Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολη η διάταξη που καταργεί τις περικοπές στις συντάξεις

Μαζεύονται οι υπογραφές για την υποβολή του σχεδίου νόμου στη Βουλή. Στόχος να ψηφιστεί έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Ποιες διατάξεις καταργούνται ώστε να διασωθούν οι ήδη καταβαλλόμενες παροχές. Στις 19 Δεκεμβρίου πληρώνονται οι αυξημένες συντάξεις.

Ολη η διάταξη που καταργεί τις περικοπές στις συντάξεις

Η κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις αποτελεί το πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου που αναμένεται να κατατεθεί ακόμη και σήμερα, στη Βουλή, και το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής των υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η πολυπόθητη διάταξη που αποκαλύπτει το Euro2day.gr έχει τίτλο την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων και προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: «η περίπτωση Β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 4387, όπως έχει τροποποιηθεί αντικαθίσταται ως εξής: από 1η Ιανουαρίου 2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους σύμφωνα με την παράγραφο 1 το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων όπως αυτή προκύπτει κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 3 όπως ισχύει.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του Ν. 4472 του 2017 (α/74) καταργούνται».

Να σημειωθεί ότι, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε ότι οι διατάξεις του ν. 4387/16 που προβλέπουν αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους θα καταβληθούν κανονικά, με τις συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου που θα καταβληθούν νωρίτερα, λόγω των εορτών. Συγκεκριμένα, θα καταβληθούν στις 19 Δεκεμβρίου. «Οι συντάξεις όχι μόνο δεν περικόπτονται, όπως λέγαμε από το 2017 έχοντας την εικόνα για την καλή πορεία των οικονομικών, αλλά, 620.000 συντάξεις θα είναι και αυξημένες μετά τον επανυπολογισμό, με βάση το ν. 4387/16», σημείωσε ο Υφυπουργός.

Οι πληρωμές των κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ θα γίνουν στις 19 Δεκεμβρίου, για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και στις 21 Δεκεμβρίου για τις λοιπές κατηγορίες ενώ οι επικουρικές θα καταβληθούν από το ΕΤΕΑΕΠ στις 27 Δεκεμβρίου. 

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα 20 έτη ασφάλισης της καθαρίστριας που διώχθηκε γιατί είχε παραποιήσει το απολυτήριο δημοτικού προκειμένου να προσληφθεί στο Δημόσιο. Ο κ. Πετρόπουλος διαβεβαίωσε ότι «αυτά τα χρόνια ούτε χάθηκαν ούτε πρόκειται να χαθούν».

«Με δική μου γνωμοδότηση και ερμηνεία ορθή της κοινωνικής ασφάλισης, η οποία οφείλει να προστατεύει κυρίως τους αδύναμους, θα δοθεί πλήρης κάλυψη για όλο το χρόνο που εργάστηκε», τόνισε ο Αναστάσιος Πετρόπουλος. «Η εργασία είχε αντάλλαγμα. Ένας νόμος του 1950, μετά τον εμφύλιο στη χώρα, είναι σε ισχύ ακόμη και για τέτοιες περιπτώσεις από τις οποίες δεν προκύπτει σφετερισμός κάποιας ιδιότητας. Καθαρίστρια μπορεί να είναι και χωρίς να έχει πάει στο δημοτικό. Είναι κάποιες αγκυλώσεις που δεν αντιλαμβάνονται τη μοίρα του ανθρώπου. Αυτού που δεν είχε την τύχη να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Η κυρία Τσιαντάκη θα έχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Δεν πρόκειται να αφαιρεθεί ούτε μια μέρα από αυτή την περίοδο», συμπλήρωσε.

Για την περίπτωση κακόβουλης χρήσης αυτής της ερμηνευτικής προσέγγισης από όλους όσοι έχουν παραποιήσει έγγραφα, ο Υφυπουργός τόνισε ότι «δεν πρόκειται για μια τέτοια γενική αντιμετώπιση, διότι εκεί διακυβεύονται δικαιώματα άλλων οι οποίοι είχαν τα τυπικά προσόντα».

«Θα μπορούσαν κάποιοι να σφετερίζονται μια ιδιότητα που δεν έχουν σε βάρος κάποιου συνυποψηφίου τους που είχε καλύτερα προσόντα και έχασε τη θέση του σε αυτή τη σχέση επιλογής, όπως γίνεται με τον ΑΣΕΠ…. Υπάρχουν άλλες ιδιότητες που το τυπικό κριτήριο έχει άλλη σημασία που αν δεν το λάβεις υπόψη αδικείς κάποιους άλλους… Αν κάποιοι στην στρατιά των ανέργων ψάρευαν ψηφοφόρους με πτυχία που τους ετοίμαζαν οι ίδιοι, αυτά είναι άλλου είδους προβλήματα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v