Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαστική ανατροπή στην υπόθεση ΑΣΠΙΣ

Το Μονομελές Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτές εφέσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα προϊόντα τύπου Aspis Asset AA2 θεωρούνται ασφαλιστικά και όχι επενδυτικά. Οι αποφάσεις αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για δικαίωση και όσων εξαιρεθέντων πελατών προσφύγουν τώρα στη δικαιοσύνη.

Δικαστική ανατροπή στην υπόθεση ΑΣΠΙΣ

Ελπίδες σε πολλές χιλιάδες ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, προκειμένου να ενταχθούν και αυτοί στη λίστα των δικαιούχων αποζημίωσης, δίνει μπαράζ πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων στο Εφετείο, σύμφωνα με τις οποίες τα προϊόντα τύπου Aspis Asset AA2 θεωρούνται ως ασφαλιστικά και όχι ως επενδυτικά.

Η απόφαση που είχε «περάσει» πρωτόδικα θεωρούσε τα προϊόντα αυτά ως επενδυτικά και για τον λόγο αυτό εξαιρούσε από τη λίστα των δικαιούχων αποζημίωσης πολύ μεγάλο ποσοστό των πελατών της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Εφετείου δικαιώνουν μόνο αυτούς που προσέφυγαν νομικά, ωστόσο αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για δικαίωση και όσων εξαιρεθέντων πελατών προσφύγουν τώρα στη δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με γνωστό δικηγορικό γραφείο, το Μονομελές Εφετείο Αθηνών, με τις υπ’ αριθμ. 3245/2018, 4189/2018, 4321/2018, 4322/2018 και 4861/2018 αποφάσεις του, έκανε δεκτές ισάριθμες εφέσεις που άσκησε το συγκεκριμένο γραφείο, ανατρέποντας το αρνητικό νομολογιακό προηγούμενο της πρωτόδικης διαδικασίας και μεταρρυθμίζοντας την Κατάσταση Δικαιούχων Απαιτήσεων (ΚΔΑ) από Ασφάλιση Ζωής της, υπό εκκαθάριση, ασφαλιστικής εταιρείας ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Με τις ανωτέρω δικαστικές αποφάσεις εντάσσονται στην ΚΔΑ της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια, αμετάκλητα, εβδομήντα ζημιωθέντες-ασφαλισμένοι, οι οποίοι θα αποζημιωθούν για το συνολικό χρηματικό ποσό των 10.029.027,20 ευρώ, αφού το Μονομελές Εφετείο Αθηνών υιοθέτησε πλήρως το σύνολο της νομικής επιχειρηματολογίας, ιδίως ως προς τα κρίσιμα ζητήματα της νομικής φύσης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τύπου ASPIS ASSET AA2 και της θεμελίωσης δικαιώματος αξίας εξαγοράς των επίμαχων ασφαλιστικών συμβάσεων, αν και δεν είχε συμπληρωθεί τριετία από τη σύναψή τους μέχρι την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια.

Η έκδοση των, ως άνω, πέντε αμετάκλητων αποφάσεων αναφορικά με τους κατόχους ασφαλιστικών συμβάσεων τύπου ASPIS ASSET AA2 δημιουργεί, εύλογα, τις προϋποθέσεις παγίωσης θετικής νομολογίας υπέρ αυτών, ενόψει της εκδίκασης συναφών υποθέσεων από το Μονομελές Εφετείο Αθηνών τους προσεχείς μήνες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v