Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η OLAF, η σίτιση προσφύγων και η απορία της αγοράς

Οι έρευνες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης και οι απορίες της αγοράς αναφορικά με το προσφυγικό και τη σίτιση στα κέντρα φιλοξενίας.

Η OLAF, η σίτιση προσφύγων και η απορία της αγοράς

Στο στόχαστρο της αρμόδιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης (OLAF) έχει μπει η διαχείριση κονδυλίων που διατέθηκαν για το προσφυγικό, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος διάθεσης. Στο επίκεντρο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται το catering των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στα κέντρα υποδοχής και τα hot spots.

Όπως προ εβδομάδας είχε δηλώσει εκπρόσωπος της Κομισιόν, η OLAF κινητοποιήθηκε καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και δεν έχει διαπιστώσει στοιχεία για κακοδιαχείριση, δεν έχει την ικανότητα να ερευνήσει κατηγορίες που διατυπώθηκαν για απάτη.

Κατά ορισμένες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, οι καταγγελίες φέρεται να εμπλέκουν επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει αρκετούς από τους διαγωνισμούς που έγιναν.

Στην αγορά ωστόσο αναρωτιούνται, σε κάθε περίπτωση, γιατί για τις συγκεκριμένες δράσεις δεν επιλέγονται γνωστές και μεγάλες επιχειρήσεις από τον κλάδο (κάποιες εξ αυτών εισηγμένες και στο Χρηματιστήριο) όπως, για παράδειγμα, οι Olympic Catering, New Rest και Hellenic Catering. Εταιρείες δηλαδή που να διαθέτουν το μέγεθος, την τεχνογνωσία και την οργάνωση, αλλά και τη διακριτικότητα και τη λεπτότητα που απαιτούν τέτοιου είδους «ειδικές» δραστηριότητες.

Το σίγουρο είναι ότι το θέμα του προσφυγικού και της διαχείρισης των κονδυλίων θα απασχολήσει επί μακρόν.

Μόλις χθες έγινε γνωστή η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, μετά από δημοσιεύματα για κακοδιαχείριση.

Η κα Δημητρίου έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής των Οικονομικών Εισαγγελέων κα Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων.

Η έρευνα διατάχθηκε στη σκιά καταγγελιών του διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέα Ηλιόπουλου.

Από την πλευρά του πάντως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας έσπευσε να απαντήσει στις καταγγελίες του στελέχους του υπουργείου δηλώνοντας ότι πρόκειται για «ψεύδη» και πως θα κινηθούν σε βάρος του οι δέουσες νομικές διαδικασίες για «όσα ψευδώς αναφέρει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v