Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις προτεραιότητες στη λήξη της θητείας της Κομισιόν

Βιώσιμες πολιτικές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός για το 2021- 2027. Τα ακραία μορφώματα της Ε.Ε. Ποιες οι κινήσεις της Ευρ. Επιτροπής του Ζαντ Κλωντ Γιουνκερ.

Οι τρεις προτεραιότητες στη λήξη της θητείας της Κομισιόν

Τρεις προτεραιότητες έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς της θητείας της με τη σημερινή σύνθεση και υπό τον πρόεδρο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

Ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς (φωτο), στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους τις απαρίθμησε: Η επίλυση των προβλημάτων του μεταναστευτικού μέσα από ένα μοντέλο βιώσιμων πολιτικών, ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε. και η αντιπαράθεση με πολιτικές συζητήσεις στο λόγο των ακραίων μορφωμάτων της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά η τετραετής θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες κρίσεις όπως η μεγαλύτερη μετακίνηση στην Ευρώπη ενός εκατομμυρίου απελπισμένων ανθρώπων, η εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία της Ουκρανίας, η διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015, η τζιχαντιστική τρομοκρατία σε ευρωπαϊκές πόλεις, το Brexit και η πολιτική του Τραμπ των ΗΠΑ απέναντι στην Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, σημείωσε επίσης και άλλα επιτεύγματα της πολιτικής Γιουνκερ όπως η ενεργοποίηση του Σχεδίου του με 355 δισ. ευρώ για έργα στην πράσινη ενέργεια, την ποιοτική γεωργία και την ψηφιακή οικονομία, το ιστορικό ρεκόρ της απασχόλησης 350 εκατομμυρίων ευρωπαίων, αλλά και οι ρυθμοί αύξησης 2% των οικονομιών της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τα ζητούμενα της τελευταίας χρονιάς της θητείας της Κομισιόν, ο κ. Σχοινάς τόνισε σε σχέση με το μεταναστευτικό την ανάγκη οι πολιτικές να συνδεθούν με παραγωγικές επενδύσεις, όπως στην Αφρική προκειμένου να μείνουν εκεί οι νέοι των χωρών της ηπείρου αλλά και η ενίσχυση των συνόρων της Ε.Ε. με φύλακες. Άλλη μία επίσης προτεραιότητα είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2021 – 2027.

Μεγάλη πρόκληση της Ε.Ε.. ενόψει και των ευρωεκλογών είναι, κατά τον Μαργαρίτη Σχοινά η αντιμετώπιση των ακραίων μορφωμάτων της Ευρώπης μέσα από την αντιπαράθεση με πολιτικές συζητήσεις. Η Ευρώπη σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν έχει πληρώσει το μίσος με δύο παγκόσμιους πολέμους και συνεπώς απαιτείται μία ολιστική αντιμετώπιση των ακραίων μορφωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v