Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλιση ΙΧ: Πονοκέφαλοι για τις «ΕΠΥ» σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο

Σειρά ανησυχητικών κρουσμάτων στην Ελλάδα, αναστάτωση στη Βουλγαρία και μεγάλη ζημιά για το κυπριακό Επικουρικό Κεφάλαιο. Χαρακτηριστική η καθυστέρηση του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού να προχωρήσει σε παρεμβάσεις.

Ασφάλιση ΙΧ: Πονοκέφαλοι για τις «ΕΠΥ» σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρο

Την ώρα που οι εποπτικές αρχές της Ευρώπης λειτουργούν με… ταχύτητες χελώνας προκειμένου να εξετάσουν την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των ΕΠΥ (ασφαλιστικές εταιρείες οι λειτουργούν σε άλλα κράτη με καθεστώς παροχής ελεύθερων υπηρεσιών), το ένα πρόβλημα σκάει μετά το άλλο στην ελληνική αλλά και σε άλλες αγορές όπως αυτές της Κύπρου και της Βουλγαρίας.

Ειδικότερα, οι εποπτικές αρχές της Ευρώπης έχουν συστήσει ένα forum για να εξετάσει το ζήτημα του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου των ΕΠΥ. Αν και όταν το forum αυτό συντάξει τις προτάσεις του, αυτές θα πρέπει να… επεξεργαστούν από την EIOPA (ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός), η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να τις υιοθετήσει και να τις μεταφέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οπότε…

Και επί του παρόντος, η ελληνική εποπτεύουσα αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) καλεί τους Έλληνες αντιπροσώπους να… είναι πιο προσεκτικοί με τις εταιρείες που συνεργάζονται! Τους καλεί δηλαδή να καλύψουν αυτοί τα κενά του συστήματος ευρωπαϊκού ελέγχου…

Κύκλοι προσκείμενοι στις ΕΠΥ υποστηρίζουν πως μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλές σοβαρές εταιρείες, οι οποίες δεν θα πρέπει να «τσουβαλιάζονται» με κάποιες άλλες. Προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι θέσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η οποία από τη μια πλευρά αποδέχεται τον θεσμό των ΕΠΥ, αλλά από την άλλη, καυτηριάζει φαινόμενα «εποπτικού arbitrage».

«Πώς είναι δυνατόν εταιρείες με ασήμαντη παρουσία στις χώρες που είναι αδειοδοτημένες, να έχουν πολλαπλάσια ανάπτυξη στο εξωτερικό μέσω ΕΠΥ; Πόσο αποτελεσματικά και πόσο γρήγορα μπορεί ο επόπτης να ελέγξει τις εταιρείες αυτές;» αναρωτιέται παράγοντας της αγοράς.

Αλήθεια είναι πως οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη υποστεί πολύ σημαντικές απώλειες εξαιτίας των ΕΠΥ, οι οποίες ελέγχουν σήμερα γύρω στο 15% του κλάδου οχημάτων με ανοδικές τάσεις, έχοντας συχνά ως βασικό κινητήριο μοχλό τα πολύ χαμηλά τιμολόγια. Δηλαδή, οι ασφαλιστικές εταιρείες όχι μόνο έχουν απωλέσει μερίδια στον κερδοφόρο κλάδο του αυτοκινήτου, αλλά παράλληλα έχουν συρθεί και αυτές σε πολιτικές χαμηλότερων ασφαλίστρων.

Σε κάθε περίπτωση, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η εποπτική αρχή της Δανίας πάγωσε τις νέες εργασίες της εταιρείας Qudos, η οποία στην Ελλάδα λειτουργεί με τη μορφή ΕΠΥ και έχει ασφαλίσει δεκάδες χιλιάδες οχήματα. Επί του παρόντος βέβαια, η δανέζικη εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί και τα συμβόλαιά της βρίσκονται σε ισχύ, ωστόσο ένα κλίμα ανησυχίας υπάρχει, με βάση τις εξελίξεις σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Η ίδια εποπτική αρχή (της Δανίας) είχε «χτυπήσει» και τον περασμένο Ιούνιο, διακόπτοντας την ανάληψη νέων εργασιών της Alpha Insurance, η οποία δραστηριοποιείτο και αυτή στην Ελλάδα μέσω ΕΠΥ.
Τον Ιούλιο του 2017, την απόφασή της να διακόψει τη διάθεση νέων συμβολαίων είχε ανακοινώσει η Elite Ασφαλιστική.

Το μεγαλύτερο βέβαιο πρόβλημα προέκυψε το καλοκαίρι του 2016 μετά το «λουκέτο» της ασφαλιστικής εταιρείας Enterprise, η οποία με έδρα το… Γιβραλτάρ είχε ασφαλίσει πάνω από εκατό χιλιάδες αυτοκίνητα στη χώρα μας. Αν και από τότε έχουν περάσει 2,5 χρόνια, ακόμη δεν είναι γνωστό το πότε θα αποζημιωθούν αρκετές χιλιάδες Έλληνες, που είχαν εμπλακεί σε ατυχήματα με ασφαλισμένους της Enterprise.

Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος, το συγκεκριμένο κόστος να το αναλάβει τελικά το Επικουρικό Κεφάλαιο της Ελλάδας και όχι του Ηνωμένου Βασιλείου (η υπόθεση οδεύει προς τη Διαιτησία).

Όμως, το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο των ΕΠΥ (να τονιστεί πως υπάρχουν και πολύ σοβαρές περιπτώσεις μεταξύ αυτών) δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ασφαλιστικής εταιρείας Olympic που είχε αδειοδοτηθεί στην Κύπρο, λειτουργώντας όμως κυρίως ως ΕΠΥ στη Βουλγαρία.

Το θέμα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις στην εκ βορρά γειτονική μας χώρα (λόγω των περισσότερων από 190 χιλιάδες συμβολαίων που είχαν συναφθεί στη Βουλγαρία, αλλά και των φημών πως επίκεινται και άλλες πτωχεύσεις ασφαλιστικών εταιρειών που λειτουργούν εκεί ως ΕΠΥ), όσο και στην Κύπρο (το αντίστοιχο Επικουρικό της οποίας θα κληθεί να καταβάλλει βαρύτατες αποζημιώσεις, έστω και σε βάθος ετών).

Η υπόθεση μάλιστα έχει απασχολήσει τόσο το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου, όπως επίσης πρόσφατα και την Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής, στη συνεδρίαση της οποίας κατέθεσε η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών Βικτωρία Νάταρ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v