Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: Σε τέλμα ο κλάδος Ζωής

Για ποιους λόγους η ασφαλιστική παραγωγή θα κλείσει και φέτος στα… γνωστά χαμηλά επίπεδα. Στο -20,2% ο κλάδος ζωής τον Οκτώβριο. Η ουσιαστική ανάπτυξη της βιομηχανίας απαιτεί σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Ασφάλειες: Σε τέλμα ο κλάδος Ζωής

«Η δυναμική της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι αυτή που παρουσιάζουν τα φετινά στοιχεία και όχι τα περυσινά», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου, σχολιάζοντας το γεγονός ότι στον κλάδο ζωής παρατηρείται έντονη υποχώρηση της ζήτησης κατά το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιδόσεις του 2017.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της έκθεσης που δημοσίευσε χθες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), ο κλάδος ζωής υποχώρησε τον Οκτώβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς μετά τον χαμηλής εποχικότητας Αύγουστο, εμφάνισε πτώση κατά 13,3% τον Σεπτέμβριο και κατά 20,2% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι η παραγωγή του κλάδου ζωής από το +0,9% που σημείωσε το πρώτο φετινό εξάμηνο, έκλεισε το εννεάμηνο με -0,4% και το δεκάμηνο με -2,8%.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η φετινή υποχώρηση είναι συγκυριακή, εξαιτίας του γεγονότος ότι μέρος της περυσινής παραγωγής είχε «έκτακτο χαρακτήρα». Οπως αναφέρουν, δύο είναι οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν κατά το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου στην υποχώρηση της παραγωγής του κλάδου ζωής.

Πρώτον, το γεγονός ότι χαλάρωσαν ως ένα βαθμό τα capital controls και παράλληλα αποκλιμακώθηκε στην αντίληψη της κοινής γνώμης ο «κίνδυνος της χώρας» (country risk). Έτσι, φαίνεται πως περιορίστηκαν οι πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων που επένδυαν σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού και σε μεγάλο βαθμό προσέλκυαν το ενδιαφέρον όσων φοβούνταν το σενάριο του Grexit και

δεύτερον, το ότι κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαμε την υιοθέτηση «επιθετικών πολιτικών» από συγκεκριμένες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες λανσάρισαν προϊόντα με ιδιαίτερα ελκυστικούς όρους. Σήμερα, τα ίδια προϊόντα προσφέρονται με χαμηλότερες αποδόσεις.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης της ΕΑΕΕ, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων κατά το πρώτο φετινό δεκάμηνο διαμορφώθηκε μόλις στο +0,7% σε σχέση με πέρυσι, βασισμένη κυρίως:

α) Στον κλάδο υγείας, ο οποίος σημείωσε άνοδο 13,8% κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμολογίων.

β) Στο +17,4% των συλλογικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και

γ) Στη σημαντική αύξηση του ασφαλισμένου στόχου οχημάτων (συνέβαλαν οι κινήσεις της ΑΑΔΕ), αποτέλεσμα της οποίας ήταν η σχετική παραγωγή να μειωθεί μόλις κατά 1%, παρά το γεγονός ότι το αντίστοιχο ψαλίδισμα των τιμολογίων κυμάνθηκε σε σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό (όπως εκτιμάται, υψηλό μονοψήφιο, σε μεσοσταθμική βάση).

Μετά και τις εξελίξεις αυτές, όλα δείχνουν πως η φετινή ασφαλιστική παραγωγή θα κυμανθεί αρκετά κοντά στα περυσινά επίπεδα, τα οποία με τη σειρά τους δεν απέχουν ιδιαίτερα από τα «χαμηλά» του 2015, ενός έτους που είχε συνοδευτεί με κλείσιμο τραπεζών, επιβολή capital controls και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Επιβεβαιώνεται έτσι, η άποψη όσων υποστηρίζουν πως η ουσιαστική ανάπτυξη της εγχώριας ασφαλιστικής βιομηχανίας θα περάσει μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε καίριους τομείς, όπως για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό (βλέπε επαγγελματικά ταμεία), στην υγεία (βλέπε ΣΔΙΤ με κρατικά νοσοκομεία και διάλογο με ιδιωτικές κλινικές για νέου τύπου συνεργασίες) και στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών.

Από την άλλη πλευρά, στα θετικά στοιχεία που διαπιστώνονται συγκαταλέγονται η σταδιακή αύξηση της εμπιστοσύνης που δείχνουν για τον κλάδο οι καταναλωτές, καθώς και η αναβάθμιση-αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε πανευρωπαϊκή βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v