Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέκταση της Αττικής Οδού ζητούν οι δήμαρχοι Ανατολικής Αττικής

Με ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υποδομών δήμαρχοι και άλλοι φορείς της Ανατολικής Αττικής ζητούν να προχωρήσει άμεσα η επέκταση της Αττικής Οδού προς το Λαύριο και τη Ραφήνα, όπως και του προαστιακού

Επέκταση της Αττικής Οδού ζητούν οι δήμαρχοι Ανατολικής Αττικής

Την άμεση επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηροδρόμου μέχρι το Λαύριο και τη Ραφήνα, μέσω παράτασης της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης του οδικού άξονα (!), ζητούν με ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, εννέα δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωση Δημάρχων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής και οι διευθύνοντος σύμβουλοι των Οργανισμών Λιμένων Λαυρίου και Ραφήνας.

Το θέμα της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024, έχει τεθεί στο τραπέζι, αλλά στο πλαίσιο γενικότερου σχεδίου επέκτασης συμβάσεων σε οδικούς άξονες με στόχο να κατασκευαστούν πρόσθετα έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο σχέδιο, με βάση αντίστοιχες συμφωνίες που είχαν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια σε Γαλλία και Ιταλία, κινείται προς το παρόν με σχετικά αργούς ρυθμούς.

Οι δήμαρχοι και οι άλλοι φορείς που στέλνουν την επιστολή απομονώνουν την περίπτωση της Αττικής Οδού και θεωρούν πως η επέκταση του οδικού άξονα και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λαύριο και τη Ραφήνα είναι «κατεπείγον αναπτυξιακό έργο». Οι υπογράφοντες την ανοικτή επιστολή υποστηρίζουν πως «πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει προκαταρκτικές συζητήσεις διερεύνησης της δυνατότητας επέκτασης Συμβάσεων Παραχώρησης στην Ελλάδα και καταρχήν έλαβε θετική αντίδραση από τις Υπηρεσίες της Ε.Ε., γεγονός που προφανώς και θεωρούμε ως σημαντικότατο βήμα νια την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα». Προσθέτουν πως «η άμεση επέκταση της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηρόδρομου στο Λαύριο και τη Ραφήνα, δυνατότητα που διασφαλίζεται μόνο δια της επέκτασης της υφιστάμενης Σύμβασης Παραχώρησης, είναι σημαντική και κρίσιμη δεδομένου ότι προκύπτουν αντίστοιχα άμεσα οφέλη...».

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης:

«Η τυχόν καθυστέρηση της άμεσης έναρξης κατασκευής της επέκτασης της Αττικής Οδού και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο Λαύριο και τη Ραφήνα συνιστά υπονομευτική πράξη της ανάπτυξης της χώρας και του οικονομικού μέλλοντος της Ανατολικής Αττικής και ως εκ τούτου μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.  Η μη διασφάλιση της άμεσης εκκίνησης του έργου, ουσιαστικά το παραπέμπει για άλλη μια φορά στις καλένδες, όπως άλλωστε γίνεται τις δύο τελευταίες δεκαετίες, πράγμα που δεν είναι δυνατόν πλέον να αποδεχθούμε.

Δεδομένου ότι η δυνατότητα άμεσης έναρξης κατασκευής του συνόλου των συγκεκριμένων συγκοινωνιακών έργων και εύρεσης των απαιτούμενων προς τούτο κεφαλαίων, διασφαλίζεται μόνο δια της επέκτασης της Σύμβασης Παραχώρησης της Αττικής Οδού, πρακτική που αντίστοιχα δοκιμασμένα έπραξαν και οι ανωτέρω αναφερόμενες χώρες μέλη της Ε.Ε. για λόγους άμεσης ανάπτυξης της οικονομίας τους (πόσο μάλλον απαραίτητο για τη χώρα μας!), σας παρακαλούμε να εντείνετε και να ολοκληρώσετε τη σημαντικότατη προσπάθεια που ξεκινήσατε εντατικοποιώντας και ολοκληρώνοντας τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. και τον Παραχωρησιούχο, προκειμένου να εκκινήσει άμεσα το έργο και να προκύψουν τα αντίστοιχα οφέλη για τη χώρα μας και για την Ανατολική Αττική».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v