Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ ανοίγει η ΕΕ

Εξακολουθεί να περιορίζεται ο ανταγωνισμός ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ΔΕΗ. Αρχές του 2019 η πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Κανονιστικά μέτρα για τον περιορισμό των «ανενεργών πελατών». Περισσότερα μέτρα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα τιμολόγια πρέπει να αντανακλούν το κόστος.

Θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ ανοίγει η ΕΕ

Ζήτημα αναπροσαρμογής των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, ανοίγει η έκθεση της Ευρ. Επιτροπής για την ενισχυμένη εποπτεία της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει τα διαρθρωτικά ζητήματα του ανταγωνισμού.

Όπως σημειώνει, «ο ανταγωνισμός εξακολουθεί να περιορίζεται λόγω της δεσπόζουσας θέσης της ΔEH στη λιανική και τη χονδρική.

Ειδικότερα, και ως προς το θέμα των τιμολογίων, σύμφωνα με την Κομισιόν: «Είναι σημαντικό το τιμολογιακό καθεστώς της ΔEH για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών να αντανακλά και να συνδέεται με τη δομή του δυναμικού κόστους που αντιμετωπίζει η εταιρία».

Και εξηγεί: «Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, λόγω της αύξησης των δικαιωμάτων εκπομπών το 2018, στα οποία η ΔEH είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω του σημαντικού μεριδίου της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη». Με πιο απλά λόγια, ζητά να ενσωματωθεί στα τιμολόγια το κόστος των δικαιωμάτων CO2.

Η δεσπόζουσα θέση και η πώληση των λιγνιτικών

Η έκθεση της Ευρ. Επιτροπής σημειώνει ότι «στον τομέα της ενέργειας διεξάγονται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που εστιάζονται στο άνοιγμα του τομέα στον ανταγωνισμό και στη δημιουργία μιας συνδεδεμένης αγοράς με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, σύμφωνα με το μοντέλο-στόχο (Target Model), έως το 2019».

Όμως οι Βρυξέλλες παρατηρούν ότι ο τομέας της ενέργειας αντιμετωπίζει ορισμένα «διαρθρωτικά ζητήματα: Ο ανταγωνισμός εξακολουθεί να περιορίζεται λόγω της δεσπόζουσας θέσης της κρατικής εταιρείας ενέργειας ΔEH, η οποία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς λιανικής και χονδρικής».

Κατά τους συντάκτες του κειμένου τα «οικονομικά ζητήματα της ΔEH καθιστούν πιο δύσκολη την απομάκρυνση από την εξάρτηση από το λιγνίτη».

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη σημάδια βελτίωσης, λένε οι Βρυξέλλες αναφερόμενες στη συμφωνηθείσα πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH.

Όπως παρατηρούν προχωρά άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με τους επενδυτές να έχουν δώσει παρών για την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης.

«Η εκχώρηση αυτού του μεγάλου στοιχείου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον εθνικό φορέα είναι ένα βασικό βήμα στη διαδικασία ανοίγματος της αγοράς σε νεοεισερχόμενους. Το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής αναμένεται στις αρχές του 2019 ως ειδική δέσμευση», τονίζει η Κομισιόν. Όπως υπενθυμίζει η Ευρ. Επιτροπή, «οι επενδυτές θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες περί διαχωρισμού, δεδομένης της παρουσίας τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα πρέπει να εκμεταλλεύονται τα εν λόγω εργοστάσια όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα από τη ΔEH».

Μέτρα για τους οφειλέτες

Oσον αφορά την οικονομική κατάσταση της ΔEH, η Ευρ. Επιτροπή τονίζει ότι «έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της ΔEH, μέσω προσπαθειών αντιμετώπισης του μεγάλου ποσού καθυστερούμενων οφειλών όσον αφορά τους λογαριασμούς των τελικών πελατών».

Ένα μεγάλο ποσό καθυστερούμενων οφειλών οφείλεται σε «ανενεργούς» πελάτες, είτε εγχώριους καταναλωτές που άλλαξαν προμηθευτές είτε εμπορικούς πελάτες που κήρυξαν πτώχευση.

Η Κομισιόν συνιστά τη λήψη κανονιστικών μέτρων για τον περιορισμό των συγκεκριμένων οφειλετών.

Επίσης προτρέπει τη ΔEH «να συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι τρέχουσες προσπάθειες που φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα, όπως η αποστολή μαζικών ειδοποιητηρίων που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι σε πελάτες με συνολικά χρέη άνω των 500 εκατ. ευρώ έχοντας αφήσει απλήρωτους πάνω από δύο διαδοχικούς λογαριασμούς».

Έως τον Απρίλιο το Target Model

Η Κομισιόν τονίζει τη δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων για την αγορά Target Model με την ολοκλήρωσή τους έως τον Απρίλιο του 2019.

Κάνει λόγο για την επίτευξη προόδου με την έκδοση των κωδίκων για τις αγορές της επόμενης μέρας, την ενδοημερήσια και την αγορά εξισορρόπησης.

Αναφέρεται επίσης στο ό,τι δημιουργήθηκε το Χρηματιστήριο Ενέργειας και η εταιρία εκκαθάρισης των συναλλαγών . Οι συζητήσεις με τους ρυθμιστικούς φορείς της Βουλγαρίας και της Ιταλίας συνεχίζονται όσον αφορά τη σύνδεση των διαφόρων αγορών. Από την άποψη αυτή, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναμένει την πιστοποίηση της Σύζευξης Περιφερειών (PCR).

Τα ΝΟΜΕ

«Οι δημοπρασίες Nouvelle Organization du Marché de l'Electricité (NOME), οι οποίες δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν τη δίκαιη πρόσβαση εναλλακτικών προμηθευτών στο μείγμα καυσίμων, επιτυγχάνουν κάποια επιτυχία στη μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔEH, αν και είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τα φιλόδοξα επίπεδα που έχουν τεθεί», σημειώνει η Κομισιόν. Κατά το 2019 προβλέπεται αναθεώρηση του συστήματος NOME, επίσης ως συγκεκριμένη δέσμευση, με στόχο την αποκλιμάκωση των ποσοτήτων που έχουν τεθεί σε δημοπρασίες, όταν η παραγωγή ενέργειας είναι μικρότερη στην κατοχή του κατεστημένου φορέα εκμετάλλευσης (σ.σ. ΔEH).

Η αγορά των ΑΠΕ

Πλεονασματικός, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και εξαιτίας της αύξησης των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων η κυβέρνηση αναμένεται να θεσπίσει την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου του 2019 της χρέωσης προμηθευτή και του ειδικού τέλους λιγνίτη.

«Η προώθηση της κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή αποτελεί θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι καταργεί μια στρεβλωτική εισφορά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν από την έναρξη του Target Model», υπογραμμίζουν οι Βρυξέλλες.

Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο λογαριασμός ΑΠΕ θα παραμείνει ισορροπημένος, είναι σημαντικό οι αρχές να προχωρήσουν, όπως έχει συμφωνηθεί, στην αύξηση του μεριδίου των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και ότι τυχόν περαιτέρω προσαρμογές των τρεχουσών ροών εσόδων (π.χ. πρόσθετη επιβάρυνση για τον καταναλωτή ETMEAΡ) θα είναι συνεπείς με τη διατήρηση του αποθεματικού (70 εκατ. ευρώ).

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι παρόλο που μειώθηκαν οι καθυστερήσεις που επέφεραν οι παραγωγοί ΑΠΕ για να λάβουν τις πληρωμές τους, ο λογαριασμός ΑΠΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα ταμειακών ροών, κυρίως λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η ΔEH.

Μια άλλη θετική εξέλιξη ήταν η έναρξη των δημοπρασιών για έργα ΑΠΕ που πραγματοποιούνται τακτικά (ο πρώτος ήταν τον Ιούλιο του 2018 και ο δεύτερος προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο του 2018), επιτρέποντας την απορρόφηση ηλιακής και αιολικής ενέργειας στο δίκτυο και συμβάλλοντας στις επενδύσεις αυτόν τον τομέα, αν και παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών για τη διατήρηση αναπτυγμένων έργων.

* Δείτε την έκθεση της Κομισιόν στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v