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον SSM στέλνονται οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κάτω από το 20% έως το τέλος του 2021, από 47% που είναι σήμερα. Πώς θα επιτευχθεί αυτή η μείωση.

Στον SSM στέλνονται οι νέοι στόχοι μείωσης των NPEs

Τα πλάνα με τους ετήσιους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) για την τριετία 2019-2021 αποστέλλουν σήμερα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) οι ελληνικές τράπεζες, κατόπιν της σχετικής έγκρισης από τα Διοικητικά Συμβούλια.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κάτω από το 20% έως το τέλος του 2021, από 47% που είναι σήμερα.

Η μείωση αναμένεται να προέλθει 20% από ρυθμίσεις και πληρωμές δανείων, κατά 35% από πλειστηριασμούς και κατά 45% μέσο όρο από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις εξυπηρετούμενων και μη δανείων.

Ο πήχης του 20% τέθηκε από τις εποπτικές αρχές καθώς τόσο ο SSM όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη και ελλοχεύει -στην περίπτωση μη δραστικής μείωσής τους- ο κίνδυνος, οι τράπεζες να συρθούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου όχι για αναπτυξιακούς σκοπούς αλλά λόγω ανάγκης κεφαλαίων.

Το καυτό θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων και συγκεκριμένα η επιτευξιμότητα των στόχων της επόμενης 3ετίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερωτήσεων που δέχθηκαν τα τραπεζικά στελέχη από τους ξένους επενδυτές στα road shows που διεξήχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v