Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αντέχουν» τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών

Παρά τις υπάρχουσες προκλήσεις, όλα δείχνουν πως τα κέρδη των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών θα συνεχίσουν να κινούνται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Ποια μηνύματα στέλνει τα «εννεάμηνο» της Εθνικής Ασφαλιστικής.

«Αντέχουν» τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών

Παρά το γεγονός ότι δύσκολα θα επαναληφθούν φέτος οι εξαιρετικές κερδοφορίες του 2017, όλα δείχνουν πως οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν μια ακόμη χρονιά ικανοποιητικών επιδόσεων.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εθνικής Ασφαλιστικής, σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,3% και η προ φόρων κερδοφορία υποχώρησε από τα 65,7 στα 50,1 εκατ. ευρώ, λόγω της σαφούς πτώσης που έχουν σημειώσει φέτος οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες χωρίζονται σε εκείνες που έχουν τοποθετήσει το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεών τους σε τίτλους του εξωτερικού (π.χ. θυγατρικές πολυεθνικών, αλλά και ελληνικοί όμιλοι όπως π.χ. η Ευρωπαϊκή Πίστη) και εκείνες που έχουν εστιάσει σε εγχώριες επενδύσεις (μεταξύ των οποίων και η Εθνική),  με αποτέλεσμα η κερδοφορία τους να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τις εκάστοτε μεταβολές στις τιμές των κρατικών μας ομολόγων.

Σύμφωνα με γνωστό παράγοντα της αγοράς, «οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν περιορίζονται στις αποδόσεις των επενδύσεών τους, αλλά παράλληλα σημειώνουν και αξιοσημείωτα αποτελέσματα από τη λειτουργική τους δραστηριότητα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει την κερδοφορία τους σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα και φέτος. Κατά την τελευταία πενταετία (2013-2017), οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επιτύχει αθροιστική κερδοφορία της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ενισχύσουν σημαντικά τους εποπτικούς τους δείκτες (βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος) και συχνά να προχωρούν σε διανομές μερισμάτων προς τους μετόχους τους».

Συγκρατημένη αισιοδοξία όμως επικρατεί και για την μελλοντική πορεία της κερδοφορίας των ασφαλιστικών εταιρειών, παρά τις προκλήσεις που αναμφίβολα υπάρχουν. Για παράδειγμα, πληγή για τα προϊόντα του κλάδου ζωής αποτελεί το περιβάλλον των ιδιαίτερα χαμηλών διεθνών επιτοκίων. Απέναντι σ’ αυτή τη συγκυρία, οι ασφαλιστικές εταιρείες είτε έχουν σταματήσει τη διάθεση προϊόντων ελάχιστης εγγυημένης απόδοσης, είτε έχουν μειώσει το ύψος των εγγυημένων αποδόσεων, καταργώντας παράλληλα και το δικαίωμα συμμετοχής των πελατών σε ενδεχόμενες υπεραποδόσεις των τοποθετήσεών τους.

Επίσης, πηγή ανησυχίας αποτελεί ο κλάδος του αυτοκινήτου που συνέχισε και φέτος να μειώνει τα τιμολόγιά του, όταν αντίθετα το ύψος των ζημιών και των αποζημιώσεων έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Ενδεικτικό της υποχώρησης των τιμολογίων είναι ότι στο πρώτο φετινό εννεάμηνο, η Εθνική αύξησε από τα 281 στα 284 χιλιάδες οχήματα τον ασφαλισμένο στόλο της, βλέποντας όμως παράλληλα την αντίστοιχη παραγωγή της να μειώνεται κατά 2,1%.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, οι ασφαλιστικές εταιρείες δρομολογούν για το 2019 αυξήσεις τιμολογίων που κατά ορισμένους θα φτάσουν το 10% και κατά τους «συντηρητικότερους» θα έχει παραμετρικό χαρακτήρα και θα διαμορφωθεί σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό.

Σε ότι αφορά τα προγράμματα υγείας, το κόστος των οποίων παρουσιάζει ανοδική τάση λόγω του λεγόμενου «ιατρικού πληθωρισμού», όλα δείχνουν πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα τιμολόγιά τους, πέρα από κάποιες κινήσεις συνεργειών και συνεργασιών μέσω των οποίων επιδιώκουν να συγκρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τις όποιες ανατιμήσεις.

Τέλος, στο μέτωπο των επενδύσεων, στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκφράζουν τη συγκρατημένη τους αισιοδοξία: «Καταλαβαίνουμε πως έχουμε μπει σε μια άτυπη, μακρόχρονη προεκλογική περίοδο και αυτό δεν ωφελεί ούτε την πραγματική οικονομία, ούτε και τα ομόλογα. Πιθανόν να δούμε το υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας να συνεχίζεται για καιρό ακόμη. Ωστόσο, όλοι συμφωνούν πως η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές μέσα στο 2019 και για να γίνει αυτό επιβάλλεται οι αποδόσεις των κρατικών μας ομολόγων να πιεστούν σε σαφώς πιο χαμηλά επίπεδα από τα τρέχοντα. Κάτι τέτοιο όμως, θα οδηγήσει και σε αύξηση των αποτιμήσεων των τίτλων που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα χαρτοφυλάκιά τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v