Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που «τρέχουν» μέσα στο Νοέμβριο

Διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, 19%, η χώρα μας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τη σημαντική μείωση μέσα σε ένα χρόνο. Τα «ενεργά» προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα κριτήρια και η μοριοδότηση.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που «τρέχουν» μέσα στο Νοέμβριο

Σταθερά στη χειρότερη θέση ως προς το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει η Ελλάδα, με 19% τον Ιούλιο, όταν σε επίπεδο ΕΕ καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό (6,7%) από τον Ιανουάριο του 2000 και μετά.

Η εικόνα «θολώνει» περισσότερο με δεδομένες τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι στη χώρα μας το ποσοστό ανεργίας θα ξαναπέσει σε μονοψήφια νούμερα, ήτοι σε ποσοστά προ κρίσης, μετά το 2025.

Βέβαια, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν χθες, μετά την Κύπρο και την Κροατία, η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην Ε.Ε. μέσα σε διάστημα ενός έτους. Σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω υποχώρηση αναμένεται να διαδραματίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία στην ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή στο 8,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008. Στην ΕΕ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 6,7%. Ένα χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2017, η ανεργία στην ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28» ήταν 8,9% και 7,5% αντιστοίχως.

Συνολικά τον Σεπτέμβριο καταγράφονται 16,574 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 13,153 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στη χώρα μας (19% τον Ιούλιο) και ακολουθεί η Ισπανία με 14,9%. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (2,3%), την Πολωνία και τη Γερμανία (3,4%).

Να σημειωθεί βέβαια ότι μετά την Κύπρο και την Κροατία, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, από 20,9% τον Ιούλιο του 2017 σε 19% τον Ιούλιο του 2018. Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον περασμένο Ιούλιο διαμορφώθηκε στις 898 χιλιάδες. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 15,1% και στις γυναίκες στο 23,7%.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα μειώθηκε στο 37,9% έναντι 38,4% τον Φεβρουάριο. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (37,9%), την Ισπανία (34,3%) και την Ιταλία (31,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία και τη Γερμανία (6,3%) και την Ολλανδία (7,5%). Τον Σεπτέμβριο η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 16,8% και στην ΕΕ στο 14,9%.

«Τρέχουν» τα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Με στόχο τη μείωση της ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε προσλήψεις εν μέσω κρίσης, ο ΟΑΕΔ αποφάσισε να παρατείνει, έως και τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, την προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων στο πρόγραμμα επιχορήγησης εργοδοτών για τη διατήρηση νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, από χθες το μεσημέρι ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του ΟΑΕΔ άνεργους, ηλικίας 18 ετών και άνω, για 2.082 θέσεις πλήρους απασχόλησης, που δημιουργούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ΤΟΣΚΕΔΠ και Δομές προσωρινής υποδοχής (Γ΄ Κύκλος). Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ανέργους, ηλικίας 18 ετών και άνω, ξεκίνησε χθες το μεσημέρι (ώρα 14:00) και αναμένεται να λήξει τη Δευτέρα 12/11/2018 και ώρα 12η μεσημβρινή. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου (στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ www.oaed.gr).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη Δημόσια Πρόσκληση, δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων, διαδικτυακά, στα προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

• άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

• άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

• μακροχρόνια άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

• άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους,

• άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

• άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ,

• εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Όπως και σε όλα τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, οι ωφελούμενοι κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα εξής εννέα κριτήρια μοριοδότησης:

1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

3. Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω.

4. Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.

5. Ηλικία.

6. Αριθμός ανήλικων τέκνων.

7. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

8. Δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Τέλος, εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται και η Δημόσια Πρόσκληση του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα επιδότησης 50% στον μικτό μισθό, ο οποίος μπορεί να φθάσει έως και τα 1.600 ευρώ, για την πρόσληψη 6.000 νέων πτυχιούχων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v