Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το τίμημα για Θριάσιο στο επίκεντρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής-Εμπορίου

Αντιπαράθεση στη βουλή μεταξύ του Χρ. Σπίρτζη και των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης για το τίμημα που θα καταβληθεί για την ανάπτυξη του Θριάσιου Πεδίου. Οι τιμές των ακινήτων και των κτιρίων στην περιοχή.

Το τίμημα για Θριάσιο στο επίκεντρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής-Εμπορίου

Το τίμημα για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε πως “το τίμημα όχι μόνο δεν είναι χαμηλό, αλλά είναι πολλαπλάσιο των προσφορών που υπήρχαν σε εποχές που το χρήμα έρεε στην αγορά”.

Συνέχισε αναφερόμενος στο τίμημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι άλλο μέσα στην κρίση να δίνει κάποιος 10 εκατομμύρια και άλλο 1,5 εκατομμύριο το 2006. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 2016 και αφού είχαν παρέλθει 14 χρόνια από τον πρώτο διαγωνισμό, 7 χρόνια από τον δεύτερο και 3 χρόνια άγονων διαδικασιών.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στην επιτροπή ο υπουργός σημείωσε πως πρόκειται για δύο επί της ουσίας οικόπεδα. Η μία έκταση- που δεν εξετάζεται τώρα- είναι 1,450 στρέμματα και έχουν επενδυθεί 300 εκατομμύρια για να γίνουν οι υποδομές (κτιριακές, σιδηροδρομικές).

Και υπάρχει και μία έκταση 588 τετραγωνικών στρεμμάτων, που αφορά στη σύμβαση που συζητείται. Σύμφωνα με τον Χ. Σπίρτζη πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα που θα λειτουργήσουν σε συνέργεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου με τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης παραχώρησης θα εισπραχθεί το ποσό των 10.000.000 ευρώ ως εισαγωγικό τίμημα. Για 50 χρόνια θα εισπράττεται ποσοστό επί του τζίρου 2,51% ετησίως και ποτέ κάτω του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος (το οποίο θα είναι για τα πρώτα χρόνια της επένδυσης 350.000 ευρώ ανά έτος και τα τελευταία χρόνια της επένδυσης θα έχει φθάσει σε 450.000 ευρώ ανά έτος)

Άπό την πλευρά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης άσκησαν μεταξύ άλλων κριτική για το τίμημα. “Το σύνολο της έκτασης και των κτιρίων έπρεπε να αποτιμηθεί τουλάχιστον 145 εκατομμύρια ευρώ” σημείωσε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με όσα είπε, οι μεσιτικές τιμές στην περιοχή του Ασπροπύργου κυμαίνονται στα 100 ευρώ το τετραγωνικό για αγορά γης και στα 450 ευρώ για κτίρια. Με την εν λόγω σύμβασης παραχώρησης το δημόσιο θα λάβει ως αντίτιμο 122 ευρώ το τετραγωνικό και για την έκταση και για τα κτίρια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Μανιάτης από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο οποίος χαρακτήρισε το τίμημα εξαιρετικά χαμηλό. Όπως είπε το ελληνικό δημόσιο θα ξοδέψει άμεσα 36 εκατομμύρια ευρώ για να εισπράξει τελικά σε βάθος 60 ετών 31 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v