Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίμα ανησυχίας από τη φυγή των εισηγμένων

Νέα κρούσματα αποχώρησης από την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά που ήδη μετρά σημαντικές απώλειες και πολλά ανοικτά μέτωπα. Προβληματίζει και η απόφαση μεγάλων εταιρειών να προχωρήσουν σε παράλληλη διαπραγμάτευση.

Κλίμα ανησυχίας από τη φυγή των εισηγμένων

Απανωτά είναι τα πλήγματα που δέχεται το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όχι μόνο σε ότι αφορά το μέτωπο των αποτιμήσεων, αλλά και σχετικά με τις ολοένα και λιγότερες επιλογές που μπορεί πλέον να προσφέρει στο επενδυτικό κοινό.

Μόλις στις 8 Νοεμβρίου, δημοσίευμα του Euro2day.gr με τίτλο «Ξεμένει το ΧΑ από εισηγμένες εταιρείες» επεσήμαινε πως «δημόσιες προτάσεις, λουκέτα και απουσία νέου αίματος αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω τον αριθμό των εισηγμένων εταιρειών».

Έκτοτε και σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων:

α) Ο βασικός μέτοχος της Druckfarben  προχώρησε σε δημόσια πρόταση προκειμένου να αποκτήσει το 100% της εταιρείας και να την θέσει εκτός Χρηματιστηρίου.

β) Η αλευροβιομηχανία Χατζηκρανιώτη υπέβαλε αίτημα πτώχευσης, το οποίο προβλέπεται να εκδικαστεί τον προσεχή Ιανουάριο.

γ) Το ΙΑΣΩ δέχτηκε μη δεσμευτική πρόταση από fund του εξωτερικού, η οποία τελεί υπό σειρά αιρέσεων και υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί νομικός και οικονομικός έλεγχος.

δ) Συνεχίστηκαν οι φήμες είτε περί πρόθεσης εξόδου άλλων εταιρειών από το ΧΑ, είτε περί αλλαγής έδρας και παράλληλης διαπραγμάτευσής τους.

Κατά τα τελευταία χρόνια τρεις εταιρείες αποφάσισαν να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας και να παραμείνουν στο ΧΑ μόνο μέσω παράλληλης διαπραγμάτευσης (Coca-Cola HBC, Viohalco, ενώ ανάλογη κίνηση δρομολογεί και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ).

Επιπλέον, ουκ ολίγες εταιρείες έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το ελληνικό χρηματιστήριο.

• Η Τράπεζα Κύπρου αποχώρησε από την Αθήνα και επέλεξε να διαπραγματεύεται σε Λευκωσία και Λονδίνο.

• Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες προτάσεις ισχυρών εταιρειών όπως η Kleeman, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η ΚΟΡΡΕΣ, η Ιχθυοκαλλιέργειες Γαλαξίδι, η Κυριακίδης Μάρμαρα και η Envitec.

• Το σκάνδαλο της Folli-Follie στέρησε μια ακόμη μετοχή από το ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.

• Οι Μινωικές Γραμμές αποφάσισαν την έξοδό τους από το ΧΑ, χωρίς τη διαδικασία δημόσιας πρότασης, καθώς επιτεύχθηκαν οι απαιτούμενες εκ του νόμου πλειοψηφίες στη σχετική γενική συνέλευση.

• Η εταιρεία επενδύσεων Αιολική αποφάσισε τη λύση της και τη μετατροπή της σε μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιο.

• Θέμα χρόνου είναι η έξοδος από το ΧΑ του ΥΓΕΙΑ, μετά τη σχετική δημόσια πρόταση που έχει υποβληθεί.

• Στην Nexans Hellas έχει ήδη υποβληθεί δημόσια πρόταση από τη μητρική εταιρεία. Ακόμη και αν η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή σ’ αυτή τη φάση, το βέβαιο είναι πως ο βασικός μέτοχος θέλει να αποχωρήσει και η μειοψηφία θα συμφωνήσει σε περίπτωση που ο πήχης του τιμήματος ανεβεί περαιτέρω.

• Πολλές μετοχές έχουν τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης, αρκετές εκ των οποίων δεν αναμένεται να επιστρέψουν ποτέ.

• Μέσα στο 2019 αναμένονται δημόσιες προτάσεις στις δύο μεγαλύτερες εταιρείες του ιχθυοκαλλιεργητικού κλάδου (Νηρέας και Σελόντα). Οι μετοχές αυτές, αργότερα ή γρηγορότερα, αναμένεται να αποχωρήσουν από το ΧΑ.

• Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί νομικά το αν θα υπάρξει δημόσια πρόταση στην Περσεύς και αν ναι, σε ποιους μετόχους.

• Υπάρχουν εταιρείες (π.χ. ΓΕΚΕ) όπου οι βασικοί μέτοχοι ελέγχουν άνω του 90%, οπότε δεν θα εκπλαγεί κάποιος αν σε επόμενη χρονική περίοδο υποβληθεί και εκεί δημόσια πρόταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v