Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kύπρος: Η Υπ. Μεταφορών συναντά τον Γ. εισαγγελέα για την Cobalt

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών, η υπουργός επεσήμανε ότι για όσους θέλουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την Cobalt παραμένει ανοικτή η νομική οδός.

Kύπρος: Η Υπ. Μεταφορών συναντά τον Γ. εισαγγελέα για την Cobalt

Συνάντηση με το γενικό εισαγγελέα σε σχέση με ζητήματα που αφορούν στον ρόλο του κράτους, μετά το κλείσιμο της Cobalt, αναμένεται να έχει η υπουργός μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, μεταδίδει το Stockwatch.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Αναστασιάδου ενώπιον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής μεταφορών η συνάντηση θα αφορά στο ζήτημα των δικαιωμάτων του κράτους εντούτοις, απέφυγε να αποκαλύψει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η Δημοκρατία.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών, η υπουργός επεσήμανε ότι για όσους θέλουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την Cobalt παραμένει ανοικτή η νομική οδός και τόνισε ότι τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόνοια εγγύησης αναφορικά με τη λειτουργία των αεροπορικών εταιριών.

Σχολιάζοντας την επίδραση των εξελίξεων στην αγορά αεροπορικών εισιτηρίων, η κ. Αναστασιάδου σημείωσε ότι υπήρξε προσωρινή αύξηση των τιμών ωστόσο όπως ανέφερε, επανέρχεται η ομαλότητα. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα επανέλθει η ομαλότητα και πως το κενό που δημιούργησε η Cobalt, θα καλυφθεί πλήρως μέχρι το καλοκαίρι, όταν θα αρχίσει η τουριστική περίοδος, όπως είπε.

Το χρονικό των εξελίξεων προς το κλείσιμο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο πρόεδρος της αρχής αδειών αεροπορικών μεταφορών και γενικός διευθυντής του υπουργείου μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στην πορεία προς το κλείσιμο της εταιρίας.

Ανέφερε ότι τον περασμένο Ιούνιο η εταιρία κλήθηκε να καταθέσει στοιχεία για την χρηματοοικονομική της βιωσιμότητα, δεδομένου ότι κατέγραψε σημαντικές ζημιές το 2016 και το 2017, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπήρχε ισοσκελισμός εσόδων και εξόδων.

Παράλληλα σημείωσε, κλήθηκαν οι κινέζικοι επενδυτές στην Κύπρο στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι οποίοι εντούτοις, έστειλαν ένα βρετανό διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στην αρχή αλλά μάλιστα, επέδειξε υποτιμητική συμπεριφορά.

Ο κ. Μιχαηλίδης πρόσθεσε ότι είχε δοθεί πίστωση χρόνου στην Cobalt μέχρι τις 22 Οκτωβρίου ώστε να ενημερώσει την αρχή για το πλάνο βιωσιμότητας της για τους επόμενους 12 μήνες. Ωστόσο όπως ανέφερε, πριν από μερικές μέρες, η εταιρία η οποία ενοικιάζει αεροσκάφη στην Cobalt καθήλωσε δύο αεροσκάφη λόγω μη καταβολής των ενοικίων. Τα ενοίκια καταβλήθηκαν δύο μέρες αργότερα και τα αεροσκάφη αποδεσμεύτηκαν ωστόσο, το γεγονός είχε ήδη θορυβήσει την αρχή αδειοδότησης.

Την περασμένη Τετάρτη το πρωί, η Cobalt ενημέρωσε την Αρχή ότι βρέθηκε επενδυτής και ότι είχαν υπογραφεί τα σχετικά συμβόλαια εντούτοις, το μεσημέρι η υπουργός μεταφορών ενημερώθηκε ότι η συμφωνία ναυάγησε και ακολούθησε δίωρη σύσκεψη για να μελετηθούν τρόποι ομαλού κλεισίματος της εταιρίας.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, η εταιρεία χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να ενημερώσει το υπουργείο, όπως αναφέρθηκε, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει η ίδια τη λειτουργία της. Ο Αλέκος Μιχαηλίδης, σημείωσε ότι εάν υπάρχει επιθυμία μπορεί στο μέλλον να υποβληθεί αίτηση για νέα άδεια προς την εταιρεία, προσθέτοντας πως οι διαδικασίες θα είναι πολύ σύντομες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v