Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχογνωμία επιχειρηματιών για το εκλογικό timing

Οι απόψεις παραγόντων της αγοράς για το πότε θα συνέφερε την οικονομία να διεξαχθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Τα επιχειρήματα όσων λένε «αύριο» και όσων τις μεταθέτουν στον προσεχή Σεπτέμβριο.

Διχογνωμία επιχειρηματιών για το εκλογικό timing

Σημαντικό ενδιαφέρον για το πότε τελικά θα διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές επιδεικνύει πλέον όχι μόνο ο πολιτικός αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας.

Οι συζητήσεις μεταξύ των παραγόντων της αγοράς είναι έντονες, χωρίς ωστόσο να επικρατεί μια ενιαία άποψη για το αν τελικά συμφέρει η εκλογική αναμέτρηση να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, ή αντίθετα επιβάλλεται να καθυστερήσει έως τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Γενικότερα, οι επιχειρήσεις γνωρίζουν ότι το 2019 θα είναι έτος εκλογών και αυτό θα το εκλάβουν ως παράγοντα αστάθειας στους προϋπολογισμούς της επόμενης χρονιάς, που θα ξεκινήσουν να συντάσσουν μέσα στον Νοέμβριο. Αρκετές εταιρείες πολύ πιθανόν να προχωρήσουν στη σύνταξη και εναλλακτικού προϋπολογισμού, για το ενδεχόμενο που παρατηρηθεί ένα ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας στο πολιτικο-οικονομικό πεδίο.

Σε ορισμένους κλάδους, όπως, για παράδειγμα, σε αυτόν της πληροφορικής, θεωρούν επιζήμιο το να γίνουν οι εκλογές μέσα στους πρώτους δύο ή τρεις μήνες του 2018. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας:

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν τρέξει μεγάλα έργα του δημοσίου. Τυχόν διεξαγωγή των εκλογών μέσα στο επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο, θα σήμαινε επιπρόσθετη καθυστέρηση της τάξεως των έξι μηνών (μέχρι να αναλάβουν οι νέοι αρμόδιοι, να ενημερωθούν, να…), οπότε δηλαδή θα μπορούμε να ελπίζουμε σε νέες συμβάσεις ουσιαστικά από το 2020. Αν, αντίθετα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο προχωρούσε η ανάθεση κάποιων σημαντικών έργων, τότε η εκλογική περίοδος και η μετεκλογική προσαρμογή θα έβρισκε τις εταιρείες του κλάδου με σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, άρα σε πολύ καλύτερη θέση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Ανάλογες θέσεις έχουν και ορισμένοι επιχειρηματίες από τον ευρύτερο χώρο των κατασκευών. Ωστόσο, με την άποψη αυτή δεν συντάσσεται το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, με πρόεδρο εισηγμένης εταιρείας από τον ευρύτερο μεταλλουργικό κλάδο να σημειώνει:

«Έχει παρατηρηθεί πως πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, τόσο οι υπουργοί όσο και η κρατική μηχανή… σηκώνουν τα μολύβια. Επιπλέον, οι κρατικοί έλεγχοι χαλαρώνουν, οι δύσκολες αποφάσεις αναβάλλονται, νέα μέτωπα δεν ανοίγουν, προβλήματα στρογγυλεύονται, ενώ παράλληλα δίδεται και πλήθος υποσχέσεων για το μέλλον, που σπάνια επιβεβαιώνεται στην πράξη. Το κακό είναι ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε ήδη μπει σε ένα τέτοιο κλίμα, το οποίο θα πρέπει να τελειώνει όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, θα πρέπει να δουλέψει εντατικά και αποτελεσματικά, γιατί τα προβλήματα της οικονομίας είναι πολλά και φλέγοντα. Ας μην ξεχνούμε πως ως χώρα βρισκόμαστε εκτός αγορών, ότι θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τις τράπεζες και τα κόκκινά τους δάνεια, να τρέξει η εξυγίανση της ΔEH, να προωθηθεί τάχιστα το project του Ελληνικού και φυσικά να προσελκυσθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό.

Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν σε προεκλογική περίοδο και δεν είναι τυχαίο πως Έλληνες και ξένοι επενδυτές περιμένουν να ξεκαθαρίσει πρώτα η κατάσταση, πριν πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις».

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές προκαλούν κάθε φορά κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία για διάφορους λόγους: Από τη γενικότερη αναστάτωση που συχνά περιορίζει την καταναλωτική διάθεση, αλλά και από την αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξει αυτοδύναμο κυβερνητικό σχήμα, ποιο θα είναι αυτό, πόσο σταθερό αναμένεται και -ειδικότερα- για το αν και κατά πόσο θα μπορούσε να ξεπεράσει τον κάβο της επόμενης εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

Άλλωστε, το γεγονός ότι το 2019 αποτελεί προεκλογική χρονιά είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πρόεδρος της JUMBO Απόστολος Βακάκης προχώρησε πρόσφατα σε σαφώς συντηρητικές προβλέψεις σε ό,τι αφορά τις εγχώριες πωλήσεις του ομίλου του έως τον προσεχή Ιούνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v