Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Συγκεκριμένα funds σορτάρουν τη ΔΕΗ

Ο υπουργός ΠΕΝ, με δήλωσή του στο Euro2day.gr, αποδίδει την πτώση της τιμής της μετοχής σε συγκεκριμένα κερδοσκοπικά κεφάλαια που επενδύουν στην υποχώρηση της αξίας. Κατηγορεί τη ΝΔ για πολιτική ανευθυνότητα.

Σταθάκης: Συγκεκριμένα funds σορτάρουν τη ΔΕΗ

Σε συγκεκριμένα κερδοσκοπικά funds αποδίδει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ και ταυτόχρονα κατηγορεί τη ΝΔ για πολιτική ανευθυνότητα, με την εξαπόλυση καταστροφολογικών επιθέσεων σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης.

Ο Γιώργος Σταθάκης, με δήλωσή του στο Euro2day.gr, παρατηρεί αφενός τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει την κορύφωση των επιθέσεων κατά της εταιρίας. Μάλιστα παρατηρεί ότι αυτές εκδηλώνονται σε κρίσιμα σημεία της πορείας της δημόσιας επιχείρησης:  

«Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στις καταστροφολογικές επιθέσεις εις βάρος της ΔEΗ, που τακτικά επαναλαμβάνει τα δύο τελευταία χρόνια, σε κάθε κρίσιμη καμπή για την πορεία της Επιχείρησης», τονίζει στο Euro2day.gr και εξηγεί: «Όταν αποφασιζόταν η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, όταν ολοκληρωνόταν η διαπραγμάτευση για την αποεπένδυση στις λιγνιτικές μονάδες, όταν η διοίκηση της Επιχείρησης διαπραγματευόταν την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού, όταν η μετοχή δεχόταν κερδοσκοπικές πιέσεις».

Ο ίδιος εξαπολύει σκληρή κριτική για τη στάση της ΝΔ: «Αποτελεί υπέρτατη ένδειξη πολιτικής ανευθυνότητας να τοποθετείται για μία ακόμα φορά με αυτό τον τρόπο, την ώρα που συγκεκριμένα κερδοσκοπικά κεφάλαια επενδύουν στην υποχώρηση της τιμής της μετοχής», υποστηρίζει ο Γιώργος Σταθάκης και καλεί τη ΝΔ: «Έστω και τώρα, ας αναλογιστούν ποιον πραγματικά εξυπηρετεί η παραποίηση της πραγματικότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας».

Χθες, το θέμα της αναπροσαρμογής των κονδυλίων στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για το πρώτο εξάμηνο ήγειρε ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος και ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας. Σε δήλωσή του και με αφορμή χθεσινή συνέντευξη του Γιώργου Σταθάκη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τόνισε: «Τα νούμερα του ισολογισμού για την πορεία της ΔΕΗ μιλούν από μόνα τους και είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό για να βγάλει τα συμπεράσματά του», λέει ο κ. Σκρέκας και υπεραμύνεται των πολιτικών της περιόδου συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ: «Παραδώσαμε το 2015 στην κυβέρνηση μια υγιή και ακμάζουσα εταιρεία και αποχωρώντας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραδίδει τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με ζημιές, καταρρακωμένη αξιοπιστία και χωρίς κανένα αναπτυξιακό όραμα και σχέδιο».

Ο Τρικαλινός βουλευτής, που ήταν ο πρώτος που σήκωσε το θέμα των λογιστικών καταστάσεων της δημόσιας επιχείρησης και των αναπροσαρμογών των οικονομικών αποτελεσμάτων, καυτηρίασε: «Πέρα όμως από την προσπάθεια στελεχών της κυβέρνησης να κάνουν το άσπρο-μαύρο, προκαλεί αλγεινή εντύπωση η προσπάθειά τους να προκαταλάβουν και να επηρεάσουν το πόρισμα των δύο ελεγκτικών Αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνά τους». Ο ίδιος προειδοποίησε: «Δεν πρόκειται, όμως, σε καμία περίπτωση να συγκαλύψει τις αιτίες και τους υπεύθυνους της μετατροπής της ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για όλη τη χώρα. Οι υπεύθυνοι για την κατάντια της ΔΕΗ θα λογοδοτήσουν».

Από την πλευρά της η ΔEΗ σήκωσε το γάντι της ΝΔ και αναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη: «Παρά τις αναλυτικές επεξηγήσεις, μη επιδεχόμενες καμιάς παρερμηνείας, που παρέσχε η ΔEΗ με προχθεσινή της ανακοίνωση, ορισμένοι κύκλοι επιμένουν να συντηρούν το ανύπαρκτο θέμα σχετικά με τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα του εξαμήνου 2018», και καταλήγει: «Η Επιχείρηση ωστόσο, από την πλευρά της, για την προστασία των συμφερόντων της, χάριν των πελατών της, των μετόχων της και ιδιαιτέρως των μικρομετόχων, των εργαζομένων της και εντέλει της εθνικής οικονομίας, είναι υποχρεωμένη να προσφύγει στη δικαιοσύνη και γενικά να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο».

Υπενθυμίζεται ότι από τις ετήσιες οικονομικής κατάστασης του 2017 γινόταν γνωστή στο επενδυτικό κοινό η αναπροσαρμογή κονδυλίων για το θέμα του φόρου στην αξία της παροχής ρεύματος προς τους συνταξιούχους της εταιρίας (μειωμένο τιμολόγιο) καθώς και για ποσότητες ρεύματος που διατέθηκαν και δεν τιμολογήθηκαν.  

Πέραν αυτού η ουσία παραμένει, και όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, «τα καθαρά και προ φόρων κέρδη της ΔEΗ συνεχίζουν για ένα ακόμη εξάμηνο την πτωτική τους τροχιά και μάλιστα σε μία κρίσιμη καμπή για τη διαδρομή της. Ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνει τα όρια των 3,5 δισ. ευρώ, η μη επέκτασή της σε άλλες δραστηριότητες και η αναγκαστική μείωση του μεριδίου της δοκιμάζει την κατάσταση της εταιρίας.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v