Δείτε εδώ την αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Τέλος στο σίριαλ των συντάξεων έβαλε το Eurogroup

Χωρίς παρατηρήσεις πέρασε από το Eurogroup ο ελληνικός προϋπολογισμός και η πρώτη έκθεση εποπτείας. Υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας, σημειώνουν πηγές του υπ. Οικονομικών. Η διάταξη που έρχεται στη Βουλή.

Τέλος στο σίριαλ των συντάξεων έβαλε το Eurogroup

Χωρίς παρατηρήσεις από κράτη μέλη, το Eurogroup ενέκρινε, όπως αναμένονταν, σήμερα τον ελληνικό προϋπολογισμό σφραγίζοντας πολιτικά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα. Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ «δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας» ενώ «στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019».

Κατά το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, με θέμα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας. Επίσης, επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία.

Η κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις αποτελεί το πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου που αναμένεται να κατατεθεί ακόμη και σήμερα, στη Βουλή, και το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής των υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η διάταξη για την διάσωση

Η πολυπόθητη διάταξη που αποκαλύπτει το Euro2day.gr έχει τίτλο την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων και προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: «η περίπτωση Β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 4387, όπως έχει τροποποιηθεί αντικαθίσταται ως εξής: από 1η Ιανουαρίου 2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό τους σύμφωνα με την παράγραφο 1 το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων όπως αυτή προκύπτει κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 3 όπως ισχύει.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του Ν. 4472 του 2017 (α/74) καταργούνται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus